Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hatkriminalitet

Etterforsker nazi-tegninger på barneskole

- Jeg er vettskremt, forferdet og kvalm.

ANTISEMITTISME: En barneskole i bydelen Queens i New York var fredag tagget ned av et stort antall nazi-symboler. Foto: Karen Koslowitz / Twitter
ANTISEMITTISME: En barneskole i bydelen Queens i New York var fredag tagget ned av et stort antall nazi-symboler. Foto: Karen Koslowitz / Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag morgen oppdaget naboene til en barneskole bydelen Queens i New York at asfalten i skolegården var dekket av antisemittiske krittegninger.

En rekke hakkekors, ordene «Hail Hitler» (sic) samt «Riksørnen», som figurerte i nazistenes riksvåpen, var synes som møtte dem.

Byrådsmedlem Karen Koslowitz, som representerer bydelen, forteller CNN at området er et jødisk nabolag. Hennes kontor skal ha mottatt bilder fra barneskolens naboer, og tok umiddelbart kontakt med politiet.

Politiet bekrefter overfor at CNN de etterforsker hendelsen, og at enheten som jobber med hatkriminalitet er involvert.

- Grusomt

- Jeg er vettskremt, forferdet og kvalm over det jeg har vært vitne til i dag. Nok er nok, skriver hun i et innlegg på Twitter, og utdyper overfor CNN at det ikke er tvil om hvorvidt det er snakk om hatkriminalitet.

Ifølge NBC skal det ha vært skolefri denne uka, og ingen elever som oppholdt seg i bygningen. Politiet stengte likevel av skolegården i en periode av etterforskningshensyn. Tegningene skal nå være vasket bort.

Leder for byrådets jødiske fraksjon, Chaim Deutch, ber i et innlegg på Twitter New Yorks borgermester om å implementere lovforslag fremmet av han selv og byrådsmedlem Mark D Levine. De mener byen bør opprette et kontor som skal jobbe dedikert med å forebygge hatkriminalitet, samt et pedagogisk opplæringsprogram om konsekvensene av hat og antisemittisme, i lys av den siste tidas utvikling.

Politiet melder nemlig om en markant økning i hatkriminalitet i byen. Så langt i år har det blitt rapportert 55 tilfeller, en økning på 72 prosent sammenliknet med fjoråret. Antisemittisk motiverte tilfeller skal ha økt med 22 prosent fra 2017 til 2018, ifølge The New York Times.

Økende antisemittisme

I høst så vi et av de voldeligste eksemplene på dette, da Robert Bowers (46) stormet inn i en synagoge i Pittsburgh og tok livet av elleve mennesker.

USAs president Donald Trump har fordømt massedrapene i Pittsburgh som «ren ondskap, ærlig talt, noe som er utenkelig». Men ifølge en kommentator i Washington Post er dette langt fra sannheten.

- For alle som har fulgt med, er nedslaktingen som fant sted i Tree of Life-synagoge ikke bare sannsynlig, men også uunngåelig, skriver Karen Tumulty.

Hun viser til at antall tilfeller av hatkriminalitet mot jøder og jødiske institusjoner økte med hele 57 prosent bare i fjor.

- Dette er symptomet. Årsaken er et klima der hvite nasjonalister og hatgrupper ikke lenger holdes nede, men tør å vise ansikt, skriver hun og viser blant annet til marsjen i Charlottesville i fjor, der hvite nasjonalister og nynazister ropte slagord som «jøder skal ikke erstatte oss».

Verden over fordømmes massakren, som kan være den verste mot jøder i amerikansk historie. Pave Frans, Tysklands statsminister Angela Merkel og Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland er blant dem som har reagert kraftig.

Mens paven mener Pittsburgh-angrepet var umenneskelig, mener både Jagland og Merkel at angrepet er et tegn på økende antisemittisme over hele verden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!