KORREKT: - Sett fra vår side var dette en leverandør som hadde korrekt dokumentasjon ved innlevering, sier anskaffelsessjef Knut Arve Orten Lie i Bærum kommune. Nå vil kommunen ha erstatning for å ha mistet det billige renholdet. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
KORREKT: - Sett fra vår side var dette en leverandør som hadde korrekt dokumentasjon ved innlevering, sier anskaffelsessjef Knut Arve Orten Lie i Bærum kommune. Nå vil kommunen ha erstatning for å ha mistet det billige renholdet. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Etterforsker svart vask hos kemneren i Bærum

Renholdsselskapet skylder på underleverandører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Firmaet som vant anbudskonkurransen om renhold i Skattens Hus i Sandvika i Bærum, ble en skuffelse. Mistanker om svart arbeid og arrestbegjæringer for å sikre skattekrav gjorde det umulig for Euro Renhold å oppfylle kontrakten med Bærum kommune.

Høsten 2007 gikk firmaet konkurs. For to år siden rapporterte Finansavisen at skattemyndighetene mistenkte firmaet for svart arbeid i blant annet kemnerens egne lokaler.

Til Dagbladet opplyser politiet at saken fortsatt etterforskes.

Brukte underleverandør - Jeg har brukt underleverandører. Hva de har gjort videre, er ikke min sak, sier styrelederen i det konkursrammede Euro Renhold da Dagbladet møter ham i en blokk i Huldreveien, et stykke utenfor Asker sentrum.

Både NHO og LO framhever nettopp utstrakt bruk av underleverandører som mye av grunnen til at mange kriminelle og useriøse aktører har fått innpass i renholdsbransjen.

NHO og LO er bekymret for at prisene ofte presses så mye at det blir umulig å tjene penger for dem som betaler tarifflønn og skatt. Også offentlige instanser er med på å presse prisene ned.

- Fritt fram for kriminelle Dermed settes arbeidet ut til useriøse aktører som betaler luselønn og jukser med skatten. Samtidig mister kundene oversikten over hvem som gjør jobben.

- Det er fritt fram for kriminelle, sier leder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund til Dagbladet.

Etterforsker svart vask hos kemneren i Bærum

Etter at Euro Renhold gikk konkurs, meldte kommunen seg med et krav i boet på 2,1 millioner kroner. De nye renholdskontraktene
ble nemlig dyrere. Seinere har kommunen gått med på å nedjustere kravet til 1,4 mill. kroner.

Krever erstatning - Erstatning for kontraktsbrudd skal svare til det tap som Bærum kommune er påført, forklarer anskaffelsessjef Knut Arve Orten Lie i Bærum kommune til Dagbladet.

Han forteller at kommunen er på vakt overfor useriøse oppdragsgivere, og blant annet har innført et egenerklæringsskjema til bruk i anbudskonkurranser.

Der må anbyderne på tro og ære skrive under på at de ikke kan knyttes til «forhold som gir oppdragsgiver plikt eller adgang til å avvise leverandører».