Etterforsker fikk sparken

NEW YORK (Dagbladet): Den russiske etterforskeren som var i ferd med å rulle opp den store korrupsjonssaken mot Boris Jeltsins nærmeste krets, fikk plutselig sparken fredag. Georgij Tsjuglazov skulle dra til Sveits, men få timer før avreise ble flybilletten kansellert og telefonledningen hans kappet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Tsjuglazov er årsaken at han har bevis for at beskyldningene mot presidenten og hans allierte er sanne.

- Jeg har nok bevis til at flere i Jeltsins administrasjon må sparkes. Og man trenger ikke en rettssak for å sparke noen fra en jobb, sa Tsjuglazov på russisk tv mandag.

Den bitre eks-etterforskeren mener å kunne dokumentere at Kreml-ansatte skal ha mottatt bestikkelser fra et byggefirma i Sveits, Mabetex.

- Så langt er det 98 prosent sant, sa Tsjuglazov.

Turen til Sveits skulle sikre de siste to prosentene så etterforskningen kunne avsluttes.

«Lommepenger»

Mabetex har fått i oppdrag å reparere og gjenoppbygge Boris Jeltsins kontor i Kreml under ledelse av Jeltsins nære medarbeider Pavel Borodin. I denne saken dreier det seg om minst åtte millioner kroner som skal ha blitt kanalisert gjennom Mabetex til Borodin og Jeltsin.

Summen har fått merkelappen «lommepenger» for Jeltsins familie, inkludert hans datter og rådgiver, Tatjana Dyasjenko. Jeltsin fikk også fri adgang til kredittkort som ble betalt av Mabetex-direktøren Behgjet Pacolli.

Alle påstandene er avvist av Pacolli og Borodin.

- Det går opp for meg at ingen her er interessert i saken, sa etterforskeren Georgij Tsjuglazov i tv-intervjuet.

Påtalemyndighetene begynte etterforskningen i vinter. Jurij I. Skuratov, som ble satt på saken, fikk sparken kort tid etterpå. Avsettelsen ble sett på som en politisk handling fra øverste hold i Kreml.

Hvitvasking

Samtidig etterforskes en gigantisk hvitvaskingsskandale hvor totalt 120 milliarder kroner skal være vasket gjennom the Bank of New York, og her kan også Jeltsins datter Tatjana være involvert. I denne svimlende summen kan det være penger fra Det internasjonale pengefondet (IMF) som er gitt som lån til Russland.

Tatjana er i tillegg elskerinnen til en av Russlands mektigste finansfyrster, Boris Berezovskij, som selv er under etterforkning i en annen forbindelse.

Berezovskij, som hører til Boris Jeltsins innerste sirkel, er bekymret for at russiske forretningsfolk nå slås i hardtkorn med russisk mafia. Samtidig har han gitt klar beskjed om at enhver russer har lov til å ha bankkonto i utlandet.

- Det inkluderer også Russlands president Boris Jeltsin legger han til.

Peker mot Kreml

Den russiske forretningsmannen Mikhail Khodorkovskij har tidligere hevdet at hvitvaskingsskandalen ikke bare kan dreie seg om russisk mafia og slu forretningsmenn. Pengesummen er så enorm at den peker like til Kreml og omsetting av verdipapirer før devalueringen i fjor sommer.

- Det er snakk om at 33,6 milliarder kroner skal ha vært kanalisert gjennom New York-banken i løpet av seks måneder. Summen er like stor som hele Russlands oljeeksport gjennom et helt år, sier Khodorkovskij i et russisk radiointervju.

I USA