Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterforsker seksuelle krenkelser mellom elever på barneskole og SFO

Skal ha foregått i småskolen i Trondheim.

ETTERFORSKER: Sør-Trøndelag politidistrikt etterforsker krenkelsene mellom barn på en Trondheim-skole. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
ETTERFORSKER: Sør-Trøndelag politidistrikt etterforsker krenkelsene mellom barn på en Trondheim-skole. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trondheim kommune har bedt Fylkesmannen utføre tilsyn ved en barneskole på grunn av vold og seksuelle krenkelser blant en rekke elever.

Det er Adresseavisa som melder dette.

- Det som utløste saken var at ett av disse barna betrodde seg til sin mor og moren tok da kontakt med skolen. Dette var et av barna som var involvert, sier rådmann Morten Wolden til Dagbladet.

Han sier at fem barn ser ut til å være mest berørt, men flere er berørt utenfor den innerste sirkelen. Politiet nå etterforsker omfanget av handlingene.

- Det er snakk om jevnaldrende. Jeg vil ikke kalle det overgrep, men utagerende adferd med seksuelt tilsnitt, sier han.

Flest jenter, men også noen gutter skal ha vært involvert i handlingene. Saken etterforskes nå av politiet i Trondheim. Rådmannen sier de ikke har noen indikasjoner på at voksne er involvert.

Handlingene skal ha skjedd både på skolen, på SFO og i fritiden.

Undersøkt på sykehus Skolen ble varslet for én måned siden

- Dette førte til at skolen og det helseteamet som er knyttet til skolen gjennomførte en del samtaler og sjekket ut forhold rundt saken. Dette ble oppfattet som så alvorlig at eleven ble sendt til St. Olavs hospital for undersøkelser, sier Wolden.

11. mars anmeldte kommunen saken til politiet, samtidig som de satte inn en rekke hjelpetiltak. Både pedagogisk psykologisk tjeneste, helsesøster og skolehelseteamet i kommunen jobber nå med saken. Kommunen involverte Barne- og familietjenesten, St. Olavs hospital, Regionalt senter for traume og stressbehandling (RVTS), i tillegg til rådmannens fagstab og en rekke kommunale og statlige enheter og ressurspersoner, for å få bistand.

- Skole og kommune satte inn det vi har av hjelpetiltak. Det har vært en vanskelig sak å håndtere. Vi har nå mest oppmerksomhet rundt det å ivareta alle barna på best mulig måte.

Han forteller at kommunen prioriterer to ting: Å bistå de berørte , samt å trygge hverdagen for alle på skolen. Det er iverksatt ekstra vakthold i friminutt og på skolevei og at det er innført forbud mot do-besøk sammen med andre.

1. klasse Kommunen skriver i en pressemelding at de krenkende handlingene skal ha foregått i flere år, og i følge Adresseavisa helt siden barna gikk i første klasse.

Foreldrene på skolen ble informert om saken på et foreldremøte torsdag kveld. Men da var altså saken godt kjent for mange av dem allerede.

- Vi skal finne ut hva som er skjedd, om det er noe straffbart, hva som ligger til grunn, og kartlegge om det er noen som er offer og eventuelt om noen er gjerningsperson, sier politiadvokat Kjersti Hegerberg i Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

Sårbar situasjon Ifølge kommunen har et større antall elever, deres foresatte og et helt skolemiljø havnet i det man betegner som en svært utfordrende og sårbar situasjon. Derfor man prioritert å sette inn hjelpetiltakene for de berørte så tidlig som mulig.
Rådmann Wolden sier flere barn har opplevd krenkelser, men at noen trolig har vært mer utsatt enn andre.

- Mens den seksualiserte atferden skal være knyttet mest til en gruppe, kan vold og mobbing involvere enda flere på trinnet, sier rådmannen.

Ifølge avisen skal det aktuelle skoletrinnet ha strevd med et problematisk læringsmiljø helt siden første klasse. Flere elever har opplevd utrygghet i perioder, og barn har fortalt til helsesøster at de gruer seg til å gå på skolen. Barnevernet har vært involvert og tiltak er satt inn og så ut til å virke.

- Kunnskapen som vi har hatt om læringsmiljøet er ikke blitt satt i sammenheng med at det skal ha foregått seksuelle krenkelser. Frem til før påske så ingen grunn til å ringe i den store alarmklokka, sier Wolden.

Dagbladet kommer med mer