Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterforsker Breiviks hemmelige Liberia-kontakt

Politiet sliter med å komme til bunns i mysteriet Alpha Kallon. Dagbladet dro til Liberia på jakt etter svarene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MONROVIA (Dagbladet): I dag er Liberias hovedstad fortsatt en hektisk og uoversiktlig by, der eventyrere og svette forretningsmenn kler hotellterrassene, og hver tredje biltur er en nestenulykke. Men det er fred, og et velfungerende og imøtekommende styre.

Da Anders Behring Breivik var i her 2002, var det borgerkrig. Likevel, takket være omfattende diamantsmugling fra nabolandet Sierra Leone, tiltrakk byen seg vestlige på jakt etter raske penger. Slike som Anders Behring Breivik, tror norsk politi.

ETTERFORSKES: Her er saksmappa for Breivik-saken hos statsadvokaten i Liberia. Myndighetene vil utveksle informasjon med norsk politi. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
ETTERFORSKES: Her er saksmappa for Breivik-saken hos statsadvokaten i Liberia. Myndighetene vil utveksle informasjon med norsk politi. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Breivik hevder hardnakket at han var i Liberia for å møte en «serbisk krigshelt», som han påstår var sentral for stiftelsen av Knights Templar-nettverket. Men politiet har avslørt at Breivik skaffet seg informasjon og utstyr for å omsette og veie diamanter. Så overførte han 40 000 kroner til en konto i banken Liberian Bank for Development and Investment tilhørende en mann med navnet Alpha Kallon.

Dagbladet har i Monrovia begjært innsyn i de opplysningene som foreligger om Alpha Kallon, Breiviks mystiske kontakt i Liberia, og har fått en rettskjennelse som gir tilgang til disse. Derfor kan Dagbladet i dag avsløre nye detaljer om Kallon — og presentere et bilde av den mystiske mannen som utgjør et av Breivik-sakens største ubesvarte spørsmål.

Mystisk mobilnummer Politiet mistenker at Breivik ble utsatt for svindel i forbindelse med Liberia-turen. Terroretterforskerne i Norge ba for flere måneder siden om etterforskningshjelp fra liberisk politi for å finne ut hvem Alpha Kallon er, men etterforskningen har stått i stampe.

En sirlig håndskrevet kontoutskrift som har ligget lagret hos LBDI i ti år, bekrefter at «Behring Anders B.» overførte først 500 og seinere 4400 dollar til Kallon, etter at nordmannen hadde vært i Liberia. Politiet håper Kallon kan belyse hva som virkelig skjedde i april og mai 2002.

Etter pengeoverføringene ringte Breivik flere ganger til et liberisk mobilnummer - uten at anropene ble besvart. Ifølge en redegjørelse fra mobilselskapet Lonestar ble mobilnummeret Breivik ringte til først brukt i august 2001.

Dette var imidlertid før man fikk mobilnummeret registrert på eget navn, så Lonestar vet ikke hvem som registrerte nummeret. Nummeret ble seinest brukt 18. april 2010. Etter det har det ikke vært aktivitet på nummeret.

Åpner etterforskning Statsadvokat J. Daku Mulbah tar imot Dagbladet i justisdepartementet i «Temple Of Justice» i Monrovia. Han retter på en noe for store dressen, lener seg tilbake - og lytter. Han får høre hva Anders Behring Breivik gjorde 22. juli i fjor, han får høre hva norsk politi tror Breivik gjorde i Liberia i 2002, og han får høre om kontoen der alle spor stopper opp.

ETTERFORSKER: Statsadvokat J. Daku Mulbah på sitt kontor i Temple of Justice i Monrovia, der han nå åpner etterforskning av Breiviks kontakt Alpha Kallon. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
ETTERFORSKER: Statsadvokat J. Daku Mulbah på sitt kontor i Temple of Justice i Monrovia, der han nå åpner etterforskning av Breiviks kontakt Alpha Kallon. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

Etter å ha fått framlagt Dagbladets opplysninger om Breiviks tur til Liberia, gjør statsadvokaten det klart at han åpner etterforskning av Alpha Kallon i Liberia, for å finne ut hvorfor han fikk penger fra Anders Behring Breivik.

- Dette vil vi til bunns i. Vi vil vite hva motivet hans var for å hjelpe nordmannen, hvordan de kom i kontakt og om de gjorde noe ulovlig i Liberia. Dette er en viktig sak, også for oss, sier J. Daku Mulbah til Dagbladet.

FIKK PENGER: Alpha Kallon er mannen som trolig kan belyse hva Anders Behring Breivik gjorde i Liberia. Dagbladet sporet opp bilde og informasjon om ham i Liberia. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
FIKK PENGER: Alpha Kallon er mannen som trolig kan belyse hva Anders Behring Breivik gjorde i Liberia. Dagbladet sporet opp bilde og informasjon om ham i Liberia. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

- Det er Interpol både her i landet og i Norge, og vi vil utveksle informasjon for å kunne følge opp denne saken, sier Mulbah til Dagbladet tirsdag formiddag denne uka.

Da ligger det ei mappe med påskriften «Norwegian Terrorist Case» på toppen av papirstabelen på Mulbahs pult.

- Livslinje
Norsk politi tror Kallon nå bor i USA, etter at de har snakket med svogeren hans og skaffet seg oversikt over hva som står i Kallons pass. Forsvarer Tord Jordet sier Breivik har følgende forklaring på overføringen:

- Han har forklart at pengeoverføringen ble gjennomført for å gi ham en livslinje i Liberia, ved å etablere et alternativt nettverk. Dette kunne han trenge dersom hans forventninger til møtet med serberen ikke stemte, og han derfor trengte et kontaktnettverk for å komme seg vekk derfra, sier Jordet til Dagbladet.
- Vi er kjent med at det ikke foreligger noen informasjon som tilsier hvor kontaktpersonenen befinner seg i dag, sier Jordet.

Også dette kan Alpha Kallon, hvis politiet får sporet ham, trolig belyse.

Tragisk Gloria Y. Menjor, visepresident i LBDI-banken blir opprørt når hun før høre at terroristen Breivik har brukt hennes bank.

- Vi synes det som har skjedd er like tragisk som dere. Vi vil gjøre alt vi kan for å få denne informasjonen publisert og gjort offentlig, sier Menjor til Dagbladet.

Menjor ser på kontonummeret som Dagbladet legger fram for henne, og bekrefter at det hører til i LBDI.

- Det er vårt kontonummer, og omstendighetene rundt dette gjør saken svært alvorlig, sier Gloria Y. Menjor til Dagbladet.

OPPRØRT: Gloria Menjor, direktør i LBDI-banken i Monrovia. Hun vil gjerne bistå i etterforskningen. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
OPPRØRT: Gloria Menjor, direktør i LBDI-banken i Monrovia. Hun vil gjerne bistå i etterforskningen. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer
PÅ RETT VEI: Bydelen West Point i Monrovia var tidligere et av verdens farligste steder, og Liberia var herjet av borgerkrig. Nå er landet på vei tilbake, under ledelse av fredsprisvinner Ellen Johnson Sirleaf. 
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
PÅ RETT VEI: Bydelen West Point i Monrovia var tidligere et av verdens farligste steder, og Liberia var herjet av borgerkrig. Nå er landet på vei tilbake, under ledelse av fredsprisvinner Ellen Johnson Sirleaf. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling