Etterforsker drapsjegere

STAVANGER (Dagbladet): I fire måneder har Sefo i Agder etterforsket dem som ledet jakten på Birgitte Tengs drapsmann. De fire anmeldte i saken er førstestatsadvokat Harald Grønlien, to drapsjegere i Kripos og en lensmannsbetjent. Nå må de snart selv forklare seg - med status som mistenkt i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele denne uka har Det særskilte etterforskingsorganet (Sefo) i Agder - bestående av byrettsdommer Yngve Svendsen, advokat Ben Fegran og politiavdelingssjef Ragnar Ringvoll - foretatt vitneavhør i saken i en lånt rettssal i Stavanger tinghus.

Etterforskingsorganet har lagt lokk på etterforskingen. De vil ikke si noe som helst om hvem som er under etterforsking, eller hva anklagene går ut på.
Men etter det Dagbladet erfarer etterforsker Sefo nå førstestatsadvokaten i Rogaland, Harald Grønlien, Kripos' etterforskningsleder Ståle Finsal, Kripos-avhører Stian Elle og lensmannsbetjent Lars Grindheim ved Avaldsnes lensmannskontor.

Straffbare forhold

Statsadvokaten og de tre politifolkene er anmeldt av advokat Arvid Sjødin for en rekke hendelser under etterforskingen av drapet på Karmøy, og under de to rettssakene mot fetteren til Birgitte Tengs. Anmeldelsen fra Sjødin skal være på over 20 sider.
Lederen for Sefo i Agder, byrettsdommer Yngve Svendsen, vil ikke bekrefte Dagbladets opplysninger om at det er statsadvokaten og de tre polititjenestemennene som er anmeldt i saken.

- De som er anmeldt, vil bli avhørt med status som mistenkt, sier Svendsen.

Sefo har brukt flere måneder blant annet på gjennomgang av dokumentene i den omfattende drapssaken. Den siste tida har en rekke vitner forklart seg om sitt kjennskap til drapsetterforskningen.

Etter det Dagbladet erfarer, gjelder dette alle de fire advokatene som har vært forsvarere for fetteren. I tillegg til Arvid Sjødin er dette advokat Gunnar Helgevold fra Stavanger og Oslo-advokatene Sigurd Klomsæt og Erik Nadheim.

Advokatvitner

Tirsdag og onsdag i uka som gikk, var privatetterforsker Harald Olsen i avhør hos Sefo i Stavanger. Olsen kom inn i saken etter at fetteren ble dømt i herredsretten, og avdekket en rekke mangler ved Kripos' etterforsking.

Tidligere har Sefo avhørt advokat Erik Lea fra Haugesund, som er bistandsadvokaten til Birgitte Tengs' foreldre.

Også en journalist ved VGs Stavanger-kontor, og rettsmedisinere som hadde befatning med prøver i forbindelse med saken, er avhørt.
- Vi har avhørt et titall vitner, men jeg vil ikke bekrefte eller avkrefte hvem dette er, sier Yngve Svendsen.

Ifølge Svendsen er ikke Sefo ferdig med etterforskingen før tidligst i månedsskiftet januar- februar neste år. Da sender etterforskingsorganet sin innstilling over til førstestatsadvokat Edward Dahl i Agder.