KIDNAPPET OG DREPT: 13 år gamle Hania Aguilar ble kidnappet utenfor sitt eget hjem i begynnelsen av november i fjor. Rundt tre uker etterpå ble hun funnet drept. Foto: FBI via AP / NTB scanpix
KIDNAPPET OG DREPT: 13 år gamle Hania Aguilar ble kidnappet utenfor sitt eget hjem i begynnelsen av november i fjor. Rundt tre uker etterpå ble hun funnet drept. Foto: FBI via AP / NTB scanpixVis mer

Hania (13) kidnappet og drept

Etterforsker overså bevis som kunne reddet Hania (13). Fikk sparken

13-åringen ble kidnappet utenfor sitt eget hjem.

Tidlig på morgenen 5. november i fjor sto 13 år gamle Hania Aguilar utenfor sitt eget hjem i Lumberton i Nord-Carolina. Hun skulle på skolen, og hadde tatt med seg nøkkelen til tantas SUV, som sto parkert på utsida, for å starte bilen mens hun ventet.

Mens hun sto utenfor kom en mann med et gul hodetørkle over fjeset, tok tak i Hania, truet henne inn i tantas bil, og kjørte av gårde, skriver ABC11.

Funnet drept etter tre uker

To dager etter kidnappingen offentliggjorde politiet video av bilen, tatt kort tid etter kidnappingen. Dagen etter fant de bilen, men Hania var ikke noe sted å se.

Politiet fikk inn tusenvis av tips, men det skulle gå over tre uker før Hania ble funnet.

27. november ble hun funnet drept i samme distriktet som hun bodde, på et sted som ikke var synlig fra veien.

- Vi er helt knust. Jeg ønsket meg et annet utfall for Hanias familie, for lokalsamfunnet og for de hundrevis av polititjenestemennene og letemannskapene, som har gjort alt de kan for å finne henne i live, sa politisjef i Lumberton, Michael McNeil under en pressekonferanse dagen etter, ifølge ABC11.

34-åring pågrepet

På tidspunktet da 13-åringen ble funnet drept sa politiet at de ikke hadde noen mistenkte. Det skulle gå ytterligere ei drøy uke før politiet kunne offentliggjorde at de hadde pågrepet 34 år gamle Michael Ray McLellan for drapet på 13-åringen. Han ble også siktet for å ha voldtatt henne.

34-åringen satt riktignok allerede i fengsel da politiet knyttet ham til drapet på Hania, fordi han 13. november hadde meldt seg for politiet i tilknytning til en annen sak.

McLellan kunne knyttes til drapet på 13 år gamle Hania fordi hans DNA allerede lå inne i politiets databaser.

I 2007 ble han nemlig dømt for overfall med et dødelig våpen og innbrudd. At McLellans DNA allerede lå inne i politiets database, kunne også reddet Hania Aguilars liv, har statsadvokaten for Robeson Couty slått fast.

Bakgrunnen for det er at to år før drapet ble en kvinne i Robeson County angrepet av en mann som hadde tatt seg inn gjennom vinduet i hjemmet hennes, og truet henne med en kniv, ifølge Wral.com.

Kvinnen hadde forsøkt å forsvare seg med en pistol, men hun klarte ikke å få avfyrt noen skudd, og ble voldtatt av mannen som tok seg inn.

Overså DNA-spor

Politiet sikret seg uansett DNA fra åstedet, og da krimlaben i Nord-Carolina i 2017 omsider fikk sett på saken, fikk de et treff på McKellan. De underrettet umiddelbart politiet i Robeson County.

Men ingen tok tak i saken. Der de, ifølge statsadvokat Johnson Britt, umiddelbart skulle sikret seg en ny DNA-prøve fra McKellan, gjorde de ingenting. Saken ble ikke fulgt opp.

- Hadde dette blitt tatt tak i og vi kunne ha etablert en sak mot ham på det tidspunktet, så ville, etter all sannsynlighet, Hania ikke ha dødd, sa Britt i desember, ifølge ABC News.

Da saken ble kjent ble to lokale etterforskere suspendert, i påvente av at det ble gjennomført en intern gransking.

En sa opp, en ble sparket

9. januar sa den ene etterforskeren opp, og torsdag denne uka fikk den andre sparken. Det ble aldri direkte sagt at etterforskeren fikk sparken som følge av drapet på Hania Aguilar, men politisjef Burnis Wilkins jr., som tok over som politisjef 3. desember i fjor, bekreftet overfor WTVD at etterforskeren ble etterforsket i forbindelse med den saken.

- Det gjør meg sint at jeg må forholde meg til dette. Å vite hva som har skjedd, å vite at rapporter ikke gikk gjennom de riktige kanalene, at det ikke ble etterforsket videre, at avhør ikke ble gjort på skikkelig måte. Jeg har store problemer med det, sier Wilkins i et intervju med ABC11.

Statsadvokat Britt har sagt at å fortelle Hanias foreldre at datteren deres kunne vært i live om ikke DNA-bevisene hadde blitt oversett var «den vanskeligste samtalen jeg noensinne har måttet gjennomføre».