Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kryptovaluta

Etterforskes av føderalt politi etter «utvinning» av kryptovaluta

To IT-ansatte er mistenkt for ulovlig bruk av statlige ressurser.

KRYPTOVALUTA: To personer i Australia etterforskes for å ha brukt statlige ressurser for «utvinning» av kryptovaluta. Foto: AFP / NTB Scanpix
KRYPTOVALUTA: To personer i Australia etterforskes for å ha brukt statlige ressurser for «utvinning» av kryptovaluta. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To IT-ansatte ved Australias meteorologiske byrå er under etterforskning av føderalt politi. Angivelig skal de to ha brukt arbeidsplassens datamaskiner for å «utvinne» kryptovaluta, altså virtuell valuta som for eksempel Bitcoin.

Denne prosessen er ikke ulovlig, men å bruke arbeidsplassens datamaskiner for å gjøre dette kan være ulovlig bruk av statlige ressurser, ifølge ABC News.

Ransakte hovedkontoret
Forrige uke gjennomførte politiet en ransaking av hovedkontoret i Melbourne, og avhørte de to ansatte imens resten av IT-personalet ble bedt om å vente i et konferanserom.

De to ansatte har foreløpig ikke blitt siktet for noe, men en av dem skal ha gått i permisjon.

Det er kanskje ikke den beste ideen å bruke arbeidsplassens datamaskiner for å «utvinne» kryptovaluta, skriver Mashable, som samtidig påpeker at det kan være forståelig at folk blir fristet til å bruke andres datamaskiner.

«Utvinning» av kryptovaluta er nemlig dyrt, fordi det er svært energikrevende. Som landets hovedbyrå for vær, tar organisasjonen i bruk kraftige datamaskiner. Hvis de to IT-ansatte faktisk bedrev «utvinning» av kryptovaluta, brukte de organisasjonens datamaskiner for å enten unngå en stor strømregning eller for å utnytte de kraftige datamaskinene, skriver ABC.

Får en del av valutaen
Kryptovaluta er laget av datamaskiner som løser kompliserte matematiske formler i en prosess kjent som «mining», eller «utvinning» på norsk. Mining er validering av transaksjoner av kryptovalutaen.

Kun de som driver med «utvinning», kan bekrefte transaksjoner. De tar imot transaksjoner, stempler dem som legitime og sprer dem deretter videre i nettverket, forklarer nettstedet Coinweb.no.

For å gjøre denne jobben får utvinneren en del av kryptovalutaen. Kryptovaluta kan deles opp akkurat som kroner kan deles opp i øre. ​

BITCOIN: Verdien av bitcoin har økt med over 1500 prosent det siste året. Men hvordan fungerer verdens første kryptovaluta med desentralisert kontroll? Video: Filter Nyheter Tegninger: Pål Nordseth Klipp: Tora Lind Berg Musikk: Kevin MacLeod Vis mer

Bitcoin
Av kryptovalutaer er Bitcoin den mest kjente. Valutaen genereres av dataprogrammer som setter begrensninger på hvor store beløp som skapes, noe som hindrer inflasjon.

Antallet Bitcoins som noensinne kommer til å eksistere er 21 millioner. Når 21 millioner Bitcoin har blitt generert, er det ingen mulighet for å videre stimulere økonomien ved å produsere flere.

Valutaens verdi avgjøres fullstendig av markedet, og verdien kan i prinsippet forsvinne når som helst. Etter store ras i begynnelsen av året tok kursen på Bitcoin seg opp igjen i midten av februar, da én var verdt drøyt 85.000 norske kroner.

I løpet av torsdagen har det kommet et minikrakk på nærmere 5 prosent. I skrivende stund er én Bitcoin verdt 74.000 kroner. Verdien på Bitcon har økt 625 prosent i løpet av det siste året.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!