PRESSEKONFERANSE: Svensk politi holdt søndag pressekonferanse om terrorforsøket i Stockholm. Presseoppbudet var enormt. Foto: Sveinung Uddu Ystad
PRESSEKONFERANSE: Svensk politi holdt søndag pressekonferanse om terrorforsøket i Stockholm. Presseoppbudet var enormt. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

Etterforsker bombeangrepet som en terrorhandling

Svensk politi bekrefter i dag. Øker beredskapen i gatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

STOCKHOLM (Dagbladet): Klokka 10 i dag holdt svensk politi pressekonferanse om terrorforsøket i Stockholm.

Politiet sier at de har gått gjennom handlingsforløpet som foreligger, og konkluderer med at det er en terrorhandling. 

- Det finnes ingen sammenheng til tidligere trusler i Gøteborg. Säpo forsøker nå å finne ut hva som har skjedd, og jobbe med å forebygge hvordan vi kan forhindre framtidige hendelser, sier politiet.  

- Vi tror dette kan være en isolert hendelse. Men vi utelukker ingenting og jobber bredt i etterforskningen, sier sjef for avdelingen for sikkerhetsspørsmål Anders Thornberg i Säpo til Dagbladet.

- Foreligger det opplysninger om flere involverte?  

- Nå kommer du litt for nært med spørsmålene. Det er ting i etterforskningen vi foreløpig holder for oss selv.  

Kontinuerlig dialog Thornberg vil ikke gå inn på samtaler de har hatt med norsk sikkerhetspoliti.  

- Vi har hatt et veldig nært og godt samarbeid med PST og våre nordiske samarbeidspartnere. Vi er i kontinuerlig dialog.  

- Hva vil dere si til folk som nå er redde for terroraksjoner på offentlig steder i Norden?  

- Sverige er ikke forskånet. Men det er andre land som har et langt verre trusselbilde enn oss.  

Om lag ti minutter før Stockholm ble rammet av eksplosjonene lørdag, mottok nyhetsbyrået TT og Säpo en e-post med trusler mot det svenske folk. Thornberg bekrefter ovenfor Dagbladet at Politiet har gått grundig til verks i etterforskningen av den delen av e-posten som oppfordrer til lignende aksjoner.

Mer synlige Säpo tok søndag morgen over ansvaret for etterforskningen av det sjefetterforsker Tomas Lindstrand i Säpo betegner som en terroristhandling.

- Stockholms-politiet skal øke sitt nærvær og sin synlighet på kjøpesentre og andre steder i den svenske hovedstaden søndag, opplyste Lindstrand
Sikkerhetspolitiet opplyser at trusselnivået ikke er endret i forbindelse med lørdagens hendelser. Lindstrand vil ikke bekrefte at e-posten med trusselbrevet som ble sendt til nyhetsbyrået TT og til Säpo like før eksplosjonene har sammenheng med bombene.

- Det kan finnes en sammenheng med truslene. Det er for tidlig å si at bileieren og selvmordsbomberen er samme person, men det er en av tesene vi jobber ut fra.

Analyserer brev Svensk politi mener de har et godt utgangspunkt ut fra tekniske undersøkelser på åstedet.

- Vi holder fortsatt på å analysere brevet som ble sendt til TT Spektra og politiet, men det er for tidlig å si noe mer om dette nå.

- Vi tar dette veldig alvorlig og gjør alt vi kan for å komme til bunns i denne saken.

- Det er som science-fiction. Ingen hadde ventet at dette skulle skje i Stockholm. Vi må innse at Sverige ikke er så ufarlig som man kanskje har trodd, utdyper politiet.

- Nå jobber vi med å samle inn mer informasjon i denne saken på alle mulige måter.

Dagbladet følger saken fortløpende. Trykk F5 for siste versjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer