Etterforsker vekterne

Vektere la salattyv i livsfarlig mageleie. Justisministeren skremt over vekteroppførselen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sjokkerte forbipasserende stoppet opp da vektere fra Securitas la en 45 år gammel mann i livsfarlig mageleie midt på Karl Johan i Oslo tirsdag ettermiddag. Mannen var mistenkt for å ha stjålet en salat til 50 kroner fra 7-eleven i Skippergata.

Oslo politidistrikt har på bakgrunn av bildebyrået Scanpixs video av hendelsen besluttet å etterforske saken.

- Det vi så på klippet har medført at vi har besluttet å etterforske om dette er innenfor det vektere har lov til å gjøre, sier politiinspektør Bjørn Vandvik ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Han sier at vekterne nå vil bli innkalt til avhør i saken. Etterforskningen vil blant annet rette seg mot straffelovens bestemmelser om ulovlig frihetsberøvelse og ulovlig bruk av makt.


Forsvarte vekteren

I tillegg vil politidistriktet vurdere saken forvaltningsmessig opp mot de regler som gjelder for vaktselskapers virksomhet.

I går forsvarte avdelingsjef Rune Andersen i Securitas den brutale behandlingen.

- Vekteren ble tilkalt til butikken at personer hadde sett mannen stjele. Da vekteren spurte personen om å være med tilbake til butikken gikk han til fysisk angrep på vekteren. Derfor så vekteren som den eneste løsningen å legge mannen i bakken, og tilkalle flere vektere, sa Andersen til Dagbladet.no.


Brukte håndjern


Ved å klemme kneet sitt mot salat-tyvens hode, presset vekteren 45-åringen i bakken. Samtidig skrek han at mannen måtte legge seg på magen, noe som tydelig var vanskelig.

LAGT I BAKKEN: En salat-tyv blir lagt i bakken og iført håndjern av flere vektere. Foto: SCANPIX
LAGT I BAKKEN: En salat-tyv blir lagt i bakken og iført håndjern av flere vektere. Foto: SCANPIX Vis mer

Da kom enda fire vektere til og en annen vred mannen over på magen, låste beina hans opp mot baken og satte på ham håndjern.

Til slutt ble han ført inn i en Dressmann-butikk like ved for å vente på politiet.

Storberget skremt

Justisminister Knut Storberget (Ap) er skremt over flere hendelser der vektere har gått over grensen for rimelig maktbruk det siste året. Nå vil han granske lovverket.

– En god del av det siste års hendelser har skremt meg. Nå vil jeg ta tak i den lovgivningen som omgir vektere, sier Storberget til NTB.

Justisministeren presiserer at uttalelsene ikke knyttes spesielt til den omtalte filmen. Han har flere episoder i tankene når han nå ønsker å se nærmere på lovverket for vektertjenester.

– Det er altså slik at det ikke er tillatt å utøve noen form for makt ut over noen få tilfeller når det gjelder nødverge og nødrett, sier Storberget.

Etterforsker vekterne
ETTERFORSKES: Nå blir vekterne etterforsket av politiet etter den brutale behandlingen av salattyven.
KNEET I RYGGEN: Mange tilskuere til hendelsen mente Securitas-vaktene var vel hårdhendte under pågripelsen.
LIVSFARLIG MAGELEIE: 45-åringen ble lagt i mageleie, en posisjon politiet advarer mot etter flere dødsfall.