MOLDOVA NESTE?: Litauens president Dalia Grybauskaite mener Moldova kan stå for tur om ikke Vesten griper inn overfor Russland. Foto: Google Maps
MOLDOVA NESTE?: Litauens president Dalia Grybauskaite mener Moldova kan stå for tur om ikke Vesten griper inn overfor Russland. Foto: Google MapsVis mer

- Etter Ukraina, står Moldova for tur. Så en rekke andre land

Litauens president frykter Vladimir Putin er i gang med å streke Europa-kartet opp på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Litauens president Dalia Grybauskait? mener Russlands handlinger er en trussel for hele Europa, og frykter at Moskva nå streker opp Europa-kartet på nytt, melder Reuters.

Bare begynnelsen - Det er signalet Russland sender, og vi må forstå det raskt og reagere umiddelbart. For etter Ukraina, er det Moldova som står for tur. Så en rekke andre land, sa Grybauskait? da hun ankom det ekstraordinære EU-toppmøtet i dag.

- Det er en åpen og brutal aggresjon. Russland forsøker å omskrive Europas grenser. Det er det som nå skjer, sa hun videre.

Videre sa hun at Russlands militære øvelser med taktiske våpen i Østersjøen truet Polen og Litauen.

- Det viser at Russland forsøker å true hele Europa, og har blitt svært uforutsigbare.

- Største trussel siden Den kalde krigen NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen mener Europa står nå overfor den største trusselen mot sin sikkerhet siden den kalde krigen, og krever at Russland må stanse den militære opptrappingen på og leve opp til sine internasjonale forpliktelser.

- Denne krisen handler ikke bare om Ukraina. Denne krisen har alvorlige konsekvenser for sikkerheten og stabiliteten i det euroatlantiske området som helhet. Vi står helt klart overfor den største trusselen mot europeisk sikkerhet siden den kalde krigens slutt, sa han etter et møte med Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk i Brussel.

- Ukraina har lenge vært en høyt skattet partner for NATO. I disse vanskelige tidene står NATO ved Ukraina. NATO står ved Ukrainas suverenitet og integritet og ved de grunnleggende prinsippene i folkeretten, sa Fogh Rasmussen.

Frankrikes president Francois Hollande var opptatt av å gi dialog en sjanse.

- Vi ønsker ikke å eskalere noe, og ønsker å holde døra åpen for dialog. Samtidig må presset fra Europa være sterkt for å senke spenningen og lede til dialog og til slutt gjøre det mulig for Ukraina å avgjøre sin egen skjebne.

ADVARER: Litauens president Dalia Grybauskaite mener Russlands handlinger er en trussel for hele Europa, og frykter at Moskva nå streker opp Europa-kartet på nytt. Foto: EPA/Julien Warnand/NTB Scanpix
ADVARER: Litauens president Dalia Grybauskaite mener Russlands handlinger er en trussel for hele Europa, og frykter at Moskva nå streker opp Europa-kartet på nytt. Foto: EPA/Julien Warnand/NTB Scanpix Vis mer