Etter to ukers krangel og nervekrig: Skjebnemøte om Hellas - igjen

Finansministrene i de 19 euro-landene møtes klokka 15 i Brussel i dag til enda et «siste» skjebnemøte om Hellas og gjelda.

EKTE UVENNER: Finansministrene Wolfgang Schäuble fra Tyskland og Yanis Varoufakis fra Hellas er ikke på bølgelengde i Eurogruppa i det hele tatt. Fredag ettermiddag kan den bli nye sammenstøt i Brussel om kriselån til Hellas. Foto: AFP / Scanpix / ODD ANDERSEN
EKTE UVENNER: Finansministrene Wolfgang Schäuble fra Tyskland og Yanis Varoufakis fra Hellas er ikke på bølgelengde i Eurogruppa i det hele tatt. Fredag ettermiddag kan den bli nye sammenstøt i Brussel om kriselån til Hellas. Foto: AFP / Scanpix / ODD ANDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hellas har tilsynelatende bøyd seg for ultimatumet fra forrige møte i Eurogruppa og sendte et brev torsdag der landet ber om forlengelse av den låneavtalen som utløper 28. februar. Men den greske statsministeren, Alexis Tsipras, og hans finansminister, Yanis Varoufakis, har lagt inn en ordlyd i søknaden som det ikke er sikkert vil bli godtatt av «haukene» i Eurogruppa med Tyskland i spissen.

Ordvalg Tsipras og Varoufakis må velge sine ord med omhu for å dekke seg mot angrep fra venstrefløyen i sitt eget parti, Syriza, som allerede mener de to har gått for langt i sine innrømmelser til EU og anklager dem for å ikke holde sine valgløfter. Men, på den andre fronten i denne striden, snakker man i Tyskland allerede om brevet som «en trojansk hest». Grekerne vil ha et forlenget lån, men uten for mange og for klare lånevilkår.

- Forslaget holder ikke mål, var svaret fra Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Anstrengt Forholdet mellom Schäuble og Varoufakis skal være så anstrengt at presidenten i Eurogruppa, den nederlandske finansministeren Jeroen Dijsselbloem, vurderte å avholde et telefon-møte for å unngå å ha de to i samme rom, ifølge diplomateiske kilder. Men møte skal det bli.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.