Etterforsker 25 dødsfall

Amerikanske soldater skal også ha slått ihjel fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Avsløringene om amerikanernes behandling av irakiske krigsfanger er en stadig voksende katastrofe for okkupasjonsmakten.

Siden desember er det satt i gang etterforskning av 25 mistenkelige dødsfall blant fangene i amerikanske militære fengsler i Irak og Afghanistan.

Minst to drept

Den amerikanske hæren har i samme periode satt i gang etterforskning av ti andre tilfeller av påstått mishandling av fanger. Det opplyser generalmajor Donald Ryder, som er hærens øverste ansvarlige for kriminalsaker.

De mistenkelige dødsfallene omfatter minst to tilfeller hvor amerikanere beskyldes for å ha drept personer i amerikansk fangenskap.

Innleid av CIA

Tjenestemenn i hæren som ikke ønsker å stå fram med navn, sier etterforskningen allerede har konkludert med at to fanger er blitt drept. En av dem ble drept av en soldat, mens den andre ble drept av en amerikaner som var innleid av etterretningsorganisasjonen CIA.

En soldat skal ha skutt en fange som kastet stein. Hendelsen førte til at soldaten ble degradert og tatt ut av tjeneste, men han har så langt ikke blitt idømt fengselsstraff.

Konsekvenser

I kveld opplyste forsvarsledelsen i USA at de vil halvere antall innsatte i det notoriske Abu Ghraib-fengselet - fra dagens 3800 fanger til under 2000. Alle avhørsmetoder som kan oppfattes som krenkende skal også fjernes. Blant annet praksisen med å knytte hetter rundt hodet på fangene.

Endringene er en direkte konsekvens av den siste ukas avsløringer - og kommer samtidig med at flere tidligere ifangetatte irakere har tatt bladet fra munnen etter å ha sett de grufulle bildene. De forteller om fysisk mishandling, frarøvelse av søvn, og timer sittende på knærne med hette over hodet under avhør.

Rap som tortur

En tidligere fange, Baghdad-advokaten Muwaffaq Abbas, viste i dag fram sine arrete underarmer, svartslåtte øyne, og knusningsmerker over det ene øyet. Til nyhetsbyrået AP kunne han fortelle at skadene ble påført ham under et ni dagers opphold i amerikansk fangenskap.

Som flere andre fanger forteller, hevder Abbas at han ble hindret i å sove ved at det ble spilt dundrende rap-musikk - og at de ble holdt våken av sadistiske vakter.

- Noen ganger sovnet vi på tross av den høye musikken. Da satte soldatene en ropert ned til øret på meg og skrek, forteller Abbas AP.

Han forteller videre at soldatene spurte ham ut om alt mulig, fra hvor Osama bin Laden gjemmer seg, til om han hadde gitt penger til anti-amerikanske gerilliasoldater.

Skal straffes

Den amerikanske forsvarsministeren Donald Rumsfeld fordømte i dag mishandlingen av irakiske fanger, og sier departementet vil gå langt i å få de skyldige straffet.

- Enhver som gjør slike handlinger svikter sine kamerater som tjener ærefullt hver dag. Og de svikter sitt land, sa Rumsfeld under en pressekonferanse i Pentagon.

- Det er totalt uakseptabelt og u-amerikansk, sa han.

Rumsfeld sier han nå vil åpne for etterforskning av fangemishandling i alle fengsler og fangeleirer drevet av det amerikanske forsvaret. Det inkluderer også Guantanamo Bay leiren på Cuba, der mistenkte terrorister sendes.

På spørsmål om avsløringene vil påvirke USAs image i verden, svare Rumsfeld på følgende vis:

- Selvfølgelig... uhjelpsomt på en fundamental måte. Det er skadelig. Men det er, håper vi, en isolert sak.

SA I FRA: Joseph M. Darby fra Corriganville skal være soldaten som meldte i fra om mishandlingen av fanger ved fengselet i Vest-Baghdad. Han var del av 372nd Military Police Company., der seks soldater nå står anklaget for fysisk og sexuell mishandling av 20 fanger.
SJOKKERER:</B> Bildene av irakiske fanger som mishandles av sine amerikanske fangevoktere sjokkerer en hel verden.
FULL GRANSKING:</B> USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld starter nå full etterforskning av alle USA-styrte fangeleire - også Guantanamo-leiren på Cuba.
DREPT?:</B> Siden desember er det satt i gang etterforskning av 25 mistenkelige dødsfall blant fangene i amerikanske militære fengsler i Irak og Afghanistan. På dette udaterte fotografiet ligger en død irakisk fange ved Abu Ghraib-fengselet pakket inn i celofan og isbiter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer