Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterfølgeren

Hva slags mafia må Italia kjempe mot nå?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ETTER 43 ÅRS jakt kunne rettsvesenets representanter se ham i øynene: Denne uka opptrådte den 73 år gamle Cosa Nostra-bossen Bernardo «onkel Binnu» Provenzano to ganger i retten, videooverført fra sin celle. Kledd i jeans, rød skjorte og blå genser overvar han en pågående rettssak om drapet på en butikkeier som nektet å betale beskyttelsespenger til den sicilianske mafiaen. Provenzano selv sa ikke et ord, som seg hør og bør for en «mann av ære». Det er, når sant skal sies, ikke mye han har sagt etter at han ble pågrepet på en falleferdig gård utenfor landsbyen Corleone i påsken. Han har sagt han blir godt behandlet i fengselet. Han har bedt om å få en bibel. Og, ifølge et italiensk nyhetsbyrå, har han kommet med en slags trussel til etterforskerne: «Dere aner ikke hva dere har satt i gang nå.»

MANGE FRYKTER at en blodig mafiakrig kan bli resultatet av at den gamle sjefen er innesperret. Antimafiaetterforskere mener de «kuttet hodet av mafiaen» ved å fengsle den legendariske sjefen. Men de er også klar over at sånne hoder vokser raskt ut igjen. Det kommer ingen røyk opp av pipa for å signalisere et offisielt valg av ny leder for den sicilianske mafiaen, men etterforskerne har funnet indisier. De fleste snakker om en nokså ung mann, som allerede er blitt en kultfigur i mafiakretser - 44 år gamle Matteo Messina Denaro. MESSINA DENARO som har vært ettersøkt i tretten år, har i flere år ledet mafiaen rundt byen Trapani på vestkysten av Sicilia. På ett vis er han en ganske annen type enn den gamle bossen, som levde et spartansk liv i skjul i åra før han ble tatt. Messina Denaro foretrekker nye Versace-dresser, raske Porcher og unge modeller framfor slitte olabukser og kokte grønnsaker. Men de to har også mye felles: Mens Provenzano tidlig skaffet seg et navn som en spesielt skruppelløs drapsmann, har også Messina Denaro vist at han vet å opprettholde Cosa Nostras groteske drapstradisjon. Playboyen har mer enn femti liv på samvittigheten - han skal blant annet ha tatt livet av en rival i hjembyen Trapani, før han kvelte rivalens kjæreste som var gravid i tredje måned.

44-ÅRINGEN sies å representere en mafiatradisjon som legger mer vekt på internasjonal virksomhet, etter noen år der illegal økonomisk virksomhet i Italia har vært mest i fokus. Denaro er kjent for sin innflytelse på det internasjonale heroinmarkedet, og er iblant kalt «mafiaens utenriksminister». Likevel kommer kontrollen over det lokale territoriet til å være vesentlig - uansett hvem som blir utpekt som Cosa Nostras nye leder. Derfor kommer også mafiakampen i framtida til å handle om Italias politikere. Det har aldri vært vanntette skott mellom politikk og mafia i Italia. Før årets parlamentsvalg beklaget lederen for den nasjonale antimafiaetterforskningen at flere partier på Sicilia stilte til valg med kandidater som var under etterforskning for samarbeid med mafiaen. Når man er nødt til å påpeke at det er uheldig, er det klart at det er et lite stykke igjen før Italia har vunnet over Cosa Nostra.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media