Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Etterforskerne får ikke Rahila-dokumenter

Mens drapstiltalte Azhar Iqbal har fått bevismaterialet i saken, venter fremdeles pakistansk politi på dokumentene fra Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Årsak: Norske myndigheter er tilbakeholdne med å utlevere bevismateriale til drapsetterforskningen, fordi Rahila Iqbals far risikerer piskeslag og dødsstraff i Pakistan.

Det opplyser flere kilder som står etterforskningen nær.

Avviste saken

Tidligere denne måneden avviste Lahore High Court drapssaken i Pakistan, fordi retten mener pakistansk politi mangler bevis i saken.

Allerede i fjor sommer ba lokalt politi i Pakistan om å få oversendt bevismaterialet norsk politi sitter på i saken. Men dokumentene er ennå ikke sendt fra politihuset i Oslo.

- Vi har ennå ikke fått noen rettsanmodning fra Pakistan, sier Øivind Holst som leder den norske etterforskningen.

- Pakistansk politi har bedt om bevismaterialet?

- En rettsanmodning må fremmes på en viss måte og ha et visst innhold. Og en slik rettsanmodning har vi ikke fått, sier Holst.

BYRÅKRATISKE LINJER: Rahilas far, Azhar Iqbal, får utlevert politidokumentene. Men norsk politi får ikke utlevere etterforskningsmaterialet til sine pakistanske kolleger. Her Iqbal utenfor rettsbygningen i Mandi-Bahauddin i samtale med den norske ambassadens førstesekretær, Thorvald Boe, etter et fengslingsmøte i fjor sommer. Foto: YAMA WOLASMAL
BYRÅKRATISKE LINJER: Rahilas far, Azhar Iqbal, får utlevert politidokumentene. Men norsk politi får ikke utlevere etterforskningsmaterialet til sine pakistanske kolleger. Her Iqbal utenfor rettsbygningen i Mandi-Bahauddin i samtale med den norske ambassadens førstesekretær, Thorvald Boe, etter et fengslingsmøte i fjor sommer. Foto: YAMA WOLASMAL Vis mer

Formelle linjer

Norske myndigheter krever at pakistansk politi følger svært formelle linjer før de kan få utlevert materialet.

Etter disse reglene må lokalt politi i Pakistan først ta saken gjennom pakistanske justismyndigheter, som så må rette en formell henvendelse fra høyeste hold til den norske ambassaden i Islamabad. Derfra går henvendelsen via UD til justisdepartementet i Norge, så til riksadvokaten, statsadvokaten og endelig til etterforskningsledelsen i Oslo.

Ettersom pakistansk politi har hoppet over alle leddene og istedet henvendt seg direkte til etterforskningsledelsen via ambassaden, har norske myndigheter nektet å utlevere materialet.

- Riksadvokaten og justisdepartementet har en restriktiv praksis når det gjelder utlevering av politidokumenter til land hvor tiltalte risikerer dødsstraff, sier statsadvokat Petter Mandt.

Utleveres forsvareren

Tidligere denne måneden åpnet norsk høyesterett for at bevismaterialet i saken kan utleveres til den drapstiltalte farens forsvarer Abid Q. Raja. Han fikk etter det Dagbladet.no kjenner til de fleste dokumentene til sitt kontor i helgen. 

- Dermed får tiltaltes forsvarer tilgang til bevisene i saken, tross at pakistansk politi ikke får se de samme bevisene?

- Det er vel det som ligger i høyesteretts kjennelse, sier Mandt.

Rahilas enkemann har anket avgjørelsen fra Lahore High Court. Gjennom sin advokat Jan Kildahl ber han nå norsk politi om å oversende etterforskningsmaterialet til Pakistan før ankesaken kommer opp i mars.

OFFER FOR ÆRESDRAP? Norsk-pakistanske Rahila Iqbal døde i Pakistan. Norsk politi sitter fremdeles på dokumenter som kan bidra til å oppklare drapssaken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!