TYVERI: Sysselmannen på Svalbard har opprettet sak etter at støttennene på et hvalrosskadavar har blitt kappet av og fjernet. Foto: Privat
TYVERI: Sysselmannen på Svalbard har opprettet sak etter at støttennene på et hvalrosskadavar har blitt kappet av og fjernet. Foto: Privat Vis mer

Etterforsker elfenbens­tyveri på Svalbard etter at noen kappet støttennene av død hvalross

En rekke tyverier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er ikke bare i sydlige strøk at elfenbeinstyveri er et problem. Også på Svalbard er det nå opprettet sak etter at noen har kappet støttennene av et hvalrosskadaver.

Kadaveret drev i land like ved Ny-Ålesund i sommer, men tennene har nylig blitt fjernet. Det skriver lokalavisa Svalbardposten.

- I løpet av september er det trolig noen som har saget av tennene, skriver sysselmannsførstebetjent Trond Olsen i en epost til avisa.

Olsen peker samtidig på svalbardmiljølovens paragraf 94. Der står det at «verdien av flora og fauna tilfaller Svalbards miljøvernfond». Det gjelder også såkalt «fallvilt».

Det står også at Sysselmannen kan kreve erstatning dersom så ikke har vært tilfelle.

Tok hvalens underkjeve Dette er heller ikke første gang det blir begått tyveri av verdifulle deler av dyrekadavere på Svalbard. I 2006 skrev Aftenposten om hvordan noen hadde stjålet underkjeven til en 15 meter lang spermhval som ble oppdaget i sjøen ved Van Keulenfjorden ved Longyearbyen.

- Vi hadde planlagt å preparere kjeven, og gi den i gave til skolen eller museet her. Det er en kjedelig sak. Vi regner med at en mindre turistbåt har vært innom, og at man har forsynt seg uten å vite at det er ulovlig, sa naturvernrådgiver Ian Gjertz hos Sysselmannen da.

Det ble da antatt at hvalen hadde minst 40 tenner i underkjeven, og at hver av disse ville ha en verdi på omlag 1000 kroner.

Underkjeven til en hval av en slik størrelse veier drøye 100 kilo, og Gjertz anslo at flere menn måtte ha jobbet med sag for å få den løs.

Tann-tyveri Også i fjor måtte Sysselmannen opprette sak etter at støttannen til en narrhval hadde blitt stjålet fra et kadaver som ble funnet nær Rubypynten ved Rechercherfjorden på Spitsbergen.

Den døde hvalen hadde blitt observert iløpet av sommeren. Men da museet, som hadde fått tillatelse til å innlemme støttanna i sin samling, ankom stedet, var den borte.

Det var NRK som omtalte saken, og de skriver også at støttanna til narrhvalen kan bli opptil tre meter lang og veie så mye som ti kilo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer