Etterforsker voldtekter for dårlig

Antall anmeldelser øker, men stadig færre voldtektsforbrytere blir stilt for retten. Politiet etterforsker voldtekter for dårlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette mener utredningsgruppen som har sett på voldtektssaker for Riksadvokaten.

80 prosent av alle anmeldte voldtektssaker ble henlagt på slutten av nittitallet. Samtidig som antall anmeldte voldtekter har økt fra 398 i 1990 til 467 i 1999 har en stadig større andel av de anmeldte voldtektene blitt henlagt av politiet.

En utredningsgruppe ledet av førstestatsadvokat Monica Hansen Nylund i Troms og Finnmark har gått igjennom 123 henlagte saker de siste ti årene.

Den største svakheten med etterforskningen av voldtektssaker er ifølge utredningen at politiet ikke etterforsker sakene på en god nok måte. Både prioriteringen av sakene, organiseringen og struktureringen av etterforskningen er feil.

Trenger ikke omorganisere politiet

Monica Nylund Hansen mener at det blir gjort grunnleggende tabber i mange tilfeller, spor er for eksempel ikke tilstrekkelig sikret. Gruppen ber derfor om at politikamrene pålegges å lage en instruks og en mal for hvordan etterforskning av slike saker skal organiseres.

- Vi er ikke enig med dem som går inn for regionale etterforskningsenheter eller en sentral enhet for etterforskning av slike saker. Istedenfor må innsatsen økes og organiseres bedre på de enkelte kamrene, sier Nylund Hansen.

Vil sikre seg folks tillit

Rapporten ble levert til riksadvokat Tor-Aksel Busch i dag. Men gruppen som har laget rapporten vil ikke konkludere med at det er mange av de henlagte sakene som ville havnet i domstolen istedenfor å henlegges dersom de hadde vært etterforsket bedre. Men de mener det er av stor betydning for tilliten til politiets evne til å etterforske voldtektssaker at sakene blir behandlet på en skikkelig måte.

Kvaliteten øker

Kvaliteten på voldtektsetterforskning har ifølge utredningsgruppen økt fra begynnelsen til slutten av 90-tallet. Mens ingen av sakene som ble etterforsket i 1990 blir kvalitetsvurdert til «meget bra» var det 22 prosent i 1996 og 1997 som fikk denne karakteren. Nesten hver tredje etterforskning i 1990 gis karakteren «dårlig» i 1990, bare 12 prosent får denne karakteren i 1997 av utredningsgruppen.

Rapporten fra gruppen blir nå sendt ut til høring ved statsadvokatembedene og politikamrene før riksadvokat Tor-Aksel Busch bestemmer hva som skal skje med gruppens forslag

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer