Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterforsker ba bruktbilselger om å spille etteretningsagent i Treholt-saken

Skal ha lurt Arne Treholt til å tro at han satt på viktig bevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokat Harald Stabell og hans spiondømte klient Arne Treholt har i en årrekke blitt lurt av den selverklærte privatetterforskeren Geir Selvik Malthe-Sørensen (50), skriver VG.

Avisa har hørt på avlyttede opptak av Malthe-Sørensen som instruerer en bruktbilselger til å spille en agent i E-tjenesten som har viktig bevis som kan renvaske Treholt.

- Dette er skuffende. Det er trist. Det er en personlig tragedie for den som har istandsatt dette. Vi er ført bak lyset, sier Stabell til avisa.

Tidligere trio De tre har på et tidspunkt jobbet sammen for å få gjenopptatt Treholt-saken, og i 2010 ga Malthe-Sørensen ut boka «Forfalskningen» hvor han slo fast at politiet hadde forfalsket bevis i den historiske spionsaken.

16. juni 2015 ble Malthe-Sørenssen pågrepet og siktet for grov korrupsjon i forbindelse med en annen straffesak. Politiet mener han skal ha betalt en tjenestemann for taushetsbelagte dokumenter. I tiden før pågripelsen ble Malthe-Sørenssen avlyttet av politiet, og det er i disse avlyttede telefonsamtalene de nye opplysningene i Treholt-saken dukker opp.

Dagbladet har ikke klart å få tak i verken Malthe-Sørenssen eller hans advokat Jonny Steen, men til NRK sier Steen at hans klient mener det er en del av en svertekampanje for å svekke hans troverdighet.

- Han har ikke fått hørt på alle lydopptakene som er publisert, men er helt klar på at han ikke har foretatt disse handlingene, sier Sveen til NRK.

Involvert i kontroversielle saker De siste åra har Malthe-Sørensen jobbet som selverklært privatetterforsker og vært involvert i flere kontroversielle saker. I 2012 var han i teamet til den tidligere finansakrobaten Christer Tromsdal, der han skaffet et klausulert politidokument fra Asker og Bærum politidistrikt. Innhentingen av dokumentet er bakgrunnen til at han nå er siktet for korrupsjon.

I 2014 ble han i åpen rett anklaget for å ha villet hacket seg inn på datanettverket til Mona Høiness i forbindelse med arvestriden om hundre millioner kroner, noe han benektet.

50-åringen har en innholdsrik karriere som journalist bak seg. Malthe-Sørensen har tidligere jobbet i Dagbladet, i tillegg har han blant annet jobbet med kjendisjournalistikk i Se og Hør, graving i NRK Brennpunkt og vært nyhetsredaktør i Nettavisen.