Etterforsker CIA-kidnappinger i Europa

Kan ha skjedd med nasjonale etteretningstjenesters hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Amerikanske agenter kan ha kidnappet folk i europeiske land, holdt dem midlertidig og ulovlig fløyet dem til hemmelige fengsler, heter det i den foreløpige rapporten fra Europa-rådets komité for menneskeretter.

Europarådets observatør Dick Marty, som har ledet arbeidet med rapporten, sa i går at Europarådets etterforskning har funnet «tegn» på at CIA-fanger ble holdt i Polen og Romania. Men han tror ikke lenger at fangene holdes av USA i Europa.

- Etter det jeg kjenner til, ble fangene flyttet for en måned siden. De ble flyttet til Nord-Afrika, sa han etter å ha orientert Europarådets møte i Paris i går.

På spørsmål om hvor fangene kan ha blitt flyttet, svarte han:

- Jeg regner med at det må være Marokko.

Talsmann Nabil Benabdellah for markokkanske myndigheter avviste ifølge Los Angeles Times at CIA-fanger er flyttet dit.

Det var Washington Post som 2. november rapporterte at CIA hadde hemmelige fengsler i Øst-Europa. Ifølge menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch viste logger fra CIA-fly at CIA hadde transportert mistenkte terrorister fanget i Afghanistan, til Polen og Romania.

- Den informasjonen vi har fått så langt, styrker troverdigheten i anklagene om at personer er blitt transportert og fengslet, uten juridisk oversyn i europeiske land, sa Dick Marty.

HEMMELIGE FLYGNINGER: Ifølge Berliner Zeitung har Rhein-flyplassen i Frankfurt vært «det viktigste trafikknutepunktet for hemmelige CIA-flygninger i Europa fra 2002 til 2004». Også på Sola utenfor Stavanger har det vært hemmelige amerikanske flygninger. Nå vil Europarådet granske påstandene om at flyene er brukt for å frakte fanger til tortur. Foto: Scanpix/EPA
HEMMELIGE FLYGNINGER: Ifølge Berliner Zeitung har Rhein-flyplassen i Frankfurt vært «det viktigste trafikknutepunktet for hemmelige CIA-flygninger i Europa fra 2002 til 2004». Også på Sola utenfor Stavanger har det vært hemmelige amerikanske flygninger. Nå vil Europarådet granske påstandene om at flyene er brukt for å frakte fanger til tortur. Foto: Scanpix/EPA Vis mer

3 måneders frist

Observatøren ga i går Europarådets 46 medlemsland en tidsfrist på tre måneder til å redegjøre for hva de visste om CIA-transportene.

Han har også krevd å få tilgang til lufttrafikklogger og satellittbilder av en flyplass i Polen og en militær flyplass i Romania.

Marty sa samtidig at europeiske etteretningstjenester kan ha deltatt i CIAs operasjoner uten å ha informert sine regjeringer.

- Jeg tror det ville vært vanskelig for disse transportene å finne sted uten et visst samarbeid. Men det er mulig at de hemmelige tjenestene ikke informerte sine regjeringer.

- Må etterforskes

I går ble britiske parlamentsmedlemmer varslet om at regjeringen vil bryte internasjonal lov, hvis den ikke etterforsker anklagene om at CIA transporterte terrormistenkte via Storbritannia til hemmelige fengsler der de kan ha blitt torturert.

- Troverdig informasjon om at utenlandske statsborgere blir transportert av en annen stat, via Storbritannia, til fengsler for avhør under tortur, vil være et brudd med FNs torturkonvensjon og må etterforskes, sa professor James Crawford fra Cambridge University til parlamentets granskingsutvalg, skriver The Guardian.

I rapporten til Europarådet får USAs utenriksminister Condoleezza Rice krass kritikk for å holde tilbake informasjon om CIA-transportene under sitt Europa-besøk i forrige uke.

I forrige uke innrømmet Rice at USA har transportert terrormistenkte til tredjeland for avhør. Men hun sa at USA bare gjorde dette med tillatelse fra landet der den enkelte mistenkte var pågrepet. Hun sa også at amerikanske soldater og CIA-agenter er underlagt FNs torturkonvensjon.

Samtidig ville hun verken avkrefte eller bekrefte rapportene om hemmelige fengsler.

- Det er sterkt kritikkverdig at Mrs. Rice ikke ga noen informasjon om dette på sitt besøk i Europa, sa Marty i går.

GRANSKER CIA-FLY: Den sveitsiske senatoren Dick Marty skal granske CIAs hemmelige fangetransporter for Europarådet.