Etterforskernes mareritt: Seriemorder tok med seg hemmelighetene i graven

Fortalte detaljert om drap, men nektet å avsløre navn. Nå har han tatt sitt eget liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
- SERIEMORDER: Israel Keyes tilsto til sammen tre drap, men fortalte politiet bare hvor ett av likene lå. Foto: AP / FBI
VAR I HÆREN: Her er Israle Keyes avbildet mens han var en periode i hæren. Politiet mener han begynte drapene etter denne perioden i livet. Foto: AP / Sean McGuire
OMFATTENDE SAK: En etterforsker kikker inn vinduet til boligen til det savnede paret Bill og Lorraine Currier i Essex i Vermont. Politiet mistenker at Israel Keyes har drept paret. Bildet er tatt i juni 2011.Foto: AP Photo/The Burlington Free Press, Ryan Mercer
SAVNET: En plakat på en bensinstasjon i Richmond i Vermont viser det savnede paret Bill og Lorraine Currier. Bildet er tatt i august 2011. Foto: AP Photo/The Burlington Free Press, Glenn Russell
LEITER ETTER SPOR: I dette bildet fra april 2012 leiter etterforskere etter spor av Bill og Lorraine Currier fra Essex i Vermont. Politiet mistenker at seriemorderen Israel Keyes har drept paret. Foto: AP photo by Ryan Mercer, Burlington Free Press
GRÅTKVALT: Foran i bildet er Marilynn Chates, mor til savnede Bill Lorraine fra Essex i Vermont. På en pressekonferanse i juni 2011 utlyste hun en dusør på opplysninger om det savnede paret. Foto: AP Photo/The Burlington Free Press, Ian Thomas Jansen-Lonnquist
GODE BEVISER Politiet sikret seg overvåkningsbilder fra bortføringen av Samantha Koenig i begynnelsen av februar i fjor. Foto: AP Photo/Mark Thiessen
KEYES SISTE OFFER: Samantha Koenig ble bortført og drept av Israel Keyes. Foto: AP Photo/Anchorage Police Department
TOK SITTE EGET LIV: Keyes tok sitt eget liv på fengselcella i Alaska. Her er familiemedlemmer avbildet etter begravelsen i Washington. Foto: AP Photo/Young Kwak

(Dagbladet): Tidlig i 2012 ble Israel Keyes, en tilsynelatende normal amerikansk mann i 30-åra, avhørt av politiet - som mistenkte at han sto bak bortføringen av en 18 år gammel kvinne.

1. februar 2012 ble Samantha Koenig bortført mens hun var på jobb på en kaffekiosk i Anchorage i Alaska. Politiet mente de hadde flere beviser på at Israel Keyes hadde bortført og drept 18-åringen. Men underveis i avhøret ble det klart for etterforskerne at dette ikke var den eneste saken mannen hadde informasjon om; de satt overfor en mann som hadde drept før.

Slik startet den langvarige og omfattende etterforskningen av mannen som politiet mener har voldtatt, bortført og drept siden slutten av 90-tallet, skriver nyhetsbyrået AP.

- Har levd to liv Israel Keyes tilsto drapet på 18-åringen under dette avhøret. Og ved hjelp av Google maps pekte han ut innsjøen der han hadde dumpet liket, og isfisket litt i samme slengen. Men det ble ganske raskt klart at det var noe mer, skriver AP. Keyes virket gira og kroppen skalv.

- Jeg har vært to forskjellige personer i 14 år, sa Keyes, og begynte å fortelle løsrevne historier med grufulle bemerkninger som hvor lang tid det tar å kvele en annen person.

I løpet av de neste åtte månedene utførte politiet over 40 timer med avhør der Keyes snakket om en rekke drap. Myndighetene tror derfor at han står bak rundt et dusin av dem. Drapsmannen fortalte at han reiste rundt fra Vermont til Alaska på søken etter nye ofre. Han fant seg også flere steder der han plasserte draps-pakker (murder kits), slik at han hadde utstyr tilgjengelig.

To av disse pakkene, med pistoler, strips og andre verktøy, har blitt funnet i både Alaska og New York.

Samtidig har det kommet fram at Keyes i det daglige levde som en helt vanlig fyr som barnefar, kjæreste og handyman i lokalsamfunnet. Slik har han klart å holde seg under radaren. Men under avhør hevdet Keyes å ha drept fire personer i delstaten Washington, én person i New York, og å ha voldtatt en tenåring i Oregon. Han fortalte videre at han ranet banker for å finansiere kriminaliteten. I tillegg tilsto å ha satt et hus i brann i Texas.

Holdt tilbake navn Men selv om Israel Keyes i perioder fortalte detaljer fra historiene, var han ofte frustrende vag for etterforskerne, skriver AP. I tillegg til 18 år gamle Samantha Koenig, var det bare et ektepar fra Vermont han ga politiet navnet på.

Keyes ønsket å ha kontroll over hvor mye han avslørte, over sine lovbrudd og over sin skjebne.

I desember i fjor tok han sitte eget liv på fengselcella der han satt og ventet på rettssaken for det tilståtte drapet på Samantha Koenig.

Keyes etterlot seg et par håndskrevne sider og en rekke ubesvarte spørsmål. Dermed står politiet tilbake med få konkrete opplysninger om livet til en mann de er overbevist om at var en seriemorder. For flere av detaljene som Keyes kom med under avhør har vist seg å stemme, men etterforskerne har fortsatt et puslespill å sette sammen, som strekker seg over USA, Mexico og Canada.

Etterforskere fra FBI flere steder i USA og andre organer deltar nå i arbeidet med saken. Blant de viktige delene av arbeidet er å utarbeide en tidslinje for livet til Israel Keyes, ved å sammenholde en rekke forskjellige kilder til informasjon.

En av etterforskerne som jobbet med Samantha Koenig-saken forteller at Keyes hadde en «Dr. Jekyll og Mr. Hyde»-personlighet, men at hun for det meste fikk se mannens mørke trekk.

- Vi visste at han var en seriemorder. Det var måten han snakket til oss på, sier hun, og viser til hvordan Keyes skrøt av hvordan han levde et dobbeltliv.

- Det er ingen de som kjenner meg, eller som noen gang har gjort det, som egentlig vet noe som helst om meg. De kommer til å fortelle dere en versjon som ikke stemmer med det jeg sier til dere, skal Keyes ha forklart i avhør.

Frykter uløste saker Da han deretter ble spurt om hvor lenge han hadde vært to forskjellige personer, reagerte seriemordere med latter og at det var «ganske lenge».

Politiet mener at han startet drapene for rundt ti år siden, etter å ha vært i hæren over tre år.

I den videre etterforskningen går FBI bredt ut, og etterlyser personer som har observert Israel Keyes eller vært i kontakt med ham blant annet i en periode i februar. Men selv om etterforskerne til en viss grad kan fastslå hvor drapsmannen har reist rundt, frykter de at noen av sakene han har fortalt om kan forbli uløste.

- Det er en hel del informasjon som bare Israel Keyes vet, og den tok han med seg til grava, sier FBI-etterforsker Kevin Feldis.