UTEN NETTILGANG: Anders Behring Breivik kjøres fra Ila fengsel til Politihuset på Grønland for avhør. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
UTEN NETTILGANG: Anders Behring Breivik kjøres fra Ila fengsel til Politihuset på Grønland for avhør. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Etterforsker Breiviks dobbeltliv på nettet

Terroristen framstod som moderat og høflig som «Anders Behring Breivik». De ekstreme meningene ga han uttrykk for under andre navn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breiviks dobbeltliv på internett rulles nå sakte, men sikkert opp av politiet.

Dagbladet vet at Oslo-politiet har sendt rettsanmodninger til flere land, for å få ut informasjon om terroristens skjulte nettliv. Politiet er blant annet interessert i en Facebook-konto som de mistenker Breivik for å ha stått bak under navnet «Sigurd Jorsalfare». Det er et av flere nettalias Breivik mistenkes for å ha brukt.

- Vi går gjennom hans liv på nettet og vi er i ferd med å danne oss et bilde over hva han har gjort og hvor han har vært aktiv. Han har handlet på nettet, han har deltatt i ulike fora og hatt kontakt med andre, til Dagbladet, sier Roar Hanssen, kommunikasjonsrådgiver i Oslo-politiets terroretterforskning.

- Det er et omfattende arbeid og det dukker stadig opp nye opplysninger i etterforskningen som vi sjekker ut, sier Hanssen.

- Viktig del av livet hans At mye av massemorderens liv har blitt levd på nettet, er utvilsomt.

- Internett har åpenbart vært en veldig viktig del av livet hans. Informasjonsinnhentingen, hele hans forretningsvirksomhet, spill og kommunikasjon med andre, har foregått på nettet, sier forsvarer Geir Lippestad til Dagbladet.

Breivik har levd et liv på nettet under sitt eget navn. Han var blant annet en aktiv, men ikke kontroversiell, debattant på Document.no. Han hadde også en Facebook-profil i sitt eget navn, hvor han kontaktet en rekke personer han mente kunne være hans meningsfeller.

Samtidig mener politiet at han levde et nettliv under ulike alias hvor han ifølge politikilder ga uttrykk for langt sterkere meninger. Dagbladet er kjent med en rekke identiteter som ulike kilder hevder Breivik har operert under, og som nå er en del av politiets etterforskning.

I sitt såkalte manifest hevder Breivik at han til sammen har hatt mer enn 7000 Facebook-kontakter. Han oppgir også at han opererte med to profiler på nettstedet.

Skjulte sine spor Verken politiet eller forsvarerne har full oversikt over Breiviks nettliv.  

- Han har brukt en rekke sosiale medier. Men politiet har sagt at de ikke vil utlevere materiale de ikke har gått gjennom ennå, så vi har ikke fått se dokumentasjonen deres, sier Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

- Hvis han har vært i kontakt med personer og miljøer som han mistenker kan ha vært under overvåkning, har han brukt andre navn. Han har vært veldig opptatt av all aktivitet som kan bli flagget og har ikke ønsket å ha kontakt med fullt navn med miljøer som kunne være under overvåkning eller si noe som gjorde at han kunne bli mistenkeliggjort. Han har tatt en del forhåndsregler, sier Jordet.

ALLE SPOR FJERNET: Anders Behring Breiviks ulike profiler på nett er nå fjernet.
ALLE SPOR FJERNET: Anders Behring Breiviks ulike profiler på nett er nå fjernet. Vis mer

Terroristen har altså forsøkt å skjule sine spor. Forsvarerne har inntrykk av at Breivik har god kompetanse på området.

- Han er kunnskapsrik om sosiale medier, snakker mye om det og er opptatt av det, sier Geir Lippestad.

Breivik har ikke ønsket å forklare seg om hvem han har hatt kontakt med på nettet.  

- Han ønsker generelt ikke å forklare seg om andre, sier Jordet.    

Ekstrem Massemorderen har ifølge flere kilder ikke bare vært aktiv på tradisjonelle nettsteder som Facebook. I 2008 skrev Breivik ifølge det britiske antifascistiske magasinet Searchlight innlegg på det rasistiske internettforumet Stormfront.

Ifølge sitt eget manifestet han kastet ut Stormfront og «andre nasjonalsosialistiske forum», som han kaller det.

I 2009 registrerte Breivik seg ifølge Expo  på det høyreekstreme nettstedet Nordisk.nu. Det svenske nettstedet har rundt 22.000 medlemmer. Her oppfordres det jevnlig til vold, som å sprenge regjeringsbygninger.

- Nordisk.nu er et slags høyreekstremt Facebook, de skriver om musikk, mat, kroppsbygging, at Holocaust ikke fant sted og hvordan man bygger bombe. Det er en effektiv måte å rekruttere unge på, har rådgiver Didrik Søderlind i Human-Etisk forbund tidligere sagt til Dagbladet.

I 2009 begynte også Breivik å sende ut venneforespørsler til English Defence League (EDL)-medlemmer på Facebook, ifølge en anonym kilde i den høyreekstreme organisasjonen. Det er blitt hevdet at Breivik kjente 3-4 EDL-medlemmer. I manifestet skriver Breivik at han hadde mer enn 600 venner fra EDL og at han hadde snakket med flere enn 10 medlemmer og ledere.

Breivik skal ha brukt pseudonymet Sigurd Jorsalfare i kontakten med EDL, det samme navnet han skal ha brukt på Facebook.
 

Moderat 7. september 2009 begynte Breivik han å poste innlegg under fullt navn på det norske nettstedet Document.no. Dette holdt han på med i et drøyt år og utmerket seg ikke som ekstrem. Hans siste innlegg er fra 29. oktober 2010. Dagen før hadde han sendt mail til redaktør Hans Rustad og kommet med anbefalinger for hvordan man kunne øke trafikken. Det førte ikke til noe.

Redaktør Hans Rustad har offentliggjort Breiviks innlegg på nettstedet. Breivik ønsket å lage nettstedet om til noe større, men Rustad skriver på Document.no at Breiviks planer var luftige, og at ikke hadde tiltro til ham etter å ha sjekket bakgrunnen hans.

Fulgte Breivik Den danske, sosialliberale bloggeren Margrethe Monika S. Hansen fulgte Breivik på Facebook. Hun ble avhørt av dansk politi på vegne av norsk politi for cirka en måned siden.

- Politiet har en vanskelig oppgave, for det er mye informasjon der ute på nettet. Men de virket svært målrettet og fokusert på hva de ser etter, sier hun til Dagbladet.

DELTOK I DEBATTEN: Anders Behring var aktiv på ulike høyreekstreme grupper på nettet.
DELTOK I DEBATTEN: Anders Behring var aktiv på ulike høyreekstreme grupper på nettet. Vis mer

Etter det Dagbladet kjenner til er politiet opptatt av å finne ut hvilke personer det er som har stått Breivik nær ideologisk.

- Det er mye færre personer enn man kanskje tror. Det kan virke som om dette er store miljøer, men det er det egentlig ikke. Den harde kjerne er ganske få, sier Hansen.

Hun trekker fram Breiviks fascinasjon for tempelriddere.

- Blant de islamofobe har denne koblingen til tempelriddere liten utbredelse. Det er en subkultur. Det Breivik tilhørte var egentlig et veldig lite nettverk, sier Hansen.

Hun fulgte selv Breiviks Facebook-profil, men fant ikke at han utmerket seg blant de mest ekstreme.

- Nei. Det var andre som var mer ekstreme enn ham, sier Hansen.

KALTE SEG ANDERSNORDIC: Her poster Breivik spørsmål på et av forumene for World of Warcraft. Innlegget er fra 2010. Forumet han postet i, Elite Jerks, er for profesjonelle spillere i WoW. Men innlegg Breivik skriver på denne tiden tyder på at han ikke har greie på spillet lenger.
KALTE SEG ANDERSNORDIC: Her poster Breivik spørsmål på et av forumene for World of Warcraft. Innlegget er fra 2010. Forumet han postet i, Elite Jerks, er for profesjonelle spillere i WoW. Men innlegg Breivik skriver på denne tiden tyder på at han ikke har greie på spillet lenger. Vis mer