Havanna-syndromet:

Etterforsker mystisk sykdom

Amerikanske tjenestepersoner er blitt syke i Kina, Russland, USA, Østerrike og på Cuba. Nå etterforsker politiet i Berlin flere tilfeller av Havanna-syndromet i Tyskland.

ETTERFORSKNING: Politiet i Berlin har igangsatt en etterforskning etter at flere ansatte ved den amerikanske ambassade i Berlin, skal ha blitt rammet av det såkalte Havanna-syndromet. Foto: AP / NTB
ETTERFORSKNING: Politiet i Berlin har igangsatt en etterforskning etter at flere ansatte ved den amerikanske ambassade i Berlin, skal ha blitt rammet av det såkalte Havanna-syndromet. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Ingen vet helt hva som forårsaker de mange og vidtrekkende symptomene, men én ting er helt sikkert:

Amerikanske tjenestepersoner over hele verden er blitt syke på uforklarlig vis.

Det startet i 2016 ved den amerikanske ambassaden i Havanna på Cuba. Siden da har over 200 amerikanske tjenestepersoner i blant annet Kina, Russland, Østerrike og USA, fått påvist det såkalte Havanna-syndromet.

Nå har politiet i Tysklands hovedstad også satt i gang en etterforskning etter at flere ansatte ved den amerikanske ambassaden i Berlin er blitt syke, melder BBC.

MYSTISK: Kinesiske myndigheter har frigitt en video tatt fra deres romsonde Zhurong. Bildene er fra landingen og i dette klippet kan vi også høre noen mystiske lyder fra planeten. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: AP Vis mer

«Angivelig angrep»

Etterforskningen i Tyskland har pågått siden august, skriver BBC.

Politiet i Berlin sier i en uttalelse at de etterforsker saken som et «angivelig angrep», og skriver at de undersøker hvorvidt et «sonisk våpen» er brukt.

Sonisk lyd er høyfrekvent lyd, og en av hovedteoriene har hele tida vært at Havanna-syndromet kan være forårsaket av soniske angrep. En annen hovedteori er at syndromet kan være forårsaket av målrettede mikrobølger.

Enkelte av de skadde har fått den alvorlige diagnosen traumatisk hjerneskade. Andre melder om hørselstap, svimmelhet, søvnproblemer, hodepine og kognitive forstyrrelser.

På fredag lovet USAs president Joe Biden - igjen - at amerikanske myndigheter skal komme til bunns i mysteriet, ifølge BBC.

FUNNET SVAR: Forskere mener å ha funnet svaret på gåten om hvorfor Golden Gate Bridge plutselig har begynt å lage merkelige lyder. VIDEO: Newsflare REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

CIA-sjef fjernet

Flest tilfeller av Havanna-syndromet er registrert i Wien, som i årevis har vært et kjent tilholdssted for mange lands etterretningsoffiserer.

Byen huser blant annet hovedkvarterene til flere FN-organisasjoner, samt flere internasjonale organisasjoner med informasjon som er av interesse for en rekke stater.

USAs CIA-sjef i Østerrike ble i slutten av september fjernet fra sin stilling for ikke å ha reagert kraftfullt nok etter de mange tilfellene av Havanna-syndromet i Wien.

Om lag halvparten av de 200 personene som mener å ha fått Havanna-syndromet, er CIA-offiserer eller familiemedlemmer av CIA-offiserer.

Derfor har også CIA-direktør William Burns antydet at Russland kan stå bak. Burns har ikke belagt sine påstander, og Russland hevder hardnakket at de ikke står bak.

UFORKLARLIGE LYDER: Forskere har studert radiosignaler fra rommet i flere år, men klarer ikke forstå helt hva det kommer av. Video: CNN Vis mer

Professor: - Veldig enkelt

Professor emeritus Jens Martin Hovem ved NTNU, ekspert på lyd og akustikk, har tidligere sagt til Dagbladet at dersom skadene forårsakes av høyfrekvent lyd, kan denne ganske enkelt sendes ut fra en ordinær høyttaler.

- Lyden kan stamme fra en høyttaler som kan være flere kvadratmeter stor, og arbeider med en veldig høy frekvens. Dette er et designproblem, og ikke noe hokus pokus.

Ifølge Hovem er det ikke spesielt vanskelig å rette lyden mot én person eller én bygning. Det handler om utformingen av høyttaleren.

- Tenk på en radarantenne: En rund disk som er utstyrt med en mosaikk av keramiske fliser, men som istedenfor å sende elektromagnetisk stråling, får mosaikken til å svinge på hvilken høyfrekvens du vil, sier Hovem.

Han er ikke i tvil om at man kan påvirkes av lyd - all slags lyd.

- Lyd har innflytelse på alt levende liv på en eller annen måte, som for eksempel støy, som plager folk, eller gjennom kommunikasjon over lange avstander. Det faktum at man ikke kan høre en lyd, betyr ikke nødvendigvis at lyden ikke er der. I alle tilfeller er lyd mekaniske vibrasjoner, og høyfrekvent lyd kan være skadelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer