FRYKTET: Mafialeder og politikommandør Milorad Ulemek, her fotografert i Kroatia i 1995, var en av Serbias farligste menn under borgerkrigen i det tidligere Jugoslavia. Foto: Scanpix
FRYKTET: Mafialeder og politikommandør Milorad Ulemek, her fotografert i Kroatia i 1995, var en av Serbias farligste menn under borgerkrigen i det tidligere Jugoslavia. Foto: ScanpixVis mer

Etterforsker om Breivik møtte en av Serbias farligste menn

Breivik kan ha møtt den drapsdømte mafialederen Milorad Ulemek på diamantjakt i Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terroretterforskerne i Oslo-politiet sendte 27. september i fjor en rettsanmodning om innhenting av opplysninger om Milorad Ulemek fra Serbia.

Den nå 47-årige serberen var lenge kommandør i en fryktet spesialenhet i det serbiske politiet - JSO, kjent som Red Berets. JSO var etterfølgeren til drapsbanden Arkans tigre. Han ble håndplukket av Milosevic selv, og var høyt verdsatt som våpenkyndig, kaldblodig og tro mot det morderiske styret.

Før dette ledet Ulemek en fryktet mafiaorganisasjon i Beograd. Han meldte seg i 2004, og kan måtte bli sittende fengslet resten av sitt liv. JSO sto bak drapene på statsminister Zoran Djindjic og ekspresident Ivan Stambolic, og Ulemek er dømt til 40 års fengsel.

- Møtte «krigshelt» Breivik hevder i avhør at han møtte en «serbisk krigshelt som har drept mange muslimer i kamp» da han var i Liberia i 2002. Han forsøkte å tjene penger på bloddiamanter i det krigsherjede men mineralrike landet på Afrikas vestkyst. I avhør har Breivik ikke villet forklare seg i detalj om sin påståtte kontakt. Men har sagt følgende:

- Nå er jo visstnok alle de tatt da, av de krigsforbryterne, men...de...for nasjonalister da, så er de jo helter, ikke sant.

På spørsmål fra politiet har ikke Breivik villet si om han har vært i Serbia, men organisasjonen Knights Templar, som han hardnakket hevder å være en del av, ble angivelig stiftet i 2002 på grunn av NATOs bombing av Serbia.

- Nato gjorde det umulig for Serbia å deportere muslimene. De begynte derfor å «slakte hverandre», har Breivik sagt i avhør.

Knights Templar Sentralt i politiets etterforskning er jakta på Breiviks mulige mentor.

- En tidligere mentor av meg er en serbisk krigshelt, og jeg har også en mentor som er engelsk. Det er omfattende, har Breivik sagt i avhør.

De britiske ekstremistene Paul Ray og Alan Lake har vært pekt ut som mulige mentorer, men etterforskningen ikke styrket dette.

GRANSKES: Terroretterforskerne vil finne ut om Anders Behring Breivik har møtt Milorad Ulemek. Breivik hevder han møtte en serbisk krigsforbryter i Liberia i 2002. Foto: Scanpix
GRANSKES: Terroretterforskerne vil finne ut om Anders Behring Breivik har møtt Milorad Ulemek. Breivik hevder han møtte en serbisk krigsforbryter i Liberia i 2002. Foto: Scanpix Vis mer

Dagbladet avslørte i juli i fjor antijihad-virksomheten til Paul Ray og hans tyske venn Nick Greger. I videoer Greger har lagt ut på nettet hyller de også Milorad Ulemek. Tyske Nick Greger har - som Breivik - forsøkt å handle med diamanter i Liberia. Oslo-politiet ville i går kveld ikke kommentere etterforskningen rundt Milorad Ulemek.

Serbisk symbolikk I bildene han fikk tatt av seg selv før terrorangrepene poserer Breivik i parade- og falske politiuniformer påklistret en lang rekke symboler. Dagbladet har tidligere avslørt disses opprinnelse og Breiviks løgner om deres betydning.

I avhør har han sagt at også Knights Templar-symbolikken var inspirert av Serbia:

- I Serbia er situasjonen en helt annen selv om de fleste serbere som er kulturkonservative egentlig aldri har hatt noen nær tilknytning til den symbolikken. De har i veldig stor grad hatt stor «symbolikk» til nasjonalsosialismen eller «gammel skole» av konservatisme. Noen kristne serbere har hatt symbolikken, har Breivik sagt i avhør, og presisert:

- Man kan på mange måter si at mye av symbolikken kom fra Serbia, sa han da han ble avhørt om Knights Templar.

HYLLES: I denne videoen, publisert av høyreekstremisten Nick Greger, hylles Milorad Ulemek. Nick Greger er en venn av Paul Ray, som har vært etterforsket som mulig Breivik-mentor. Faksimile: Fra videoen
HYLLES: I denne videoen, publisert av høyreekstremisten Nick Greger, hylles Milorad Ulemek. Nick Greger er en venn av Paul Ray, som har vært etterforsket som mulig Breivik-mentor. Faksimile: Fra videoen Vis mer