OVERGREP ETTERFORSKES: En fransk soldat bevokter en gruppe muslimer nord for Bangui. Fransk påtalemyndighet etterforsker nå påstander om at franske fredsbevarende styrker har seksuelt misbrukt undge gutter i flyktningeleirene i Bangui. Foto. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERGAFP  PHOTO / ERIC FEFERBERG/NTB scanpix
OVERGREP ETTERFORSKES: En fransk soldat bevokter en gruppe muslimer nord for Bangui. Fransk påtalemyndighet etterforsker nå påstander om at franske fredsbevarende styrker har seksuelt misbrukt undge gutter i flyktningeleirene i Bangui. Foto. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERGAFP PHOTO / ERIC FEFERBERG/NTB scanpixVis mer

Etterforsker 14 franske soldater for overgrep mot barn i Den sentralafrikanske republikk

Anklages for å ha forgrepet seg på barn i alderen ni til 13 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): 14 franske soldater er satt under etterforskning, anklaget for overgrep mot barn i Den sentralafrikanske republikk.

Den franske påtalemyndigheten sier de besluttet å etterforske saken etter å ha snakket med forfatteren av FN-rapporten som først omtalte anklagene.

Ifølge anklagene skal seks barn i alderen ni til 13 år ha blitt utsatt for overgrep på et senter for internt fordrevne i den sentralafrikanske hovedstaden Bangui mellom desember 2013 og juni 2014.

Skulle gjenopprette ro og orden En forundersøkelse av saken ble åpnet i juli i fjor. De franske soldatene var i Den sentralafrikanske republikk for å gjenopprette ro og orden etter at landet ble rammet av statskupp i 2013.

Dagbladet omtalte rapporten der anklagene kommer fram, i forrige uke. Overgrepene skal ha skjedd på et senter for internt fordrevne i hovedstaden Bangui i 2014, idet FN-styrken Minusca ble etablert. Guttene har beskrevet at overgrepene foregikk mellom desember 2013 og juni 2014 ved en flyktningeleir ved M'Poko-flyplassen.

Flere av barna beskriver at de har blitt utnyttet i bytte mot mat og penger. En 11 år gammel gutt beskriver at han ble misbrukt da han var ute for å finne mat. En niåring forteller at han og en kamerat ble seksuelt misbrukt av to franske soldater de de gikk til en kontrollpost for å finne noe å spise.

Varsler risikerer jobben The Guardian avslørte forrige uke at svenske Anders Kompass er suspendert fra sin jobb hos FNs høykommissær for menneskerettigheter fordi han har lekket en hemmeligstemplet FN-rapport til franske påtalemyndigheter.

Kompass beskrives som en høyt respektert FN-arbeider som har jobbet med humanitære saker i over 30 år. Ikke navngitte kilder sier at han ga rapporten til franske påtalemyndigheter fordi han mente FN-systemet ikke tok tak i problemene selv, ifølge The Guardian.

I forrige uke ble han suspendert for å ha lekket konfidensiell informasjon, og han risikerer nå å miste jobben.