Etterforsker om Pink Panthers-ligaen står bak megakuppet

Torsdag: Medlem av juvelbande rømte fra fengsel. Søndag: Juvelkupp for millioner i Cannes.

MEGAKUPP: Juveler til en anslått verdi på mer en 800 millioner kroner ble stjålet fra en utsilling på luksuriøse Carlton hotell i Cannes i Frankrikke i går. Gjerningsmannen er på frifot. Foto: REUTERS / Eric Gaillard / NTB scanpix
MEGAKUPP: Juveler til en anslått verdi på mer en 800 millioner kroner ble stjålet fra en utsilling på luksuriøse Carlton hotell i Cannes i Frankrikke i går. Gjerningsmannen er på frifot. Foto: REUTERS / Eric Gaillard / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fransk påtalemyndighet økte i dag verdien på de stjålne juvelene i Cannes til 136 millioner dollar eller over 800 millioner norske kroner, melder nyhetsbyrået AP.

Det minsker ikke jakten på gjerningsmannen som midt på lyse dagen, tilsynelatende helt på egenhånd, slo til mot en juvelutstilling på luksuriøse Carlton hotell i den franske og fasjonable filmbyen Cannes i går.

Politiet ser nå på om muligheten for at en kjent juveltyv kan stå bak megakuppet.

På rømmen Torsdag forrige uke fikk Milan Poparic (34) fra den fryktede Pink Panthers-ligaen hjelp til å rømme fra et fengsel i Sveits. Hjelperne kjørte ned en port og skjøt mot vaktene med AK-47 maskingevær før de tok med seg Poparic ut av fengselet.

Den bosniske 34-åringen sonet en dom på seks år og åtte måneder for ranet av en juvelforretning i den sveitsiske byen Neuchatel i 2009.

Gjengen Pink Panthers spesialiserer seg på juvel- og smykkekupp og ran verden over, ifølge Wikipedia. Det tverrnasjonale politiorganet Interpol skal ha gitt gjengen navnet etter filmserien «The Pink Panther» om politidetektiven inspektør Jacques Clouseau. Ifølge Wikipedia er tittelnavnet det samme som navnet på en rosa diamant som figurerte i den første filmen i serien.

- Pink Panthers-stil Gjengen Pink Panthers anses som et organisert kriminelt nettverk. Medlemmene kommer stort sett fra det tidligere Jugoslavia, først og fremst Serbia.

Sikkerhetseksperter ser med uro på rømningen fra fengselet i Sveits bare dager før kuppet i Frankrike.

- Den frekke framgangsmåten er deres stil. Muligheten for at Pink Panthers kan ha gjenoppstått er veldig problematisk og blir tatt på største alvor av politiet verden over, sier medredaktør Jonathan Sazonoff  for nettsida Museum Security Network til AP.

- Tyveri av diamanter med svært høy verdi er akkurat hva de driver med, sier han.

Juvelene var del av en utstilling i regi av en juvelér eid av den israelske milliardæren og forretningsmannen Lev Leviev.

- Selskapet samarbeider med lokale myndigheter som etterforsker tapet og vi er lettet over at ingen ble skadet under ranet, sier selskapet i en uttalelse, ifølge Reuters.

Ifølge påtalemyndigheten hadde Leviev leid en fløy ved hotellet og ansatt tre eller fire sikkerhetsvakter til å vokte utstillingen.

Gjerningsmannen var ikledd skjerf og caps. Raneren kom seg unna med en koffert fylt med juveler samt diamantbelagte klokker. Ifølge fransk politi hadde de ikke blitt varslet om utstillingen. Selv om arrangørene ikke er påkrevd å gi beskjed til politiet, er det normalt at luksushoteller som Carlton gjør nettopp det, melder NTB.
Største noensinne? Søndagens ransutbytte er anslått å ha omkring samme verdi som utbyttet fra et ran i belgiske Antwerpen i 2003. Her kunne ranerne tømme 120 bankbokser inne i det tungt bevoktede «Diamantsenteret» da bygningens alarmsystem sviktet. Tyvegodset, med en verdi på over 780 millioner kroner, besto imidlertid av verdipapirer så vel som smykker.

Ranet i Cannes er det største i sitt slag noen gang i Frankrike. I 2008 røvet tre menn til seg nesten rubbel og bit fra en diamantutstilling i Paris.

De slapp unna med smykker til en anslått verdi av nesten 670 millioner kroner. Cannes er kjent for filmfestivalen som holdes i byen, og under årets festival i mai ble det stjålet smykker til en verdi av 8 millioner kroner som skulle lånes ut til filmstjerner. Også dette ranet skjedde på et hotell, skriver NTB.

PÅ RØMMEN: Milan Poparic er etterlyst etter at han fikk hjelp tilå rømme fra et fengsel i Sveits torsdag forrige uke. Poparic er medlem av juvelbanden Pink Panthers og sonet en dom for ranet av en juvelforretning i 2009. Foto: AFP / Sveistisk politi / NTB scanpix
PÅ RØMMEN: Milan Poparic er etterlyst etter at han fikk hjelp tilå rømme fra et fengsel i Sveits torsdag forrige uke. Poparic er medlem av juvelbanden Pink Panthers og sonet en dom for ranet av en juvelforretning i 2009. Foto: AFP / Sveistisk politi / NTB scanpix Vis mer