Russisk FSB:

Etterforsker lekkasjer som «internasjonal terrorisme»

Det russiske sikkerhetspolitiet, FSB, etterforsker skadene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen som internasjonal terrorisme.

SIKKERHETSANSVAR: Viseformann i Russlands sikkerhetsråd, Dmitrij Medvedev. Foto: AP
SIKKERHETSANSVAR: Viseformann i Russlands sikkerhetsråd, Dmitrij Medvedev. Foto: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skriver det statlige russiske nyhetsbyrået Interfax.

- Skadene på Nord Stream 1 og 2 vil bli etterforsket av FSB som en straffesak som omhandler internasjonal terrorisme, kunngjorde den russiske påtalemyndigheten onsdag, ifølge nyhetsbyrået.

Tirsdag ble det kjent at det har oppstått lekkasjer på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 som er bygd for å frakte gass mellom Russland og Tyskland.

Mandag ble det registrert to eksplosjoner i Østersjøen utenfor den danske øya Bornholm, hvorpå begge rørledningene begynte å lekke. I alt er det oppdaget tre lekkasjer.

Årsaken til lekkasjene er ikke fastslått, men målestasjoner i Danmark og Sverige registrerte to kraftige undervannseksplosjoner i området natt til mandag og mandag kveld ifølge SVT.

Flere vestlige statsledere har gått ut med informasjon om at skadene ser ut til å være en villet handling, altså en sabotasje. Ingen har imidlertid pekt ut en aktør.

NY INFORMASJON: Statsminister Jonas Gahr Støre sier at ny informasjon styrker teorien om sabotasje. Vis mer

Russland har bedt om at FNs sikkerhetsråd samles for å diskutere Nord Stream-lekkasjene. En russisk avis har hevdet at marinestyrker fra Olavsvern utenfor Tromsø kan ha stått bak Nord Stream-sabotasje.

Kort tid etter at lekkasjene i rørledningene ble kjent var statlige og statsnære medier i Russland godt i gang med å spekulere om hvem som sto bak. Nyhetsbyrået Ria Novosti var raskt i gang med å legge skylden på Ukraina og vestlige land, skriver NTB.

- Både Norge og Storbritannia tjener på dette. De er Nato-land. Norge er Russlands største konkurrent i gassleveranser, sa tidligere marineoffiseren Vladimir Gundarov.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer