Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterforsker Trumps twittermeldinger

Spesialetterforsker Robert Mueller har begynt å etterforske twittermeldingene til USAs president, Donald Trump, som en del av den såkalte Russland-etterforskningen.

SPESIALETTERFORSKER: Spesialetterforsker Robert Mueller leder Russland-etterforskningen. Nå undersøker han twittermeldingene til Donald Trump. Foto: REUTERS/Joshua Roberts/File Photo
SPESIALETTERFORSKER: Spesialetterforsker Robert Mueller leder Russland-etterforskningen. Nå undersøker han twittermeldingene til Donald Trump. Foto: REUTERS/Joshua Roberts/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Mueller har siden i fjor sommer ledet etterforskningen for å undersøke om det var noen form for sammensvergelse mellom Trump-leiren og russiske myndigheter for å påvirke presidentvalget i 2016, og for å undersøke om det er skjedd noen forsøk på å hindre rettsvesenets arbeid med å håndtere den russiske innblandingen.

Selv avviser Trump alle anklager og kaller gjerne etterforskningen en «heksejakt». Så langt er likevel flere titalls personer siktet for alvorlige føderale forbrytelser. Blant annet skal Trumps tidligere valgkampsjef, Paul Manafort, etter planen for retten 31. juli, og Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, har erkjent straffskyld for å ha løyet til FBI.

Nå har Mueller vendt blikket mot Trumps twittermeldinger, ifølge New York Times.

Negativ om Comey

I årevis har han brukt Twitter, hvor han har 53.3 millioner følgere, til å ytre seg om nesten alt og alle. Ifølge avisa er det nå særlig de negative kommentarene Trump har kommet med på Twitter om sin egen justiminister, Jeff Sessions, og tidligere FBI-sjef, James Comey, som blir undersøkt.

Mueller forsøker nå å finne ut om twittermeldingene, sammen med private interaksjonene, feilaktige uttalelser fra Det hvite hus, offentlige angrep og mulige tilbud om å benåde potensielle vitner kan utgjøre forsøk på å hindre rettsvesenets arbeid.

I fjor sommer sa Trump at han ville ha valgt en annen justisminister dersom han hadde visst at Sessions ville si seg inhabil i Russland-etterforskningen. Bak lukkede dører skal Trump også ha forsøkt å få Sessions til å omgjøre sin beslutning. Etter så å ha forsøkt å få Sessions til å gå fra jobben, begynte han i juli i fjor et tre dager langt offentlig angrep på ulike fronter.

- Justisminister Jeff Sessions har inntatt en VELDIG svak posisjon på Hillary Clintons forbrytelser (hvor er e-postene og DNC-serveren & etterretningslekkasjene, skrev Trump på Twitter.

- Hvorfor erstattet ikke justisminister Sessions fungerende FBI-sjef Andrew McCabe, en Comey-venn, som ledet Clinton-etterforskningen, men som fikk store summer (700.000 dollar) til sin kones politiske valgkamp fra Hillary Clinton og hennes representanter. Tøm sumpa! skrev presidenten to dager seinere.

- Løy, lekket og beskyttet

På liknende vis har Trump kommet med harde utfall mot Comey.

- Wow. FBI bekrefter at James Comey hadde skrevet brev som frikjenner skurkete Hillary Clinton lenge før etterforskningen var ferdig. Mange folk ikke avhørt, inkludert Clinton selv. Comey sa under ed at han ikke gjord dette. (...) Hvor er justisdepartementet? skrev Trump på Twitter i oktober i fjor før han fortsatte:

- Det viser seg at James Comey løy og lekket og fullstendig beskyttet Hillary Clinton. Han var det beste som noensinne skjedde henne!

Overfor New York Times hevder Trumps advokat, Rudy Giuliani, at Muellers interesse for twittermeldingene bare er en del av et desperat forsøk på å senke en president.

- Hvis du skal hindre rettsvesenets arbeid, gjør du det stille og i hemmelighet, ikke i offentlig, sier Giuliani.

Forhandlinger

Mueller-teamet har allerede forhandlet i månedsvis med Trumps advokater om vilkårene for et mulig avhør med presidenten.

Ifølge CNN argumenterer Trumps advokater for at dersom etterforskningen bare skal omfatte valgkampsammensvergelse, så må potensielle avhør være begrenset til å handle om tida før Trump ble president. Det vil i så fall eliminere spørsmål om han kan ha hindret rettsvesenets arbeid, eller andre hendelser siden Trump ble tatt i ed i januar 2017.

Det er fortsatt uklart hva Mueller vil gjøre dersom han konkluderer med at han har beviser nok til å sikte Trump for en forbrytelse.

Han har sagt til Trumps advokater at han vil følge retningslinjer fra justisdepartementet, som konkluderer med at en sittende president ikke kan bli siktet. I så fall kan det bety at han i stedet sender en rapport til Kongressen. Da blir det i så fall opp til de folkevalgte om de vil begynne arbeidet med å stille Trump for riksrett.

FINLAND: USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin møter pressen før deres møte i Helsinki, Finland. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!