Etterforsker passmuglingsliga i Malaysia Airlines-mysteriet

Spiller ned terrormistanken - avslører flere detaljer om mystiske menn med falske pass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Reuters melder i kveld at malaysiske myndigheter nå anser det som mindre sannsynlig at terrorister står bak den mystiske forsvinningen til Malaysia Airlines' flyvning MH370.

Dette opplyses fra amerikanske og europeiske kilder nær etterforskningen. Etterforskerne ser ikke bort ifra at terrorister har vært involvert i å styrte flyet, som forsvant fra 35 000 fots høyde fredag kveld, men malaysiske myndigheter har ifølge Reuters indikert at ingenting som så langt er funnet av bevis styrker denne teorien.

Etterforskerne ser helle for seg at mekaniske eller menneskelige feil ombord har skyld i mysteriet.

Terrordatabaser Det har ikke kommet flere opplysninger om hvor flyet befinner seg. Søkeområdet er blitt utvidet i løpet av dagen, store militære og sivile styrker er involvert i søket - og Kina har kritisert Malaysia for å ha reagert treigt i saken.

To passasjerer som reiste med falske pass er blitt sentrale i saken. Mye tyder nå på at malaysiske myndigheter kjenner identiteten til begge to.

Etterforskerne har funnet fingeravtrykkene til de to mennene, ifølge Daily Telegraph.

Malaysia har ifølge avisa delt bilder og biometriske data om de to personene med USA for å sjekke dem opp i USAs omfattende database over terrormistenkte.

Lette etter bosted Også BBC skal kjenne identiteten til de to mennene:

BBCs FN-korrespondent Bahman Kalbasi skriver på Twitter at de to passasjerene med falske pass er iranske statsborgere. Tidligere i kveld ble det kjent at en iraner kjøpte billetter for de to hos et reisebyrå i Thailand. Kalbasi spekulerer i om de to var asylsøkere.

Bahman Kalbasi hos BBC skriver videre at kolleger av ham har snakket med venner av familien til en av de to som skal ha vært ombord på Malaysia Airlines-flyet med falskt pass:

- De var på utkikk etter et sted å slå seg ned, sier familievennene til BBC.

Kjøpt av mellommann Kazem Ali, som skal ha kjøpt billettene som ble benyttet med falske pass, bodde ifølge New York Times tidligere i Pattaya. Der drev han en restaurant. Der ligger også reisebyrået Golden Horizon, der billettene ble kjøpt.

Han skal nå ha flyttet tilbake til Iran.

Benjaporn Krutnait, innehaver av reisebyrået, forteller til Financial Times at Ali - en gammel kjenning av henne - ringte fra et iransk mobilnummer den 1. mars, og ba henne booke billige billetter til Europa til de to mennene.

Nye billetter Opprinnelig booket hun dem inn på flyvninger med henholdsvis Qatar Airways og Etihad Airways, men billettene utløp fordi Ali ikke ga lyd fra seg før reservasjonsfristen var gått ut.

SJEKKER PASS: Denne kvinnens pass blir behørig sjekket på flyplassen i Taipei. Kilder spiller nå ned terrorfaren i Malaysia Airlines-mysteriet etter at to falske pass ombord utløste frykt for at terrorister hadde tatt kontroll over flyet. Foto: AFP / NTB scanpix
SJEKKER PASS: Denne kvinnens pass blir behørig sjekket på flyplassen i Taipei. Kilder spiller nå ned terrorfaren i Malaysia Airlines-mysteriet etter at to falske pass ombord utløste frykt for at terrorister hadde tatt kontroll over flyet. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Han kontaktet henne igjen på torsdag, og hun booket de to mennene inn på flyvningen med Malaysia Airlines - ifølge seg selv fordi det var det billigste tilgjengelige alternativet.

De to mennene fikk billetter fra Kuala Lumpur til Beijing, på sine henholdsvis italienske og østerrikske pass. De to skulle så videre på et fly til Amsterdam, og videre til henholdsvis København og Frankfurt.

Pass-liga Billettene ble, slik tidligere kjent, bestilt via Malaysia Airlines' samarbeidspartner China Southern Airlines.

En annen iraner, ved navn Asay, betalte for billettene. Betalingen ble gjort i kontanter. Asay ble ifølge New York Times avhørt i dag.

Malaysisk politi sier at disse opplysningene er den av en etterforskning av en gruppe som skal være involvert i organisert passmugling.

Interpol har også gjort det kjent at det er svært utbredt med falske pass i Thailand - og at dette brukes hyppig for å skjule en rekke former for kriminalitet, og langt ifra er ensbetydende med terrorisme.

KJØPT HER: Ved dette reisebyrået i Pattaya ble billettene til de to passasjerene med falske pass kjøpt. Foto: AP / NTB scanpix
KJØPT HER: Ved dette reisebyrået i Pattaya ble billettene til de to passasjerene med falske pass kjøpt. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer