Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etter Trumps twittermelding sank Boeing-aksjen

Mener de har gjort som de fikk beskjed om.

BOEING-BRÅK: Trump truer med å avbryte bestillingen på et nytt presidentfly fordi kostnadene er over 4 milliarder dollar. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne twittermeldingen fra påtroppende president Donald J. Trump fikk spesielt én aksje til å peke nedover.

Som Trump skriver i meldingen, truer han med å avbryte bestillingen på et nytt presidentfly fordi kostnadene er over 4 milliarder dollar. Det tilsvarer 36 milliarder norske kroner.

Aksjeprisen sank

Det nye presidentflyet, et Boeing 747-8, er for dyrt for det amerikanske luftforsvaret, mener Trump.

Twittermeldingen førte til at aksjeverdiene til Boeing-selskapet sank med 0,5 prosent, skriver NBC News.

En aksje i selskapet kostet før Trump tvitret 152,16 dollar. Etterpå sank prisen til 149,75 dollar.

- Vi vil at Boeing skal få betalt for flyet, men ikke så mye penger, sier Donald Trump, ifølge NBC News.

Flere krav

Det var i januar 2015 det ble bestemt at et gammelt presidentfly skulle erstattes med et nytt. Det er det amerikanske luftforsvaret som drifter presidentflyene, som kalles «Air Force One».

Luftforsvarets konsulent i saken, Loren Thompson, forteller at de ble overrasket over meldingen til Trump, blant annet fordi Boeing bare har gjort som de fikk beskjed om. Kostnadene skal ha flydd til himmels etter at det ble gjort ytterligere sikkerhetskrav på flyet og bedre kommunikasjonsutstyr, skriver Reuters.

DETTE LOVER TRUMP: I en video til sine Twitter-følgere legger nå vordende president Donald Trump klart fram hvilke planer han har for USA i de første 100 dagene med ham som president. Video: CNN Vis mer

- Flyet kan få unike oppdrag, og det inkluderer å eventuelt operere i en atomkrig, sier Thompson til nyhetsbyrået.

Skal levere flyet

Ifølge Reuters skal budsjettet har vært på 2,87 milliarder dollar, men kontrakten er fortsatt ikke i oppløsning, til tross for Trumps kommentar.

- Vi er for tiden på en kontrakt på 170 millioner dollar slik at vi kan gjennomføre kravene som stilles til det nye flyet. Vi ser fram til å jobbe med det amerikasnke luftforsvaret videre, og vi skal levere de beste flyene betalt av amerikanske skattebetalere, sier Boeing i en uttalelse ifølge NBC News.

Ifølge Boeings hjemmesider har amerikanske presidenter brukt flytypen siden 1943.

De nye Boeing-flyet kan fly 1600 kilometer lengre enn dagens type. Flyet har 43 seter og er 68 meter langt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!