SKRYTER AV MANGE REISER: Anders Behring Breivik har i avhør fortalt at han skal ha besøkt et tyvetalls land, hvor han ifølge ham selv har knyttet bånd med ekstremister, festet og møtt damer. Grafikk: Dagbladet
SKRYTER AV MANGE REISER: Anders Behring Breivik har i avhør fortalt at han skal ha besøkt et tyvetalls land, hvor han ifølge ham selv har knyttet bånd med ekstremister, festet og møtt damer. Grafikk: DagbladetVis mer

Etterforsker massemorderens verdensturné

Norsk politi har allerede avhørt personer i USA, Storbritannia, Sverige og Polen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politifolk jorda rundt er engasjert for å finne Anders Behring Breiviks kontakter.

Hans reisevirksomhet granskes nøye, og politiet har allerede avhørt personer i USA, Storbritannia, Sverige og Polen. I manifestet skriver Brevik at han blant annet at han har reist til Liberia for å undersøke muligheten av å smugle diamanter og at han har festet i Budapest og Las Vegas.

Nå forsøker politiet å finne ut om dette er en gal manns fantasier eller om reisene faktisk har funnet sted.

Breivik skryter i CV-en sin av at han er en bereist fyr, og hevder at han har besøkt 23 land. Politiet har fått bekreftet at han har besøkt
i hvert fall ti. Politiet har nå begynt å avhøre kontakter Breivik har i de interessante landene.

- Allerede foretatt avhør Dagbladet har i manifestet funnet ytterligere to land, som ikke er nevnt i CV-en. Det kan derfor ikke utelukkes at Breivik kan ha besøkt flere land utover dette.

- Det er allerede foretatt avhør i USA, Storbritannia, Sverige og Polen, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til
Dagbladet.

I Polen solgte en kjemiforhandler bombestoff til Breivik. I USA bor Breiviks halvsøster, som skal ha stått massemorderen nær, ifølge
Breivik selv.

I Storbritannia har han hatt kontakt med medlemmer av English Defence League, mens to svensker på Facebook har hevdet å jobbe for Breiviks firma Breivik Geofarm, angivelig før terrorangrepet.
De etterforskes nå av Säpo.

Tror på Breivik I manifestet påstår Breivik også at han har en rekke støttespillere verden rundt, som han nå ikke vil avsløre overfor politiet.

Målet med flere av reisene var å skaffe seg utstyr til terrorhandlingene, har Breiviks forsvarer Geir Lippestad tidligere sagt til Dagbladet.

Politiadvokat Christian Hatlo har tidligere sagt til Dagbladet at de tror på hans opplysninger om reisevirksomheten.

Prosjektgruppe - Han har reist så mye at vi måtte sette ned en egen prosjektgruppe som har fått i oppgave å jobbe bare med dette. Han har vært i mange land, men vi ønsker ikke å si mye om det nå. Reisene hans er noe vi jobber mye med. Han har i alle fall vært i minst ti land. Vi har foreløpig ingen siktede personer i utlandet i denne saken, sa Hatlo til Dagbladet sist søndag.

Politiet i en rekke land er nå koblet inn i jakten på Breiviks mulige støttespillere. I tillegg til de allerede nevnte landene, samarbeider
politiet med en rekke land. Blant annet samarbeider den danske sikkerhetstjenesten (PET) med norsk politi.

Også tsjekkisk etterretningspoliti (BIS) etterforsker Breiviks påståtte reiser til landet.

Han reiste i 2004 til New Jersey, ifølge en anonym FBI-kilde nyhetsbyrået AP har snakket med. Han dro på turistvisum og oppholdt seg i USA ei uke. Han reiste til Newark, og det er ikke kjent hvor han oppholdt seg i løpet av uka.

I Hviterussland FBI ser på Breiviks amerikanske bånd, inkludert familie og reiser, skriver AP, og amerikanerne fortsetter å assistere norsk politi. Brevik skriver om turer til Hviterussland i sitt manifest. Hviterussiske myndigheter har til lokal presse opplyst at han var der fra 4. til 11. mars 2005, offisielt for å se på vikinggraver.

Kilder i sikkerhetsmyndighetene sier imidlertid at Breivik kom til Hviterussland tre ganger.

- I vår, mens han jobbet med å forbedre terroristangrepet, besøkte han Minsk, hvor han også trente i hemmelige terrorleire, sa Mikhail Resjetnikov nylig til den hviterussiske avisa Gazeta. Han er leder for Partiet for de hviterussiske patriotene.

Avdekket besøk på Malta Breivik sier i sitt manifest ikke noe om når han har vært i Valletta på Malta, men han mener dette er ekstremt imponerende by som han anbefaler alle «tempelriddere» å besøke.

Maltatoday har avdekket besøk på Malta og at Breivik har hatt kontakt med en rekke høyreekstreme der, blant annet partiet Imperium Europa.

Maltesisk politi er via Interpol instruert til å etterforske den britiske høyreekstremisten Paul Ray og hans påståtte bånd til Breivik. Ray bor i Valletta. Det er den såkalte sikkerhets- og etterretningsavdelingen av maltesisk politi som bistår Norge.