<strong>ETTERFORSKES:</strong> Dagbladet får bekreftet at Odd Reitan har status som «imputadi», som tilsvarer å være siktet, for brudd på skatteloven. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
ETTERFORSKES: Dagbladet får bekreftet at Odd Reitan har status som «imputadi», som tilsvarer å være siktet, for brudd på skatteloven. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer

Etterforsker om «møbler» skjulte skattejuks

Odd Reitan betalte mer for antikviteter enn selve villaen i Marbella, ifølge rettsdokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MARBELLA (Dagbladet): I går avdekket Dagbladet at Odd Reitan er siktet for skatteunndragelser på flere millioner kroner i Marbella, i forbindelse med kjøpet av matmilliardærens luksusvilla på solkysten. Selv bestrider Reitan at han har gjort noe galt.

Dokumenter fra domstolen som Dagbladet i dag kan presentere, viser at en sentral del av mistankene er knyttet til to pengeoverføringer fra Reitan på totalt 5,5 millioner euro - omlag 43 millioner kroner. Dette var ifølge kontrakten betaling for møbler og kunst.

Etterforskerne har informert domstolen om at de mener møbelkontrakten var en konstruksjon, for å skjule at pengene i virkeligheten var betaling i eiendomskjøpet. De viser blant annet til eposter beslaglagt hos den hovedsiktede, advokaten Domingo Cuadra Morales, der han og Reitan diskuterer en villapris på opptil 9,5 millioner euro uten møbler eller noe annet.

- Teoretisk Møbelkontrakten kom i tillegg til eiendomskjøpet, som hos notaren ble registrert med en pris på bare 3,5 millioner euro.

«Utkastet til kontrakt om salg av møbler og antikviteter er skrevet for å undertegnes av Anne Compere, som representant for selgerne, som er selskapet Terpene Estates Limited (De Britiske Jomfruøyene), og Paul Xavier Núñez, representant for Racel Limited, som var Reitans selskap på dette tidspunktet. Datert i Marbella 03.10.2003 viser den en pris på 5 500 000 euro for salget av ei teoretisk samling av møbler, antikviteter, malerier og kunstgjenstander», skriver statsadvokatembetet i et dokument som er oversendt retten.

Etterforskerne har funnet et annet dokument fra 12. mars 2004, like etter salget, der antikvariatet Taller de Restauración de Antigüedades María José Molina, har taksert innboet til bare 229 482 euro.  Overfor Dagbladet ville ikke Reitan i går kommentere hva innboet faktisk var verdt da han kjøpte dem, men bekrefter at han gjorde  betalinger på henholdsvis 2 millioner og 3,5 millioner euro i februar 2004 i forbindelse med den nevnte kontrakten.

I de offisielle papirene var altså møblene og kunsten i Reitans solkystbolig verdt over 15 millioner kroner mer enn selve villaen, med boareal på 1582 kvadratmeter og ei tomt på 4389 kvadratmeter.  Reitans spanske selskap Coma Mayor SL står som eier av tomt og hus, mens Reitan personlig står som eier av innboet.

Eiendomsskatt Den innledende etterforskningen av Reitan dreier seg om to forskjellige forhold:

• Mulig unndragelse av 148 054,37 euro årlig i eiendomsskatt i Spania for årene 2005-2007, kanskje også 2004. For fire år blir beløpet over 4,5 millioner kroner (592 216 euro). Reitan kaller anklagen en teknisk skattediskusjon fordi han har betalt formueskatt i Norge for eiendommen.

• Mulig unndragelse av ca. tre millioner kroner (385 000 euro) i avgift i forbindelse med selve eiendomskjøpet, fordi den antatt reelle kjøpesummen på ni millioner euro - rundt 70 millioner kroner - skal ha blitt presentert som 3,5 millioner.

Odd Reitan har status som «imputado», som i norsk straffelov tilsvarer å være siktet, for brudd på skatteloven.

- Instruksjonsdomstol Nummer 3 i Marbella bekrefter at Herr Odd Reitan er siktet («imputado», red.anm.) og under etterforskning for brudd på skatteloven, sier José María Ortega Marínez de la Victoria ved pressekontoret til domstolene i Andalucia til Dagbladet.

- Selger som er anklaget Reitan føler seg ikke truffet av etterforskningen av kjøpesummen.

- Vi mener fortsatt dette er anklager mot selgeren, fordi Odd Reitan kjøpte for det selger krevde for eiendom, innbo og antikviteter totalt sett. Det blir som at noen kjøper en hytte med innbo på fjellet - og får et tilbud på «alt», skriver kommunikasjonsdirektør Solfrid Flateby i Reitangruppen i en epost.

- Hvorfor kan ikke Reitan opplyse beløpene han betalte for henholdsvis eiendommen og antikviteter/møbler/innbo?

- Fordi det har ikke Dagbladet noe med, kanskje?, svarer Flateby.

Ifølge henne har Reitan ikke fått noe skattekrav fra spanske myndigheter. Reitan opplyser gjennom kommunikasjonsdirektøren at det «ikke lå noe spesielt motiv bak å eie noe via eiendomsselskapet og noe privat».

- Det er ganske vanlig, skriver Flateby.

Dagbladet refererte i går spanske etterforskere som trodde at et av Reitans selskaper var registrert på Jomfruøyene. Dette er ikke riktig, ifølge internasjonale foretaksregistre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer