Spesialenheten:

Etterforsker politi-fest

Spesialenheten for politisaker har startet etterforskning av en sammenkomst med blant annet mannlige politibetjenter og kvinnelige politistudenter.

FØLGER OPP: Politimester i Sør- Øst politidistirikt, Ole B. Sæverud, sier til Dagbladet at den typen hendelse som Spesialenheten etterforsker, skulle de vært foruten. - Når det først skjer, er det viktig at vi får opplysninger om det, så vi kan følge det opp, sier Sæverud. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FØLGER OPP: Politimester i Sør- Øst politidistirikt, Ole B. Sæverud, sier til Dagbladet at den typen hendelse som Spesialenheten etterforsker, skulle de vært foruten. - Når det først skjer, er det viktig at vi får opplysninger om det, så vi kan følge det opp, sier Sæverud. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spesialenheten for politisaker har startet etterforskning av en hendelse som skal ha funnet sted i Sør-Øst politidistrikt tidligere i år.

- Jeg kan bekrefte at vi har en sak i Sør-Øst politidistrikt til etterforskning. Det gjelder en sammenkomst eller en fest med blant annet mannlige politibetjenter og kvinnelige politistudenter, sier påtalefaglig etterforskningsleder Thomas Arntsen ved Spesialenheten til Dagbladet.

ETTERFORSKER: Det er mistanke om brudd på straffelovens paragraf 295 - misbruk av overmaktsforhold og lignend - som gjør at Spesialenheten er koblet inn i saken. Foto: Cornelius Poppe / NTB
ETTERFORSKER: Det er mistanke om brudd på straffelovens paragraf 295 - misbruk av overmaktsforhold og lignend - som gjør at Spesialenheten er koblet inn i saken. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

- Mer enn én mistenkt

Tidspunktet for når festen skal ha funnet sted, eller når Spesialenheten ble oppmerksom på saken, ønsker han ikke å svare på, ettersom de nå er midt i etterforskningen.

Han bekrefter at det var politidistriktet som oversendte saken til Spesialenheten, og sier at det er «mer enn én mistenkt» i saken.

- Ingen av de mistenkte erkjenner straffeskyld. Vi mener å ha et godt bilde av hva som har hendt, sier Arntsen, men legger til at det er for tidlig å kommentere dette ytterligere.

- Saken er fortsatt under etterforskning, forklarer han.

- Flere avhør

Det er mistanke om brudd på straffelovens paragraf 295 som gjør at Spesialenheten er koblet inn i saken, opplyser Arntsen.

- Vårt innslagspunkt er på overmakt, altså rent relasjonsmessig, sier han.

Paragrafen omhandler misbruk av overmaktsforhold og lignende, og bestemmelsen gjør det straffbart å skaffe seg eller andre seksuell omgang, eller få noen til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv eller med andre, ved å misbruke et overmaktsforhold.

- Mistenker dere at det har skjedd noe seksuelt?

- Det ligger i bestemmelsen at det er det det er snakk om, og så får etterforskningen avdekke hva som har skjedd, svarer Arntsen.

Det er per nå ingen siktet i saken, opplyser han - og det er heller ikke oppnevnt noen advokater. Spesialenheten jobber nå med å gjennomføre avhør av de involverte.

- Vi er ikke ferdig med etterforskningen, og det er fortsatt noen flere avhør vi vil ta, sier Arntsen.

Dialog med politidistriktet

Han legger til at Spesialenheten ikke regner med å få saken ferdigstilt nå før sommeren.

Etterforskningslederen er ikke kjent med hvorvidt de aktuelle polititjenestemennene fortsatt er i tjeneste.

- Hva var deres relasjon til de fornærmede?

- Konseptet her er at det har vært ordinære tjenestepersoner og studenter på politihøgskolen, svarer Arntsen, som bekrefter at de er i dialog med ledelsen i Sør-Øst politidistrikt om saken.

- De er informert om hendelsen, sier han.

- Viktig å følge opp

Politimester Ole B. Sæverud ved Sør-Øst politidistrikt bekrefter overfor Dagbladet at de er kjent med Spesialenhetens etterforskning, men sier «de er ikke kjent med faktum som gir grunnlag for suspensjon».

- Det jeg kan si er at den type hendelser skal vi gjerne være foruten. Når det først skjer, er det viktig at vi får opplysninger om det, så vi kan følge det opp, sier Sæverud til Dagbladet.

Han legger til at dette arbeidet allerede har startet i denne konkrete saken:

- Det pågår et arbeid med å ivareta de involverte, og oppfølging av egne ansatte, sier politimesteren, som mener Spesialenhetens arbeid er viktig for å kvalitetssikre det arbeidet politiet gjør.

- Samtidig er det viktig å si at Spesialenheten kun vurderer om det har skjedd noe straffbart. I politiet har vi en langt høyere ambisjon om å unngå å gjøre noe straffbart. Vår oppfølgning vil derfor være å gå lengre i å sikre blant annet etisk adferd, enn det spesialenheten kan gjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer