Etterforsker vold mot barn: - Vi må tørre å ta sakene til retten. Vi må være litt tøffe

- Hvis vi bare skal gå i retten med saker med helt opplagte bevis, vil nesten ingen barnesaker havne der, sier Kripos-etterforsker Kåre Svang.

ETTERFORSKNINGSLEDER:  Kåre Svang er en av landets mest erfarne etterforskere av saker med grov vold mot barn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ETTERFORSKNINGSLEDER:  Kåre Svang er en av landets mest erfarne etterforskere av saker med grov vold mot barn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Vi må tørre å ta sakene til retten, sier Kåre Svang, etterforskningsleder i Kripos.

Han har et særlig ansvar for sakene hvor barn dør brått eller blir utsatt for grov vold. Han har sett spedbarn med «uforklarlige» lårbeinsbrudd, babyer med brukne ribbein som er ristet i hjel.

Felles for så godt som alle sakene: Det er ingen bortsett fra den som trolig har påført barnet skaden som har sett hva som skjedde. Det finnes ingen tekniske bevis. Men Svang brenner for at de som har stått bak skal stilles til ansvar.

- Vold mot barn skjer innenfor husets fire vegger, og som regel er det mor eller far som er gjerningspersonen, sier han.

Indisierekker

Uten vitner og tekniske bevis må politietterforskerne forsøke å utelukke hva som kan ha skjedd. Kan skaden ha kommet under fødselen? Er det en medisinsk årsak? Kan barnet ha skadet seg selv? Kan det hele skyldes en ulykke?

Hvis politiets etterforskningsskritt med avhør og rekonstruksjoner og andre metoder ikke avdekker noen slike årsaker, vil som regel politiet kunne konkludere: Skaden skyldes at den som var med barnet har påført skadene enten ved uaktsomhet eller forsett. Manglende naturlige forklaringer på barns skader gjør at noen må ha utsatt barnet for en alvorlig handling og da må de stilles til ansvar, mener etterforskningslederen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer