Etterforsker drapstrusler på SV-stand

Da Hermann Mathiesen sto på stand i Honningsvåg sentrum lørdag ble han angivelig truet på livet. - Skremmende og veldig trist, sier leder for Nordkapp SV.

PÅ STAND: Hermann Mathiesen (til høyre) skal ha blitt drapstruet da han sto på stand for Nordkapp SV lørdag. Her sammen med Jan Olsen. Foto: Geir Johansen
PÅ STAND: Hermann Mathiesen (til høyre) skal ha blitt drapstruet da han sto på stand for Nordkapp SV lørdag. Her sammen med Jan Olsen. Foto: Geir JohansenVis mer

- Det var helt rått og veldig opprørende. Jeg sto på stand og tenkte «jippi» da en mann kom gående mot oss, fordi han var en potensiell velger. Så plutselig kom han med trusler. Det var ikke forventet, sier Hermann Mathiesen til Dagbladet.

Lørdag sto han på stand sammen med ordførerkandidat Jan Olsen, da en mann skal ha oppsøkt Mathiesen og truet ham på livet.

Saken er tidligere omtalt av Ságat og iFinnmark.

- Han kom med trusler og sa at «du kjenner ikke meg og min bakgrunn». Etter dette kom han tilbake, og ropte flere ganger at han skulle skyte og drepe meg, sier Mathiesen.

Han ønsker ikke å spekulere i om truslene var mot ham som privatperson eller som politiker. Han forteller at han ble veldig stresset og nervøs av situasjonen.

- Man får jo adrenalin i en sånn situasjon. SV har håndtert dette for meg, og har tatt det veldig seriøst. Jeg føler meg ivaretatt og har det fint nå, sier han.

Saken vil bli anmeldt, opplyser Mathiesen.

- Alvorlig

- Vi tar det selvfølgelig veldig alvorlig. Drapstrusler er aldri noen spøk. Det er ekstra avorlig siden dette skjedde på valgkampstand, sier Jan Olsen, ordførerkandidat for Nordkapp SV.

Rakel Olsen, leder for Nordkapp SV, var også til stede i Honningsvåg sentrum lørdag. Hun forteller at hun sto et stykke unna og ikke hørte nøyaktig hva som ble sagt.

- Etterpå fikk jeg høre at mannen hadde truet vår listekandidat med å dra hjem og hente et våpen, og skyte og drepe ham, sier Olsen til Dagbladet.

- Han kom tilbake og gjentok trusselen, og nevnte også noe om at «jeg er mer gal enn deg. Du vet ikke hva jeg har gjort før». Mannen gikk fram og tilbake, og var veldig sint og frustrert, forteller hun, og legger til at mannen også truet med å hente kniv.

Hvorvidt trusselen er relatert til Mathiesens politiske virke, jobbsammenheng eller privatliv, er noe uklart.

- Om det var politisk eller privat har vi egentlig ikke hengt oss så veldig opp i. Det er nok en sammensatt årsak. Men vi har uansett tenkt at siden han sto på stand som politiker, har vi tatt hånd om saken videre.

Politiet ble tilkalt, men da patruljen ankom Honningsvåg sentrum, hadde mannen forlatt området, forteller lokallagslederen.

HØYRES SENTRALSTYREMØTE: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg sier det er bekymringsfult når ordførerkandidater vurderer å trekke seg på grunn av trusler og hets. Vis mer

På frifot

Operasjonsleder i Finnmark politidistrikt, Ann Rigmor Søderholm, sier til Dagbladet at de lørdag fikk melding om en person som var truet, og at politiet ble kalt ut.

- Vi har snakket med partene. Det er opprettet sak på forholdet. Vi etterforsker saken.

Mannen som skal ha truet Mathiesen er på frifot. Ifølge Søderholm gjorde politiet en vurdering av sikkerheten til mannen som ble truet etter å ha snakket med partene.

- Politiet mener mannens sikkerhet er ivaretatt av tiltakene vi har gjort der og da, sier operasjonslederen.

Hun ønsker ikke å utdype hvilke tiltak det er snakk om, men forteller at fornærmede har fått beskjed om å ta kontakt hvis ting skulle tilspisse seg og det er behov for politihjelp.

- Vi har gjort en vurdering opp mot risiko. Det er ikke noen beskyttelse rundt ham nå.

Ifølge Søderholm er mannen som skal ha truet Mathisen på livet identifisert. Han er ikke en som omtales som en kjenning av politiet.

Forklarer hendelsesforløpet

Det ble lørdag publisert et innlegg om saken på Nordkapp SVs Facebook-side, som ble forfattet i samråd med Mathiesen:

«På valgkampstand for Nordkapp SV opplevde en listekandidat å bli oppsøkt og trukket til side av en for han ukjent person som fremsatte drapstrusler flere ganger. Adferden var aggressiv og truende. Det gikk folk imellom og fikk den aggressive personen bort og over til andre siden av gaten.

Personen forsøkte på nytt å nærme seg men ble avskjært, mens det ble fremsatt flere drapstrusler. Etter å ha oppholdt seg i området i noe tid, gikk han fra stedet. Politiet ankom etter at personen hadde forlatt.

Involverte fra Nordkapp SV har i ettermiddag møttes til en debiefing og gjennomgang av hendelsen. I den forbindelse har politiet og SV sentralt blitt kontaktet for rådgiving og videre oppfølging. Etter at saken kom i media har det også vært kontakt med pressen i sakens anledning.»

TRUET: En aktivist bosatt i Oslo skal ha blitt advart om at han står overfor en trussel fra Saudi-Arabia. Aktivisten har vært en høylytt kritiker av kronprins Mohammed Bin Salman. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Har tatt saken videre

Rakel Olsen bekrefter at hun kontaktet SV sentralt i kjølvannet av hendelsen lørdag, og forteller at de igjen skal ha informert Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- Jeg har snakket med nestleder Kjersti Bergstø og partisekretær Audun Herning. De sa at det første vi burde gjøre er å kreve at politiet undersøker om mannen faktisk har våpen. Da jeg sa dette til politiet, sa de at mannen har sagt at han ikke har våpen og at det ikke er registrert noen våpen på ham.

Det er ikke godt nok, mener Olsen.

- Da jeg sa at vi må ha bekreftelse på at han ikke har våpen, fikk jeg beskjed om at de ikke kom til å gjøre en ransakelse. Jeg sa at vi er misfornøyde med at de ikke tar saken alvorlig, og fikk beskjed om at vi sto helt fritt til å sende inn skriftlig klage.

Svarer på kritikken

Ifølge Olsen sa politiet også at det er «helt trygt i Honningsvåg».

- Det er faktisk arrogant gjort av politiet å tilbakevise den frykten som faktisk er reell for personen som har fått drapstrusselen.

Operasjonsleder Ann Rigmor Søderholm har følgende kommentar til kritikken fra Rakel Olsen:

- Å true politikere er alvorlig, og politiet tar truslene og frykten den framkaller på høyeste alvor. Derfor ble tilgjengelig mannskap tilkalt idet vi tok imot meldingen, sier Søderholm.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 12.30 lørdag.

- I slike situasjoner er politiets første prioritet å sikre personene og avklare trusselen. Det ble gjort også i denne sak, saken er under etterforskning og jeg kan på nåværende tidspunkt ikke kommentere detaljer i saken utover dette.

Søderholm legger til at politiet generelt alltid sjekker ut om personer som framsetter trusler, eller noen i deres husstand, er registrert med våpen.

Ekstraordinært møte

Søndag kveld har styret i Nordkapp SV innkalt til ekstraordinært møte, der de skal drøfte hvordan de skal håndtere saken videre.

- Vi er veldig opptatte av å ivareta Hermann, som ble truet. Det er vår førsteprioritet, sier Olsen.

- I ettertid har jeg tenkt at det er skremmende og veldig trist for samfunnet vårt at det har blitt sånn. Jeg håper selvfølgelig at det ikke skal gjøre at folk fra alle partier begynner å kvie seg for å stå på stand.