Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterforsker overfallet som hatvold

Onsdag vil politiet snakke med Eli (23) etter den dramatiske hendelsen i Trondheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige helg ble Eli Anne Nystad forsøkt påtent av en guttegjeng utenfor utestedet «Downtown» i Trondheim.

Politiet forsikrer at de vil prioritere saken.

- Vi har en avtale med henne om at hun skal komme ned hit på onsdag for å anmelde saken. Slik vi forstår saken er hun utsatt for en legemeskrenkelse med rasemotivert innhold, sier påtaleleder i Sør-Trøndelag politidistrikt, Harald Moholt, til Dagbladet.

Hatmotivert Moholt understreker at han er mest kjent med saken gjennom media.

- Jeg har sett tv-bildene, men vi må snakke med kvinnen i morgen. Ut fra overvåkningsvideoen kan dette se ut som en hatmotivert sak, sier påtalelederen.

Hvis de som står bak ugjerningen blir pågrepet og dømt i saken kan det vente harde straffer.

- Vi prioriterer hatkriminalitet og det medfører også ofte strengere straffer, forteller Moholt.

Grovt Daglig leder ved «Downtown» i Trondheim, Emil Bjørkly Olufsen, er forbanna etter episoden.

- Å prøve å tenne på noen er så grovt at jeg ikke har ord. Reaksjonene fra de ansatte her er vantro og sinne. Man skulle tro at folk var litt smartere enn dette, sier Olufsen til Dagbladet.

Han vil gjerne bidra til å hjelpe Nystad, men overvåkingbildene er relativt uklare.

- Vi hadde over 1000 gjester den kvelden, så det er veldig vanskelig for oss å huske alle gjestene våre. Men vi vil gjerne hjelpe og gir gladelig fra oss overvåkningsvideoen til politiet, sier Olufsen.

Volden startet med at guttegjengen gjorde narr av dialekten hennes, og det eskalerte da de forsto at hun var samisk.

- Hverdagsrasisme Nystad bekrefter historien overfor Dagbladet.

Hun forteller at videoen viser hvordan en gutt bak henne flere ganger forsøker å tenne på pelskragen på jakka hennes med en lighter.

- Alle gangene kveler han selv flammene, men jeg tenker med gru på hva som kunne ha skjedd dersom jakka hadde blitt antent på alvor, sier hun.

Fysisk kom hun ikke til skade av hendelsen, men hun opplevde det som svært ubehagelig å bli trakassert på et offentlig sted.

Hun vil levere en anmeldelse onsdag.

- Jeg kommer nå til å gjøre hva jeg kan for å si i fra om at denne type oppførsel er totalt uakseptabelt, og det er viktig at flere begynner å reagere på hverdagsrasimen som samer og andre minoriteter opplever i dagens Norge, sier hun.

- HETSET PÅ GATA: Eli Anne Nystad (23) ønsker å si fra at hverdagsrasisme ikke er greit og har bestemt seg for å anmelde episoden til politiet. Foto: Privat
- HETSET PÅ GATA: Eli Anne Nystad (23) ønsker å si fra at hverdagsrasisme ikke er greit og har bestemt seg for å anmelde episoden til politiet. Foto: Privat Vis mer