Etterforsker om han har skylda for dødskrasjen

Francisco José Garzón (52) styrte dødstoget i Spania.

UNDER ETTERFORSKNING: Francisco José Garzón (52) førte toget som sporet av og hvor minst 80 personer døde i Spania onsdag kveld. Politiet etterforsker np om det er 52-åringens feil at toget kjørte for alt for fort og forårsaket ulykka. Politiet etterforsker andre spor i saken også. Foto: REUTERS / Oscar Corral / NTB scanpix
UNDER ETTERFORSKNING: Francisco José Garzón (52) førte toget som sporet av og hvor minst 80 personer døde i Spania onsdag kveld. Politiet etterforsker np om det er 52-åringens feil at toget kjørte for alt for fort og forårsaket ulykka. Politiet etterforsker andre spor i saken også. Foto: REUTERS / Oscar Corral / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Togveteranen Francisco José Garzón (52) er identifisert som fører av dødstoget i Spania onsdag kveld, skriver den spanske avisa El Pais.

52-åringen har mange års fartstid som lokfører og hadde fram til denne uka aldri vært under etterforskning i jobben, ifølge avisa.

Nå undersøker politiet om det var hans feil at lynhastighetstoget til selskapet Renfe kjørte i nærmere 200 kilometer i timen inn i en sving med fartsgrense 80 kilometer i timen. Toget sporet av og minst 80 personer mistet livet i katastrofen.

Avhør Garzón ligger nå under bevoktning på sykehus.

Han er satt under etterforskning og en dommer har beordret at han skal avhøres. Politiet etterforsker samtidig alle andre mulige årsaker til ulykka og føreren er verken tiltalt eller dømt i saken.

Etter ulykka skal 52-åringen ha uttrykt over radiosambandet at han synes synd på passasjerene og håpet ingen var døde.

- Håper ingen er døde. Det vil falle på min samvittighet, skal han ha sagt.

Avisa La Voz de Galicia skrev i går kveld at den såkalte svarte boksen i toget, som registrerer blant annet samtaler med lokomotivførerne, bekrefter at farten var oppe i over 190 kilometer i timen i en sving hvor det var en fartsgrense på 80 kilometer i timen.

Facebook-gjøn Strekningen skal ikke ha vært utstyrt med fartsperre-utstyr som forhindrer at toget kjører over maksimumgrensene, men i togsettet skal varsellampene om den høye hastigheten ha blinket.

El Pais skriver at Garzón startet i togbransjen som 30-åring og startet som maskinist og skal ha et plettfritt rulleblad, ifølge El Pais.

I mars i fjor skal han ha lagt ut et bilde på Facebook av et speedometer som viste 200 kilometer i timen, og hvor han drev gjøn med politiets fartskontroller. Mannens profil skal nå være slettet.

Avisa El Mundo skriver at en ikke navngitt togfører skal, ifølge etterforskningen, ha uttrykt at han ønsket «å dø» og at han hadde «driti seg ut» da han forsto omfanget av ulykka.

80 mennesker har mistet livet og rundt 130 skal være skadd, flere alvorlig, etter avsporingen klokka 20.41 onsdag kveld.