Etterforsker utpressingen

Kjell Inge Røkke skal ha blitt presset for millionbeløp i forbindelse med avsløringen av det falske båtsertifikatet. Røkke har ikke anmeldt forholdet. Nå starter politiet etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe utpressere skal i fjor sommer ha forsøkt å presse milliardæren for flere millioner kroner. Bakgrunnen var Røkkes mye omtalte kjøp av båtsertifikat fra en korrupt sjøfartsinspektør, som har resultert i at finansmannen nå står tiltalt for korrupsjon.

Politiet i Oslo startet tirsdag etterforskning av saken på bakgrunn av opplysningene som kom fram i Aftenposten i går.

Avhører Røkke

- Vi har vært i kontakt med Røkkes forsvarer og bedt henne undersøke om Røkke vil anmelde forholdet, sier politiadvokat Dag Paulsen til Dagbladet.

Politiet trenger ikke formelt en anmeldelse for å etterforske saken, men er avhengig av at Røkke samarbeider.

Paulsen vil onsdag morgen ta kontakt med advokat Ellen Holager Andenæs, som forsvarer Kjell Inge Røkke i straffesaken, for å finne tidspunkt for et vitneavhør av finansmannen.

Utpresserne truet ifølge Aftenposten med å tipse mediene om det falske båtsertifikatet hvis han ikke punget ut.

Ukjent for politiet

En mellommann møtte Røkke på Aker Brygge i fjor og krevde flere millioner for å holde opplysningene for seg selv.

Utpresserne skal ha krevd å få møte Røkke ansikt til ansikt under båtracet i Arendal i fjor sommer. Røkke var i sørlandsbyen blant annet for å følge vennen Bjørn Rune Gjelsten. Ifølge Aftenposten møtte han aldri noen av utpresserne i Arendal.

Seinere skal utpresserne ha gjentatt pengekravet flere ganger, men Røkke skal ha nektet å betale.

Ifølge politiadvokat Dag Paulsen var utpressingen ukjent for politiet fram til Aftenpostens oppslag.

- Vi har ikke fått noen informasjon fra de impliserte om at noe sånt har foregått, sier Paulsen.

- Jeg ønsker at politiet skal etterforske dette. Disse opplysningene kan ha betydning for saken mot min klient, sier advokat Ellen Holager Andenæs.

Politiadvokat Dag Paulsen sier imidlertid at han ikke kan se at de nye opplysningene stiller sertifikatsaken i et nytt lys.

Røkke ble i mai tiltalt for korrupsjon, falsk forklaring og brudd på sjøfartsloven. Straffesaken er ennå ikke berammet, og kommer trolig ikke opp før på nyåret.

Finansmannen risikerer to års fengsel hvis han blir funnet skyldig i korrupsjon og falsk forklaring.

UTPRESSET: Milliardær Kjell Inge Røkke ble forsøkt utpresset i sertifikatsaken. Røkke kjøpte båtsertifikat for å få lov til å føre båter som Celina Bella. Her ankommer han Arnedal med kjæresten Celina Midelfart i juli i fjor.