ISRAEL NEKTER ETTERFORSKERE ADGANG: Her sitter palestinere foran et uferdig boligkompleks for flyktninger i Gaza. Foto: AP Photo/Khalil Hamra
ISRAEL NEKTER ETTERFORSKERE ADGANG: Her sitter palestinere foran et uferdig boligkompleks for flyktninger i Gaza. Foto: AP Photo/Khalil HamraVis mer

Etterforskere og eksplosivryddere nektes adgang til Gaza

Israel vil ikke slippe dem inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel nekter å slippe etterforskere og eksplosivryddere inn på Gazastripen.

- Israels beslutning om å nekte menneskerettighets-organisasjoner adgang til Gazastripen styrker mistanken om at landet ikke ønsker at omverdenen skal få kjennskap til militæroperasjonene de har gjennomført der, sier Sarah Leah Whitson, som leder Human Rights Watchs virksomhet i Midtøsten.

- Dersom Israel ikke har noe å skjule, hvorfor nekter de oss da å slippe inn, spør hun.

Mandag møtes verdenssamfunnet i Egypt for å diskutere hvordan Gazastripen kan gjenoppbygges etter krigen.

Har krav på sannheten

Den israelske menneskerettighetsorganisasjonen BTselem ønsker også å granske de påståtte krigsforbrytelsene som Israel og Hamas anklages for å ha stått bak. Også de nektes adgang.

- Israel plasserer seg selv i samme divisjon som Burma, Nord-Korea og Syria, som også nekter uavhengige menneskerettsobservatører adgang, sier den norskstøttede organisasjonens leder, Jessica Montell.

- Det israelske folk har krav på å få vite sannheten om hvordan våre styrker opptrådte i Gaza. Det er også i Israels interesse at det hele og fulle bildet kommer ut, sier Montell.

Krigsforbrytelser

Begge de to menneskerettighetsorganisasjonene har anklaget både Israel og Hamas for krigsforbrytelser på Gazastripen.

Human Rights Watch har dokumentert hvordan Israel benyttet hvitt fosfor mot sivile, noe den israelske hæren hittil har nektet for.

BTselem anklager israelske styrker for å ha bombet sivile mål med overlegg og for manglende proporsjonalitet i krigføringen.

Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp har også store problemer med israelske myndigheter, som nekter organisasjonens sprengstoffeksperter adgang til Gaza der de på oppdrag fra FN skulle ha ryddet ruiner for israelske bomber og granater.

Generalsekretær Petter Eide hisset trolig på seg israelske ledere da han i januar truet med å sende regningen for oppryddingen til Israel.

- Vi legger ikke skjul på at vi tar stilling. Vi kan ikke jobbe humanitært og samtidig være tause vitner, sier Eide til NTB.

Ønsker ikke

Han tror likevel at forklaringen på at eksplosivrydderne nektes innreise til Gaza, er en annen.

- Israel ønsker ganske enkelt ikke at Gaza skal gjenoppbygges. De ønsker at ruinene skal bli stående som en påminnelse om at Hamas har mislyktes, sier han.

Rundt 20.000 bygninger på Gazastripen ble påført eksplosivskader under de israelske angrepene, og over 4.000 av disse ble mer eller mindre ødelagt.

- Rundt 10 prosent av all artilleriammunisjonen blir liggende ueksplodert tilbake. Disse bygningene må ryddes før de kan tas i bruk, sier Eide.

Mandag åpner en internasjonal gjenoppbyggingskonferanse i Egypt som Norge er medarrangør av.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er på plass etter å ha besøkt Gazastripen og hatt politiske samtaler med både den israelske og palestinske siden i helgen.

Også USAs utenriksminister, Hillary Clinton, og FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, deltar i Sharm el-Sheikh. (NTB)