<strong>BLI MED OSS, DA VEL:</strong> Erna Solberg har i flere år ønsket KrF velkommen inn i regjeringen. I dag sier partiet trolig ja til regjeringsforhandlinger med Høyre, Frp og Venstre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BLI MED OSS, DA VEL: Erna Solberg har i flere år ønsket KrF velkommen inn i regjeringen. I dag sier partiet trolig ja til regjeringsforhandlinger med Høyre, Frp og Venstre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Etter ukevis med flørting før ekteskapet kan KrF endelig gi sitt ja til Erna Solberg i dag

Venstre ga klarsignal til regjeringsforhandlinger på mandag. Fremskrittspartiet fulgte etter i går. Nå står KrF for tur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har møter utover formiddagen. Håper på en avklaring i løpet av dagen, sier KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.

Litt over 11 gikk Kjell Ingolf Ropstad som sistemann inn i møtet, det han og resten av forhandlingdelegasjonen, skal legge fram sin anbefaling for KrFs sentralstyre og stortingsgruppe.

Dersom KrF gir sin tilslutning, blir det regjeringsforhandlinger over nyttår. Det skjer etter flere uker med mindre formelle samtaler, såkalte sonderinger.

- Vi har brukt god tid, det har vært gode samtaler. Men også veldig krevedes. Jeg tror alle er veldig klar over at KrF må ha betydelige gjennomslag for å kunne gå i forhandlinger, men ikke minst også å bli enige om et plattform, sier Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet på vei inn i forhandlingen.

Rundt klokka 12 kommer konklusjonen.

- Jeg håper det, det kan jo bare bli ja, eller nei, sier Ropstad på vei inn på møtet.

- Positiv delegasjon

Knut Arild Hareide, som fortsatt er partileder, har hatt møte med delegasjonen.

- Jeg opplever delegasjonen som ser positivt på framdriften, sier han.

Det er ventet at KrF vil stille store krav til regjeringspartiene - men at KrF samtidig blir møtt med motkrav som vil vanskeliggjøre forhandlingene.

Spesielt etter det krevende veivalget tidligere i høst må Ropstad komme tilbake med store politiske gjennomslag for å vekke begeistring i den røde fløyen i partiet.

Ropstad må levere

Dagbladet er kjent med at forsmådde «røde» KrF-ere har enorme forvetninger til Ropstad gjennomslag i eventuelle regjeringsforhandlinger.

Flere mener nestlederen har lovet mer enn han vil være i stand til å holde, spesielt i spørsmål om abort.

Kilder Dagbladet har snakket med har tørt bemerket at Ropstad bør levere «tidenes gjennomslag» for KrF for å innfri forventningene han selv har skap. De mener partiet ofret partileder Hareide for å sitte i Solberg-regjeringen, og at det må kompenseres for i form av politiske innrømmelser fra regjeringen.

Blant kravene KrF kan komme med er opprettelsen av et eget utviklingsdepartement. Departementet skal ledes av en KrF-er. Partiet kan også tenkes å kreve landbruksministeren, samt en mulighet å påvirke klima- og familiepolitikken i Norge.

Det er ventet at KrF vil kreve tre statsrådsposter. Disse postene må tas fra potten til Høyre og Frp. Venstres tre statsråder er trolig ikke til å rokke foreløpig.

Tre tydelige krav fra Frp

Det var et Frp som i går - uten spor av begeistring - ga sitt ja til å forhandle med KrF.

Siv Jensen var tydelig på at Frp ikke for enhver pris vil ha KrF med i regjeringen. Frp-lederen har kravene til KrF klare, og sier at også Frp vil kreve gjennomslag for å slippe KrF inn i regjering.

- Samferdsel blir viktig for Frp. Vi vet mange bilister sliter. Det blir også viktig for oss å til større innstramminger på asyl- og innvandringsfeltet. Og vi må få til en pakke som ytterligere senker det samlede skatte- og avgiftstrykket i Norge, sa Jensen tirsdag kveld.

- Du virker kanskje ikke så begeistret akkurat nå?

- Det er resultatene av forhandlingene som skal begeistre. Frp skal få gjennomslag for at vi skal sitte i regjering med KrF, Venstre og Høyre. Det er politikken Frp og Frps velgere skal få begeistring for, ikke forhandlingene, svarte Jensen Dagbladet i går.

Samtidig er forholdet mellom KrF og Frp langt fra perfekt. KrFs omtale av Frp i løpet av partiets veivalg, taxfree-nederlaget KrF påførte Frp midt under budsjettforhandlingene og det siste rovdyrvedtaket er blant sakene som irriterer Frp-leiren.

Dagbladets kilder i regjeringens nest største parti sier at mange i Frp-grasrota ikke ønsker KrF velkommen inn i en regjeringsvarmen. De frykter KrF vil vanne ut regjeringens politikk og at Frps synlighet vil svekkes.

Vekst

I Høyre har man fått tillatelse til å forhandle om å utvide regjeringen for lenge siden. I Venstre ga stortingsgruppa sitt ja på mandag, mens det i Frp er landsstyret som bestemmer slike saker - noe de altså gjorde i går. I KrF er det stortingsgruppa og sentralstyret som avgjør saken.

Siden partileder Knut Arild Hareide 28. september anbefalte partiet å gå mot venstresida for å søke makt - en kamp han etter hvert satte vervet sitt inn på, men likevel tapte - har KrF opplevd en netto medlemsvekst.

Ifølge Klassekampen har KrF vokst med litt over 1000 medlemmer i 2018.

- Vi har fremdeles en høy medlemsmasse og ligger mye høyere enn partier vi kan sammenligne oss med. At trenden med nedgang nå er brutt, viser at vi har potensial for vekst i fremtiden, sier generalsekretær Hilde Frafjord Johnson til avisa.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer