Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterforsker avdød mor for drap

Politiet etterforsker en kvinne i 20-åra for drap og drapsforsøk på egne barn etter at fire personer ble funnet i sjøen i Tromsø mandag kveld.

ETTERFORSKES: Ei jente, født i 2012, og en kvinne i 20-åra er bekreftet omkomne etter at de ble funnet i sjøen i Tromsø mandag kveld. To små jenter, begge under ti år, er betegnet som kritisk skadd og ble sendt til Rikshospitalet. Foto: Christan Wehus. Vis mer

TROMSØ/OSLO (Dagbladet): Ei jente, født i 2012, og en kvinne i 20-åra er bekreftet omkomne etter at de ble funnet i sjøen i Tromsø mandag kveld. To små jenter, begge under ti år, er betegnet som kritisk skadd og ble sendt til Rikshospitalet.

Under en pressekonferanse forteller politiet i Tromsø at saken har endret karakter til å være en straffesak. Politiet opplyser at kvinnen er mor til de tre barna. Politiet etterforsker den avdøde kvinnen for drap og drapsforsøk, opplyser politiadvokat Gøril Lund.

- Politiet er fortsatt i en tidlig fase. En av hypotesene kan ha mor har påført døden for det ene barnet og den kritiske tilstanden for de øvrige, sier Lund.

Overfor Dagbladet utdyper politistasjonssjef Anita Hermandsen at det er utvikling i saken som ført til opprettelsen av straffesak:

- Da vi startet i går hadde vi fire personer i vannet og det var en redningsaksjon. Da opprettes det vi kaller for en undersøkelsessak. Etterhvert som man innhenter informasjon, så kommer vi dit at det blir riktig å opprette en straffesak.

Familiegjenforening

De to jentene som nå ligger på Rikshospitalet er født i 2015 og 2018. De behandles for livstruende skader der.

- Far til barna kom til Norge i 2015, og det var familiegjenforening som gjorde at mor og de største barna da kom etter, sier politistasjonssjef Anita Hermandsen.

Familien kommer opprinnelig fra Sudan. Mor og far var ikke kjent for politiet fra tidligere.

Politiet vil ikke si noe om hva de vet om hva som har skjedd i tiden fram til hendelsen, og åpner fortsatt for at det kan være snakk om en ulykke.

- Vi kan ikke låse oss til en teori, sier Hermandsen.

TROMSØ: Klokka 17.28 mandag kveld fikk politiet melding fra en forbipasserende om barnevognen. Foto: Jonas Høylo Fundingsrud
TROMSØ: Klokka 17.28 mandag kveld fikk politiet melding fra en forbipasserende om barnevognen. Foto: Jonas Høylo Fundingsrud Vis mer

Reddet opp fra vannet

Det var mandag kveld klokka 17.28 fikk politiet i Tromsø melding fra forbipasserende om en barnevogn i Kvaløyvegen og spor som gikk ned til vannet like ved.

Politiet rykket ut, og måtte seinere legge på svøm da det ble observert fire livløse personer i sjøen.

- Når melder gikk ned til vannet, var det funn i vannkanten som gjorde at vi måtte undersøke vannet, hvor vi deretter tok opp fire personer, opplyste politistasjonssjef Anita Hermandsen i Tromsø-politiet på en pressekonferanse i går kveld.

I SORG: Tromsø-ordfører, Gunnar Wilhelmsen, beskriver mandagens hendelse som tragisk. Foto: Christian Wehus. Vis mer

Det ble funnet støvler i vannkanten, sa hun videre. I dag forteller politistasjonssjefen at de fire personene ble funnet åtte til ti meter ut i vannet.

- De lå i nærheten av hverandre. Det var én politibetjent som hentet dem opp, sier hun.

- Den personen har gjort en fenomenal innsats ved å gå i vannet. Det var åtte-ti meter fra land. Det å ta fire livløse personer opp fra vannet er en tøff påkjenning.

HALV STANG: Den omkomne jenta gikk på Borgtun skole i Tromsø. Foto: Daniel Lilleeng
HALV STANG: Den omkomne jenta gikk på Borgtun skole i Tromsø. Foto: Daniel Lilleeng Vis mer

Vitnestatus

Barnas far ble avhørt mandag kveld og har status som vitne. Politiet sier de ikke har noen grunn til å tro at faren er involvert. Faren får oppfølging fra Tromsø kommunes kriseteam, ifølge politiet, som opplyser at de ikke kjenner til andre familiemedlemmer i Norge.

Politiet sier etterforsker saken bredt og at de har avhørt rundt ti vitner til nå.

- Det er vitner som er forbipasserende og vitner som har kjennskap til familien, sier Hermandsen.

På spørsmål fra pressen om politiet har en formening om hvor lenge de lå i vannet, svarer Hermandsen:

- Ja, men vi ønsker ikke å si det konkret for å ikke påvirke vitner.

En kvinne som Nordlys har snakket med, opplyser at hun observerte den forlatte barnevognen, som politiet har knyttet til hendelsen, på stedet ved 16.30-tiden.

- Jeg kom syklende langs Kvaløyvegen, og tenkte at jeg aldri har sett at noen har forlatt en vogn slik, men jeg tenkte at det kanskje var noen som skulle hente i barnehagen. Vogna var i alle fall tom. Det var i alle fall rart at den sto der, sier hun.

Etter funnet av de tre barna og kvinnen i sjøen, søkte nødetatene, dykkere, redningsskøyte og helikopter i en tid etter flere mulige personer i sjøen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media