Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterforsker mulig kontraktjuks

FBI har innledet etterforskning for å finne ut om Bush-administrasjonen har gitt ulovlige kontrakter til visepresident Dick Cheneys tidligere selskap, Halliburton Co.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FBI innledet etterforskningen denne uka, etter at en av sjefene i ingeniørkompaniet, Bunnatine Greenhouse, sto fram og fortalte at KBR, et selskap som er underordnet Halliburton, urettmessig var tildelt kontrakter i Irak utenom budrundene.

Kontraktene, som ble gitt av det amerikanske forsvarsdepartementet, var verdt mange milliarder dollar.

Visepresident Dick Cheney var konsernsjef for Halliburton fram til slutten av 1990-tallet. Ifølge nyhetsbyrået AP mottar han fremdeles penger fra selskapet, men Cheney har hele tida nektet for at han har noe å gjøre med selskapets kontrakter i Irak.

Alvorlig

- At FBI har engasjert seg i saken, viser hvor alvorlig dette er. Det viser også hvor modig Greenhouse var, som sto fram med opplysningene, sier Stephen Kohn, som er en av advokatene hennes.

FBI har allerede begynt å innhente dokumenter, blant annet fra hærens kontorer i Texas, for å se hvordan og hvorfor Halliburton fikk kontraktene.

- Vi samarbeider helt og holdent med FBI. Dette er snakk om offentlige kontrakter og offentlige midler. Vi har gitt FBI den informasjonen de har ønsket, sier hærens talskvinne, Carol Sanders.

Valgtaktikk

Talskvinne Wendy Hall ved Halliburton, sier til Associated Press at selskapet samarbeider med etterforskerne, men avfeier denne saken som ren valgtaktikk fra Bush-motstandere.

- Disse gamle beskyldningene er resirkulert nok en gang, denne gangen bare en uke før valget. Kongressens revisjonsavdeling, Government Accountability Office, har undersøkt saken. De kom fram til at alle kontraktene som ble gitt utenfor budrunder, var lovlige, sier Hall.

Demokratene har prøvd å bruke Halliburton som et argument under valgkampen. Nå har de fått mer blod på tann.

- Disse kontraktene var mistenkelige fra dag én. FBI hadde ikke involvert seg i dette hvis det ikke var snakk om mulige lovbrudd, sier senator og demokrat Frank Lautenberg.

KAN SKADE: At FBI innleder etterforskning bare en uke før valget, kan skade oppslutningen til president George W. Bush.
TIDLIGERE SJEF: Dick Cheney var konsernsjef i Halliburton fram til slutten av 90-tallet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media