Etterforsker ikke 8000 e-postkontoer

Selv om Breivik hevder et medlem av Knights Templar er blant dem.

HOVEDETTERFORSKER: Hovedetterforsker Kenneth Wilberg i Oslo politidistrikt (midten) vitnet i dag om politiets etteforskning av Breivik. Her i samtale med aktor Svein Holden og aktor Inga Bejer Engh. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HOVEDETTERFORSKER: Hovedetterforsker Kenneth Wilberg i Oslo politidistrikt (midten) vitnet i dag om politiets etteforskning av Breivik. Her i samtale med aktor Svein Holden og aktor Inga Bejer Engh. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet etterforsker ikke de over 8.000 e-postadressene som Anders Behring Breivik prøvde å sende sitt manifest til, til tross for at han hevder én av mottakerne er medlem i Knights Templar.

- Usikker identitet Breivik prøvde opprinnelig å sende ut det såkalte manifestet til 8.109 e-postkontoer 22. juli, men på grunn av Telenors spamfilter var det bare i underkant av tusen som mottok teksten, kom det i dag fram i Oslo tingrett.
Politiet har kategorisert flesteparten av kontoene som mottok manifestet, men det skal være nærmest en umulig oppgave å vite hvem som står bak de over 8.000 adressene. - En mailadresse er ikke en sikker identitet, påpeker hovedetterforsker Kenneth Wilberg i Oslo politidistrikt. Han var det første vitnet som forklarte seg i tingretten onsdag. Breivik står på sitt Breivik har tidligere hevdet at en av adressene var tilknyttet det han omtaler som Knights Templar. - Setter politiet seg ned og forsøker å ettergå disse e-postadressene som de ikke er sikre på hvem tilhører, spør aktor Svein Holden. - Det gjør vi ikke. Det blir ikke engang å lete etter nåla i høystakken, men nåla blant 8.000 andre nåler, svarer Wilberg. Etterforskeren påpeker at det da må være en spesiell grunn til at en e-postkonto skal ettergås. - Det hadde vært annerledes hvis noe i saken hadde pekt mot en konkret adresse, sier han.

Tidligere er det framkommet i retten at Breivik benyttet seks navn og 21 e-postadresser. Sendt rett før Den første e-posten, med manifestet som vedlegg, ble sendt ut klokken 14.09, mens den siste ble sendt ut klokken 14.42, rundt tre kvarter før bomben gikk av i regjeringskvartalet. - Var det noen som tok kontakt med politiet etter å ha mottatt manifestet, spør bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen. - Ikke som jeg kjenner til. Vi fant manifestet på nettet først i løpet av kvelden, svarer Wilberg.

(NTB)