OVER HELE LANDET:  Butikker over hele Frankrike skal ha bestilt informasjon om sine ansatte. Dette bildet er fra IKEA i Toulouse. Foto: Sxanpix/AFP PHOTO/REMY GABALDA
OVER HELE LANDET: Butikker over hele Frankrike skal ha bestilt informasjon om sine ansatte. Dette bildet er fra IKEA i Toulouse. Foto: Sxanpix/AFP PHOTO/REMY GABALDAVis mer

Etterforsker IKEA-topper etter overvåkningsskandale

IKEA i Frankrike brukte flere millioner på å spionere på egne ansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere topper i franske IKEA risikerer nå fengselsstraff for omfattende overvåkning av egne ansatte, etter flere skandaleavsløringer den siste tiden.

I etterforskningen har det kommet fram at IKEA-kontor over hele Frankrike har brukt over fire millioner kroner på å leie inn privatetterforskere de siste ti årene.

Omfattende overvåking Ifølge rettsdokumenter fra Versailles, som The New York Times har lest, skal det dreie seg om flere hundre tilfeller av overvåkning.

Blant annet skal selskapet ha gjort bakgrunnssjekk av jobbsøkere og bestilt etterforskning av ansatte involvert i personalsaker. Dokumentene sier også at selskapet har leid inn etterforskere for å motbevise kunder som har levert klager til selskapet.

Sykemeldt i ett år Franske Virgine Paulin hadde jobbet i IKEA i 12 år, da hun i 2008 ble sykemeldt etter å ha fått hepatitt C. Etter ett års sykemelding fikk hun sparken. IKEA mistenkte at hun var sykemeldt på feil grunnlag, og leide inn privatetterforsker.

- Jeg følte total forvirring. Jeg var sjokkert, sier Paulin til New York Times, om da hun fant ut at arbeidsgiveren hadde overvåket henne.

Blant annet hadde en etterforsker lurt seg til kopi av Paulins pass, for å bevise at hun hadde reist til Marokko mens hun var sykemeldt.

- Det er vanskelig å forstå hvordan noe slikt kan skje i et demokratisk land som Frankrike, sier Paulins advokat Sofiane Hakiki til The New York Times.

Etterforsker lovbrudd Det etterforskes nå om flere sjefer i franske IKEA har brutt loven ved å bestille slik overvåkning av egne ansatte.

Fra 2002 til 2012 godkjente økonomiavdelingen til IKEA utbetalinger for mer enn 475 000 euro til privatetterforskere. Det er rundt fire millioner norske kroner.

Etterforskningen, som startet i fjor, førte i november til at nåværende direktør Stefean Vonervekeke, økonomisjef Dariusz Rychert, tidligere direktør Jean-Louis Baillot ble siktet i saken. I tillegg er ni andre involvert, deriblant fire politimenn.

Ifølge The New York Times har de tre sjefenes advokater ikke ønsket å kommentere saken mens etterforskningen pågår.

- Har ikke skjedd i Norge Så langt er det ingenting som tyder på at lignende overvåkning har foregått i andre land hvor IKEA opererer.

- Dette er et tilfelle som er isolert til den franske organisasjonen, og nå jobber de med å etterforske saken der, så vi vil ikke gå ut med ytterlige detaljer på dette tidspunkt, sier kommunikasjonssjef Jan Christian Thommesen i norske IKEA til Dagbladet.

Han sier det ikke har foregått overvåkning av norske ansatte.

- Det ser ut til å være et isolert tilfelle for Frankrike dette her. Det har ikke foregått i noen andre land, så vidt vi vet, sier Thommesen.

Egen undersøkelse I fjor utførte selskapet sin egen undersøkelse av påstandene, som førte til at flere sjefer i franske IKEA ble sparket, deriblant daværende direktør Jean-Louis Baillot.

- IKEA tar fullstendig avstand fra uetisk atferd og ulovlig overvåkning. De etiske reglene er veldig klare: Vi jobber med ærlighet og åpenhet, uansett hvilket land vi opererer i, skrev IKEA i en pressemelding, da de startet etterforskningen.

De opplyste i tillegg at de ville samarbeide fullt med politiet i deres etterforskning.

- Vi samarbeider full i etterforskningen utført av politiet og rettssystemet, skrev bedriften.

 OVERVÅKET:  Tidligere sjef for IKEA i Frankrike, Jean-Louis Baillot, er mistenkt for å ha brutt loven under innhenting av personlig informasjon om IKEAS ansatte. Nåværende direktør Stefan Vanoverbeke og økonomisjef Dariusz Rychert etterforskes også i saken, sammen med ni andre. Foto: Scanpix/AFP PHOTO / ERIC PIERMONT
OVERVÅKET: Tidligere sjef for IKEA i Frankrike, Jean-Louis Baillot, er mistenkt for å ha brutt loven under innhenting av personlig informasjon om IKEAS ansatte. Nåværende direktør Stefan Vanoverbeke og økonomisjef Dariusz Rychert etterforskes også i saken, sammen med ni andre. Foto: Scanpix/AFP PHOTO / ERIC PIERMONT Vis mer