Havanna-syndromet:

Etterforsker mystisk sykdom

Amerikanske tjenestepersoner er blitt syke i Kina, Russland, USA, Østerrike og på Cuba. Nå etterforsker politiet i Berlin flere tilfeller av Havanna-syndromet i Tyskland.

ETTERFORSKNING: Politiet i Berlin har igangsatt en etterforskning etter at flere ansatte ved den amerikanske ambassade i Berlin, skal ha blitt rammet av det såkalte Havanna-syndromet. Foto: AP / NTB
ETTERFORSKNING: Politiet i Berlin har igangsatt en etterforskning etter at flere ansatte ved den amerikanske ambassade i Berlin, skal ha blitt rammet av det såkalte Havanna-syndromet. Foto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ingen vet helt hva som forårsaker de mange og vidtrekkende symptomene, men én ting er helt sikkert:

Amerikanske tjenestepersoner over hele verden er blitt syke på uforklarlig vis.

Det startet i 2016 ved den amerikanske ambassaden i Havanna på Cuba. Siden da har over 200 amerikanske tjenestepersoner i blant annet Kina, Russland, Østerrike og USA, fått påvist det såkalte Havanna-syndromet.

Nå har politiet i Tysklands hovedstad også satt i gang en etterforskning etter at flere ansatte ved den amerikanske ambassaden i Berlin er blitt syke, melder BBC.

«Angivelig angrep»

Etterforskningen i Tyskland har pågått siden august, skriver BBC.

Politiet i Berlin sier i en uttalelse at de etterforsker saken som et «angivelig angrep», og skriver at de undersøker hvorvidt et «sonisk våpen» er brukt.

Sonisk lyd er høyfrekvent lyd, og en av hovedteoriene har hele tida vært at Havanna-syndromet kan være forårsaket av soniske angrep. En annen hovedteori er at syndromet kan være forårsaket av målrettede mikrobølger.

Enkelte av de skadde har fått den alvorlige diagnosen traumatisk hjerneskade. Andre melder om hørselstap, svimmelhet, søvnproblemer, hodepine og kognitive forstyrrelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer