Etterforsker måtte utlevere kilde

- Mitt verste mareritt, sier politietterforsker i Munch-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Spesialetterforskeren som har skrevet rapporten hovedtiltalene i Munch-saken er basert på, vitnet i Oslo Tingrett i dag.

Politibetjenten er en erfaren etterforsker som har jobbet med organisert kriminalitet og ransmiljøet på Østlandet i over ti år.

- Han (den tiltalte Østfold-mannen) fremstår ikke som en løgner, han har en etikk. Han vil heller unngå å si for mye, enn å legge på. Jeg mener han er troverdig, også den informasjonen han har gitt om Munch-ranet, sa etterforskeren i dag.

Etterforskeren og Østfold-mannen hadde en rekke møter og samtaler etter ranet og utover høsten 2004.

- Mitt verste mareritt

Betjenten ga uttrykk for at det å vitne i denne saken var noe av det verste han kan tenke seg:

- Det er mitt store mareritt dette her, å måtte utlevere en kilde på denne måten, sa etterforskeren, som har bygget seg opp et tillitsforhold til den tiltalte Østfold-mannen.

Allerede dagen etter Munch-ranet tok tiltale kontakt med etterforskeren.

- Han ringte meg, jeg tror fra hans vanlige telefon, i fem-tiden. Jeg ringte tilbake veldig fort.

- Hadde du hørt om ranet på det tidspunktet, spurte aktor.

- Ja, gjennom media. Vi hadde jevn kontakt etter det, svarte politibetjenten.

Informasjon

Etterforskeren sa i dag at han fikk opplysninger av Østfold-mannen om ransbilen, som den tiltalte hvor mye penger han fikk for bildene, opplysninger om ransvåpenet og de andre tiltalte.

- Petter Stordalen var nevnt som en som kunne kjøpe bildene tilbake, sa politibetjenten i dag.

Finanskjendisen Petter Stordalen ble nevnt av en av de tiltalte som aktuell kjøper av bildene tidligere denne uken, sammen med Celina Midelfart. Stordalen har nå blitt kalt inn for å vitne i saken.

På spørsmål fra aktor foklarte etterforskeren at han trodde Østfold-mannen hadde gode grunner til å ønske å gi informasjon til politiet:

- Han var rett og slett irritert på Bjørn Hoen, fordi han hadde blitt dratt inn i saken. Han skjønte at dette ville bli store saker, derfor kontaktet han meg.

Brøt kontakten

I samtalene mellom de to, ble det også sagt at David Toska etter hvert skal ha tatt over kontrollen av de stjålne maleriene.

I januar 2005 opphørte imidlertid kontakten mellom etterforskeren og Østfold-mannen. Den tiltalte ga under et møte uttrykk for at han ikke kunne fortelle mer.

- Han hadde fått status som siktet, og sa han hadde noia, og var stresset på grunn av Nokas-ranet, og at han så spanere overalt, fortalte etterforskeren i dag.

Trolig vil forsvarerne komme med en lang rekke kritiske spørsmål til politibetjenten når Munch-saken fortsetter på mandag.

Det er tidligere kjent at det er funnet en rekke sprik i Østfold-mannens forklaring, og han har selv trukket tilbake påstanden om at Hoen var en av bakmennene.

Benekter alt

Tidligere i dag vitnet den tiltalte Enebakk-mannen (38) som skal ha oppbevart og rengjort ransbilen sommeren 2004, før han overleverte den til Petter Tharaldsen i Enebakk.

Enebakk-mannen hevdet seg misbrukt i retten i dag, og benektet at han så eller kjenner til de som sto bak ranet.

Senere vitnet Thomas Nataas (35), som er tiltalt for grovt heleri, men nekter straffskyld i saken. Nataas innrømmet å ha oppbevart maleriene i en buss som sto på han eiendom på Skedsmo, men benekter å ha solgt bildene videre:

- Tanken slo meg at det kunne være de virkelige bildene, men det er så rart at de skulle ligge i en buss på et jorde midt der hvor barn leker. Jeg ville bare ha bildene bort, ikke ha noe med dem å gjøre, sa Nataas i retten i dag.