Etterforsker voldtekter for dårlig

Antall anmeldelser øker, men stadig færre voldtektsforbrytere blir stilt for retten. Politiet etterforsker voldtekter for dårlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette mener utredningsgruppen som har sett på voldtektssaker for Riksadvokaten.

80 prosent av alle anmeldte voldtektssaker ble henlagt på slutten av nittitallet. Samtidig som antall anmeldte voldtekter har økt fra 398 i 1990 til 467 i 1999 har en stadig større andel av de anmeldte voldtektene blitt henlagt av politiet.

En utredningsgruppe ledet av førstestatsadvokat Monica Hansen Nylund i Troms og Finnmark har gått igjennom 123 henlagte saker de siste ti årene.

Den største svakheten med etterforskningen av voldtektssaker er ifølge utredningen at politiet ikke etterforsker sakene på en god nok måte. Både prioriteringen av sakene, organiseringen og struktureringen av etterforskningen er feil.

Trenger ikke omorganisere politiet

Monica Nylund Hansen mener at det blir gjort grunnleggende tabber i mange tilfeller, spor er for eksempel ikke tilstrekkelig sikret. Gruppen ber derfor om at politikamrene pålegges å lage en instruks og en mal for hvordan etterforskning av slike saker skal organiseres.

- Vi er ikke enig med dem som går inn for regionale etterforskningsenheter eller en sentral enhet for etterforskning av slike saker. Istedenfor må innsatsen økes og organiseres bedre på de enkelte kamrene, sier Nylund Hansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer