INNBRUDD: Kriminalteknikere undersøkte i går denne containeren på Vålstua gård, etter at det ble oppdaget at noen hadde begått innbrudd der. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
INNBRUDD: Kriminalteknikere undersøkte i går denne containeren på Vålstua gård, etter at det ble oppdaget at noen hadde begått innbrudd der. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Etterforsker innbrudd på terrorgården

I en kontainer med politiutstyr innenfor sperringene på gården der Anders Behring Breivik bodde og framstilte terrorbomba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅSTA/OSLO (Dagbladet): Uvedkommende har tatt seg innenfor politisperringene på Vålstua gård og brutt seg inn i en politicontainer. Anders Behring Breivik bodde på gården i 82 dager og lagde bomben som gikk av i Regjeringskvartalet på der.

- Det har vært et innbrudd i politiets container på gården, sier Unni Grøndal, pressesjef i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

- Det er derfor det har vært kriminalteknikere der for å sjekke ut åstedet.

Kriminalteknikerne har blant annet tatt fingeravtrykkprøver på containeren.

- Ikke store verdier Grøndal sier hun ikke har opplysninger om når og hvordan innbruddet kan ha skjedd.

- Det er ikke borttatt store verdier. Det er snakk om noe beskyttelsesutstyr, som vernebriller og den type ting, sier Grøndal.

Politiet sier det ikke har vært innbrudd på andre steder på gården. Politiet har hatt døgnkontinuerlig vakthold på gården etter 22. juli, og hele området er sperret av. containeren står ved låven, langt innenfor sperringene.

- Det er vanskelig å si noe om saken før vi vet mer.

Polititeknikere har tidligere finkjemmet gården, blant annet for å se om det finnes spor etter andre personer der som kan ha samarbeidet med Breivik. Det er foretatt omfattende søk etter fingeravtrykk på stedet. Under arbeidet med dette har politiet hentet utstyr fra containeren.

Beslag Vålstua gård på Åsta i Åmot kommune var Anders Behring Breiviks hjem og bombelaboratorium i 82 dager fram mot terroranslagene 22. juli. Her forberedte og testet han bomben som skulle ta åtte menneskeliv og gjøre enorm materiell skade da den gikk av i regjeringskvartalet.

UNDERSØKELSER: Kriminalteknikerne har blant annet tatt fingeravtrykkprøver på containeren. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
UNDERSØKELSER: Kriminalteknikerne har blant annet tatt fingeravtrykkprøver på containeren. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

Det er funnet større mengder bombeingredienser på gården, men ingen klargjort bombe. Politiet har gjennomført en prøvesprengning med materialet på skytefelt for Østlandet tilknyttet militærbasen på Rena.

Politiet har tidligere tømt og undersøkt septiktanken og det er tatt beslag i mer enn tusen gjenstander på gården. De vurderer også å ta med Anders Behring Breivik til gården for å gjennomføre en rekonstruksjon.

- Vi er fortsatt interessert i å ta Breivik til gården. Vi håper å kunne oppnå noe av det samme som på Utøya; at han utdyper sin forklaring. I dette tilfellet hvordan han produserte bomba, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Avhør Breivik var fredag i et nytt maratonavhør, det niende siden han ble pågrepet 22. juli. Avhøret varte i 11 timer.

- Det var et avhør som primært handlet om bomba i Regjeringskvartalet. Min klient ble spurt en rekke kontrollspørsmål om hvordan bomba ble satt sammen og hvordan han prøvesprengte, sier advokat Geir Lippestad, som var til stede under fredagens avhør.

GÅRDEN: De to hovedbygningene på gården er hovedhuset og låven. Mellom dem står politicontaineren. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
GÅRDEN: De to hovedbygningene på gården er hovedhuset og låven. Mellom dem står politicontaineren. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer