EKTE UVENNER: Finansministrene Wolfgang Schäuble fra Tyskland og Yanis Varoufakis fra Hellas er ikke på bølgelengde i Eurogruppa i det hele tatt. Fredag ettermiddag kan den bli nye sammenstøt i Brussel om kriselån til Hellas. Foto: AFP / Scanpix / ODD ANDERSEN
EKTE UVENNER: Finansministrene Wolfgang Schäuble fra Tyskland og Yanis Varoufakis fra Hellas er ikke på bølgelengde i Eurogruppa i det hele tatt. Fredag ettermiddag kan den bli nye sammenstøt i Brussel om kriselån til Hellas. Foto: AFP / Scanpix / ODD ANDERSENVis mer

Etter to ukers krangel og nervekrig: Skjebnemøte om Hellas - igjen

Finansministrene i de 19 euro-landene møtes klokka 15 i Brussel i dag til enda et «siste» skjebnemøte om Hellas og gjelda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hellas har tilsynelatende bøyd seg for ultimatumet fra forrige møte i Eurogruppa og sendte et brev torsdag der landet ber om forlengelse av den låneavtalen som utløper 28. februar. Men den greske statsministeren, Alexis Tsipras, og hans finansminister, Yanis Varoufakis, har lagt inn en ordlyd i søknaden som det ikke er sikkert vil bli godtatt av «haukene» i Eurogruppa med Tyskland i spissen.

Ordvalg
Tsipras og Varoufakis må velge sine ord med omhu for å dekke seg mot angrep fra venstrefløyen i sitt eget parti, Syriza, som allerede mener de to har gått for langt i sine innrømmelser til EU og anklager dem for å ikke holde sine valgløfter. Men, på den andre fronten i denne striden, snakker man i Tyskland allerede om brevet som «en trojansk hest». Grekerne vil ha et forlenget lån, men uten for mange og for klare lånevilkår.

- Forslaget holder ikke mål, var svaret fra Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Anstrengt
Forholdet mellom Schäuble og Varoufakis skal være så anstrengt at presidenten i Eurogruppa, den nederlandske finansministeren Jeroen Dijsselbloem, vurderte å avholde et telefon-møte for å unngå å ha de to i samme rom, ifølge diplomateiske kilder. Men møte skal det bli.

Tyskland har også fått støtte fra de andre kriserammede landene, Portugal, Spania og Irland.

- Det Hellas ber om, ville ikke vært mulig for noen andre. Hvis jeg ber om lån fra en bank, så må jeg forplikte meg til å betale det tilbake. Og jeg må garantere for sikkerheten. Det finnes ingen annen måte å gjøre det på, sa Portugals finansminister, Maria Luís Albuquerque, før møtet.

Blodtørst
I Hellas er man i et ganske annet lune. «Schäuble tørster etter blod», heter det i ei avis, og «Schäuble splitter Europa», skriver den venstrelente avisa Avgi på førstesida. I Hellas kunne tyskerne sårt trenge en stab omdømmerådgivere.

Men Frankrike og Italia ser på brevet fra Hellas med blide øyne. Presidenten i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, kaller det «et positivt tegn» som kan være grunnlag «for et fornuftig forlik». Han ledet Eurogruppa i årevis og ledet dermed arbeidet med de to krisepakkene til Hellas. Få i Brussel kan mer om gresk økonomi enn ham.

I Tysklands regjering er det heller ikke enstemmig tilslutning til Schäubles urokkelige syn. Torsdag hadde Tsipras en 50 minutter lang samtale over telefon med forbundskansler Angela Merkel, og samtalen foregikk i «en positiv stemning», meldes det. Samtalen ga et håp å få til en avtale. Den tyske viseforbundskansleren Sigmar Gabriel, som er sosialdemokrat, kaller brevet fra Hellas «et godt første steg».

Fransk hjelp?
Tsipras snakket også med president François Hollande i Frankrike på telefon. Hollande møter i dag, fredag, Merkel, som kommer på besøk til Paris. Og Hollande lovte å ta opp krisehjelpen til Hellas i samtalen med henne.

Møtet fredag ettermiddag skal være «siste frist» for å redde Hellas før den gjeldende låneavtalen løper ut ved månedsskiftet. Frontene før møtet synes imidlertid å være veldig steile. Men det har de til stadighet vært under dette seks år lange greske gjeldsdramaet, og det har vært siste frist for både det ene og det andre mange ganger.