Etterforsker «megafest»

Det spanske miljøverndepartementet kommer med ramsalt kritikk av regionale myndigheter, etter en stor båtfest i sårbar lagune.

«MEGAFEST»: Et stort antall båter ankret opp utenfor Isla del Ciervo, i den sårbare lagunen Mar Menor, for halvannen uke siden. Foto: Flippa Boats
«MEGAFEST»: Et stort antall båter ankret opp utenfor Isla del Ciervo, i den sårbare lagunen Mar Menor, for halvannen uke siden. Foto: Flippa Boats Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spansk politi etterforsker det som omtales som en «megafest» i en av Europas største og mest sårbare saltvannslaguner.

Festen ble avholdt 20 og 21 utenfor Isla del Ciervo i Mar Menor i den sørøstlige regionen Murcia, der om lag 100 båter skal ha ankret opp.

Mar Menor er et beskyttet område, etter flere år med forurensing fra dårlige kloakksystemer, gjødsel og utslipp fra gruvevirksomhet.

For seks år siden ble vannet i lagunen grønt, da algeoppblomstring kvalte 85 prosent av vegetasjonen på havbunnen.

I en skriftlig uttalelse fra det spanske naturverndepartementet heter det at eventuelle lovbrudd i forbindelse med festen kan straffeforfølges, ettersom «den fant sted uten tillatelser og uten kontroller».

KAMP: Denne videoen skal vise nærkamp mellom ukrainske styrker og russisk-støttede separatiststyrker fra DPRs ellevte regiment. Video: Twitter / RT. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Kritiserer regionale myndigheter

Ifølge naturverndepartementet har det regionale miljødepartementet i Murcia ansvar for å unngå forstyrrelser av flora og fauna i den sårbare lagunen.

Ved samtykke til en så stor fest mener de at andre relevante myndigheter skulle blitt informert på et tidligere tidspunkt.

I uttalelsen kommer departementet også med flere anklager mot de regionale myndighetene i Murcia, som de mener forsømmer sitt ansvar, og med det bryter flere lovbestemmelser.

- Det bør derfor ikke komme som noen overraskelse at påtalemyndigheten har statet en etterforskning for å avklare hvorvidt det har forekommet miljøkriminalitet eller en administrativ overtredelse.

Det opplyses samtidig at naturverndepartementet undersøker hvilke eventuelle sanksjoner som kan benyttes, dersom lovbrudd bevises.

Uklart hvem som sto bak festen

Flippa Boat, som ifølge selskapets nettsider arrangerer båtfester langs La Manga-kysten, har blitt anklaget for å stå bak arrangementet.

De har publisert flere bilder fra festen på Facebook.

- I dag, Isla del Ciervo direkte!! Flippa Boat har de beste festene i Mar Menor, skrev de til et video-innlegg tidlig om kvelden lørdag 20. august.

- Spektakulær konsert og båtrally på Isla del Ciervo, skrev de til et bilde-innlegg neste ettermiddag.

Overfor The Guardian hevder selskapet at de ikke hadde noe å gjøre med organiseringen av konserten som var en del av arrangementet, men at de brakte gjester ut på vannet for å se den.

- Vi tar med folk ut dit på daglig basis på disse tidspunktene. Forskjellen denne gang var at vi dro for å se en konsert, sier selskapet i en uttalelse.

Selskapet sier videre at de ikke vet hvor mange som deltok på arrangementet, eller om de nødvendige tillatelsene var innhentet.

Fnyser av kritikken

Kilder i det regionale miljødepartementet regjeringen i Murcia har beskrevet naturverndepartementets uttalelse som «latterlig» og anklagene som «grunnløse».

Regionens miljøminister, Antonio Luengo, uttalte forrige uke at han ikke kunne se noen grunner til at slike samlinger ikke kan avholdes, så lenge folk oppfører seg ansvarlig.

Det nasjonale miljøverndepartementet har lagt 484 millioner euro på bordet for å gjennomføre en plan som skal rehabilitere Mar Menor de neste åra.

Ifølge El Pais er også en ny lov under utarbeidelse, der lagunen juridisk skal anerkjennes som en person, som kan beskyttes av myndigheter og innbyggere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer