Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etter to års mareritt fikk mamma Silvia beskjeden: Edsons strupe var kuttet over

Med norsk hjelp tar hun nå opp kampen mot geriljaen som kidnappet og drepte sønnen hennes.

KJEMPER: Mamma Silvia kjemper nå for at ikke flere skal lide samme skjebne som sønnen Edson Páez Serna. Foto: Privat
KJEMPER: Mamma Silvia kjemper nå for at ikke flere skal lide samme skjebne som sønnen Edson Páez Serna. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 19-åringen Edson Páez Serna skal ha blitt bortført etter at han forlot universitetet etter endt skoledag.

Det var 1. september 2011 at mamma Silvia Serna fikk telefon fra et ukjent nummer. Innringeren opplyste at sønnen hennes var anholdt, at hun måtte betale 10 milliarder pesos - omkring 30 millioner kroner - og at tilhørte den beryktede FARC-geriljaens Front 26.

Siden den gang har familien levd i et desperat håp om å få Edson tilbake i live. Men etter to år i fangenskap fikk moren i forrige uke beskjeden hun fryktet mest av alt:

Edson var død. Han hadde fått strupen kuttet over av FARC.

Beløpet skal ha blitt redusert til 100 000 dollar, noe moren skal ha betalt. Det hjalp ikke.

Vil spre budskapet Norske Øystein Schetne, aktiv i stiftelsen Golden Colombia, hjelper nå Edsons mor med å samle inn underskrifter. Sammen håper de at en underskriftskampanje kan skape økt bevissthet om gislenes situasjon.

Den colombianske regjeringen har i mange måneder sittet i fredsforhandlinger med FARC i Havana. Silvia Serna vil ifølge lokale medier overlevere underskriftskampanjen til FARCs forhandlingsdelegasjon på Cuba, slik at den politiske fløyen skal måtte svare for de resterende gislenes skjebne.

- Det påtalemyndighetene nå har sagt, er at FARCs «etteretningstjeneste» hadde hatt familien under oppsikt en periode, skriver Øystein Schjetne i en e-post til Dagbladet.

- Torturert - FARC skal ha outsourcet kidnappingen til det som omtales som en «banda criminal», en kriminell gruppe som kan være involvert i ulike former alvorlig kriminalitet - narkosalg, utpressing, kidnapping, likvideringer - og som står under kontroll av de større narkoproduserende organisasjonene. Disse utgjør en slags «urban væpnet arm» for kokainprodusentene, skriver Schjetne.

- Han skriver i det eneste brevet moren mottok fra ham i fangenskap, at han ble holdt i fjellet, og at derfor frøs om nettene. Man vet nå at dette var en avledningsmanøver fra geriljaen. Ifølge påtalemyndighetene har han hele tiden blitt holdt i et hus i en fattig bydel i byen han bodde, Villavicencio. Man vet ikke noe mer om oppholdet her enn det han selv skriver i et brev til moren: «Mamma, få meg ut herfra, jeg holder på å bli gal». Det antas at han ble henrettet i løpet av de første månedene i fangenskap, etter at foreldrene hadde betalt løsepengene.

ENGASJERT: Norske Øystein Schjetne i stiftelsen Golden Colombia har engasjert seg i kampen for gislene til FARC. Foto: Privat
ENGASJERT: Norske Øystein Schjetne i stiftelsen Golden Colombia har engasjert seg i kampen for gislene til FARC. Foto: Privat Vis mer

- Ble Edson utsatt for tortur?

- Obduksjonsrapporten konkluderer ifølge moren med at han han har blitt torturert (blant annet hadde han to brukne ribbein) og at han til slutt fikk strupen skåret over.

Kan gå mot løsning Samtidig som Edsons tragiske skjebne blir kjent kan Colombia bevege seg mot fred - etter nesten 50 år med blodige indre konflikter. I forrige uke ble det klart at regjeringen nå vil forhandle også med landets nest største geriljagruppe, etter at de nektet å forhandle med ELN før alle gruppens gisler var satt fri.

Edsons mor og hennes norske hjelpere jobber nå for at FARC-gislenes skjebne ikke skal bli glemt oppi de - mulig - suksessfulle forhandlingene.

President Juan Manuel Santos uttalte ifølge NTB på torsdag regjeringen er rede til å starte fredsforhandlinger med landets nest største geriljagruppe, Den nasjonale frigjøringshæren ELN. Samtidig godkjenner Colombias grunnlovsdomstol forhandlingene FARC.

Domstolen slo fast at geriljamedlemmer som legger ned våpnene, kan delta i politisk arbeid når fredsprosessen er over - noe som gjør at et vedtak som nasjonalforsamlingen i Bogotá fattet i fjor kan settes ut i livet.

KOKAIN: Narkopoliti setter et av FARCs kokainlagre i brann i Puerto Concordia i Colombia. Foto: AFP / NTB scanpix
KOKAIN: Narkopoliti setter et av FARCs kokainlagre i brann i Puerto Concordia i Colombia. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling