Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skogbrannen i Portugal:

Etter tragedien som rystet landet: Dette bildet sier mer enn tusen ord

Brannmannskapet hylles for sin heltemodige innsats.

UTSLITT: Etter å ha kjempet mot flammene en hel dag og en hel natt fikk brannmennene i Portugal 25 minutter pause. Helt utslitt lå de som strødd ved siden av brannbilene sine, før de måtte tilbake på jobb. Foto: Pedro Brás
UTSLITT: Etter å ha kjempet mot flammene en hel dag og en hel natt fikk brannmennene i Portugal 25 minutter pause. Helt utslitt lå de som strødd ved siden av brannbilene sine, før de måtte tilbake på jobb. Foto: Pedro Brás Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 64 personer er bekreftet omkommet i skogbrannene som har herjet i Portugal de siste dagene.

Tett røyk, knusktørr vegetatsjon og høye temperaturer har gjort slukningsarbeidet vanskelig for mer enn 1000 brannfolk, flere hundre brannbiler og en rekke soldater fra hæren.

I tillegg har de fått støtte fra både spanske og franske brannfly og redningshelikoptere.

DRONEVIDEO: 64 mennesker omkom i skogsbrannen som herjet i Portugal 18. juni. Her viser en dronevideo scenene etter det statsministeren kaller for landets største tragedie på flere tiår. Video: AP DV / NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

Hylles

En av dem som har kjempet mot flammene de siste dagene, er Pedro Brás, og søndag kveld la han ut et bilde på sin Facebook-konto som nå blir delt og hyllet over hele verden.

På bildet kan man se brannmenn som griper muligheten i en 25 minutter lang pause til å få seg en liten pust i bakken og kanskje en liten høneblund.

«Etter en hel dag og natts arbeid tok vi en liten pause og hvilte ved elven. Man kan se at lufta er tjukk av røyk.»

Lovordene hagler over alle de som setter sine egne liv i fare for å redde andres.

- Stakkars brannmenn. De gir alt for å redde andre, men lønna deres er en skam, skriver en bruker på Facebook.

- Fotballspillere tjener millioner av euro og bor på femstjerners hoteller. Brannmennene, som ofrer livene sine for andre, sover på bakken. Sånn skal det ikke være, sier en annen.

Statsminister Antonio Costa har ved flere anledninger takket brannmannskapene for sin heltemodige innsats. Han omtalte også brannen som «den største tragedien landet har sett når det gjelder tap av menneskeliv», og erklærte tre dagers landesorg.

Grufulle historier

Etter hvert som flammehavet er i ferd med å dø ut, kommer det stadig flere hjerteskjærende historier. Både fra de overlevende og de etterlatte.

Lille Rodrigo ble bare fire år gammel. Foreldrene var på bryllupsreise da de fikk høre om den voldsomme skogbrannen som rammet landsbyen Nodeirinho i Leiria-regionen. Det skriver NTB.

Det nygifte paret hadde etterlatt sønnen hos en onkel og tante, men fikk ikke kontakt med dem da de hørte nyheten om skogbrannen.

Moren tryglet om hjelp til å finne lille Rodrigo via sosiale medier, men uten hell. Gutten og onkelen ble til slutt funnet døde ved siden av bilen de hadde forsøkt å flykte fra flammene med.

Mange av innbyggerne fra landsbyen Pobrais led samme skjebne og omkom i bilene sine, men Ferreira-familien krøp opp i en vanntank og overlevde branninfernoet.

- Jeg visste at vi ville være trygge dersom vi holdt oss i vannet. Vi forsøkte å overtale naboene våre til å bli også, vi tryglet dem, men de dro likevel. De kjørte mot veien der elleve av dem ble funnet døde i bilene sine, forteller en av døtrene i familien.

Dødsveien

47 av de 64 som til nå er bekreftet omkommet, ble funnet døde langs det som nå omtales som dødsveien, N-236. Mange av ofrene hadde vært på utflukt til et badested i en elv i nærheten, da de på vei hjem plutselig var omsluttet av brennende furu- og eukalyptustrær.

- Flammene var over alt, det hele skjedde i løpet av 10 minutter, forteller den 55 år gamle bankmannen Prior, som hadde besøkt svogeren sin i Vila Facaia.

De to mennene tok til slutt sjansen og kjørte rett gjennom et nærmere 2 kilometer langt flammehav og overlevde med nød og neppe.

STORBRANN: 64 personer har mistet livet i en voldsom skogbrann i Portugal. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer
Hele Norges coronakart