Etterforsker forgylt nazignom i Tyskland

Statue med Hitler-hilsen kan være ulovlig.

ETTERFORSKES: Politiet i Nürnberg vil etterforske om denne gnomen er ulovlig, siden den kan oppfattes som et nazistisk symbol. Foto: AFP/SCANPIX
ETTERFORSKES: Politiet i Nürnberg vil etterforske om denne gnomen er ulovlig, siden den kan oppfattes som et nazistisk symbol. Foto: AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En forgylt gnom med armen i strak nazihilsen blir Nürnberg-politiets neste etterforskningsobjekt.

At den tyske skulptøren Ottmar Hörl valgte å lage en gullbeslått dverg med høyreekstreme tilbøyeligheter kan koste ham dyrt. Nazistiske symboler, derav Hitler-hilsenen, straffes nemlig med inntil tre år i fengsel i Tyskland.

- Vi har spurt både kunstner og gallerieier om hva tanken bak dette er. Hörl er uskyldig dersom skulpturen er ment som en kritikk av Det tredje riket, sier en talsmann for politiet i Nürnberg.

Skulptøren selv sier han er overrasket over oppstyret arbeidet hans har vakt.

- Nazistene ville sannsynligvis henrettet meg dersom jeg fremstilte den ariske «superrasen» som gnomer, sier han til sitt forsvar.

Hageskulpturen var opprinnelig en del av den omreisende utstillingen «Dans med djevelen», og ifølge Hörl sto de 700 figurene til allmenn skue i både Italia og Belgia uten at noen reagerte. Nazismen er riktignok et svært betent tema i Nürnberg. Dette er byen hvor Hitler avholdt noen av sine gigantiske propagandashow, og det var også her håndlangerne hans ble stilt for retten da krigen var over.

(NTB)