Etterforsker nordmenn i hvitvaskings-paradis

Myndighetene i Brasil kartlegger kriminelle som investerer i eiendom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens Næringsliv avslørte lørdag at lyssky nordmenn investerer hundrevis av millioner i eiendommer i Natal, på østkysten av Brasil.

Nå har avisoppslaget ført til at en spesialgruppe med representanter fra det føderale politiet, statsadvokaten og finansdepartementet skal etterforske flere norske investorer.

Prioriterer nordmennene

Det er Tribuna do Norte som melder at etterforskningen ble satt i gang på tirsdag.

- Vi vil fokusere spesielt på de norske selskapene etter det som har kommet fram på trykk. Men det er viktig å understreke at vi ikke tenker på at alle utenlandske investeringer her er ulovlige, sier statsadvokat Cibele Benevides Guedes til den brasilianske avisa.

Hans team vil nå følge pengesporene for å finne ut om nordmennene bruker en rekke påfallende eiendomshandler i Natal til å hvitvaske penger fra kriminell virksomhet.

Ifølge DN har både norske gjengmedlemmer, konkursryttere og torpedoer lagt sin elsk på eiendomsprosjekter i den søramerikanske byen.

Før Spania, nå Natal

- Vi får oftere forespørsler via Interpols nettverk når det gjelder norske borgere i Brasil. Før hadde vi Spania og Thailand. Nå er det Natal som er i vinden, det er der det foregår, uttalte Jan Erik Nybakk, tidligere leder av Interpol-avsnittet ved Kripos, til Dagens Næringsliv.

HVITVASKING I STRANDSONEN? Eiendomsprosjekter i ferieparadiset Natal på østkysten av Brasil blir trolig brukt av norske kriminelle til å hvitvaske penger. Foto: MARCO POLO
HVITVASKING I STRANDSONEN? Eiendomsprosjekter i ferieparadiset Natal på østkysten av Brasil blir trolig brukt av norske kriminelle til å hvitvaske penger. Foto: MARCO POLO Vis mer

Blant de svært spesielle norske forretningsvirksomhetene er en hotelltomt som skal være kjøpt av medlemmer i B-gjengen i Oslo. 34 leiligheter ved den mest populære stranda i området skulle selges for over 20 millioner kroner, ifølge DN.